Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Ο πιο μνημονιακός από όλους!



Η προσήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στα δόγματα του νεοφιλελευθερισμού είναι λίγο-πολύ γνωστή από το παρελθόν. Γνωστό είναι, επίσης, ότι ο ίδιος άνθρωπος, στην προσπάθειά του να γίνει πάση θυσία πρωθυπουργός, κατηγορεί την κυβέρνηση για την εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής και για όσα δεινά έχουν επισωρευτεί στις πλάτες των εργαζομένων.
Στο πλαίσιο αυτό, εμφανίζεται -ο ίδιος και το κόμμα του- ως φορέας μιας φιλολαϊκής πολιτικής, που θα αντικαταστήσει τη σημερινή, την οποία καταγγέλλει ως αντιλαϊκή. 
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε το τελευταίο διάστημα αρκετές ευκαιρίες να παρουσιάσει και να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τον... φιλολαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής του.
Μια τέτοια ευκαιρία τού δόθηκε κατά την ομιλία του στο Digital Economic Forum. Τα κατάφερε, ομολογουμένως, θαυμάσια. Η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να τον ευγνωμονεί. 
Ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε χθες ότι «το κλασικό “δυτικό” ωράριο “9 με 5” στην ίδια δουλειά, να παίρνει κανείς σύνταξη από την ίδια δουλειά, από αυτή στην οποία ξεκίνησε, αυτό είναι μάλλον ξεπερασμένο».
Τι ακριβώς είναι δηλαδή ξεπερασμένο; Η σταθερή οκτάωρη εργασία με όλα τα δικαιώματα που τη συνοδεύουν για τον εργαζόμενο. Και τι είναι σύγχρονο για τον αρχηγό της Ν.Δ.; Με τα δικά του λόγια, «η ευελιξία στην αγορά εργασίας και η προώθηση νέων τύπων συμβάσεων απασχόλησης».
Δηλαδή ο εργαζόμενος να δουλεύει σε μια επιχείρηση με ατομική σύμβαση ορισμένου χρόνου ή έργου και με ωράρια που συμφέρουν τον εργοδότη. Σήμερα τρεις ώρες, αύριο δώδεκα, μεθαύριο καμία. Με μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές ή και καθόλου. Με την ανεργία να επικρέμαται διαρκώς πάνω από το κεφάλι του...
Το μοντέλο αυτό, κατά τον Κυρ. Μητσοτάκη, «μπορεί να ιδωθεί και ως ευκαιρία αύξησης της απασχόλησης, σε ένα περιβάλλον γήρανσης του πληθυσμού, ιδίως στην Ευρώπη και στις αναπτυγμένες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας». 
Μάλλον δεν αντιλαμβάνεται τι έχει συμβεί στην Ελλάδα στα οκτώ χρόνια των μνημονίων με την αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων. Αυτά που διακηρύσσει, ήδη εφαρμόζονται στην πράξη. Είναι ό,τι ακριβώς έφεραν τα μνημόνια στις εργασιακές σχέσεις, το οποίο ο ίδιος προφανώς θέλει να συνεχίσει ως πιο μνημονιακός από όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου