Παρασκευή, 11 Αυγούστου 2017

Η καπήλευση της αριστείας-τoυ Νεκτάριου Μεταξάκη
Προσωπικά πιστεύω στην έννοια μιας αριστείας που είναι πολύπλευρη, πολυμορφική, πολυεπίπεδη, πολυδιάστατη και πανανθρώπινη. Η αριστεία δεν περιορίζεται στην πρωτοβάθμια δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά επεκτείνεται στις επιστήμες, τις τέχνες, στον αθλητισμό, στην άμυνα, στη γεωργία, στην κτηνοτροφία, στο εμπόριο, στην επιχειρηματικότητα, στην παροχή υπηρεσιών, στους κοινωνικούς αγώνες, στη δικαιοσύνη, στην υγεία, στην ομορφιά, στις αξίες, στον τρόπο ζωής, στην καθημερινότητα και αλλού.
Απορώ και εξίσταμαι όταν παρουσιάζονται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Κοινωνικής Δικτύωσης, ως όψιμοι τιμητές της αριστείας, πολιτικοί εκπρόσωποι που για δεκαετίες τα κόμματά τους εδραίωσαν την αναξιοκρατία, διορίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες χωρίς κριτήρια ή αδιάβλητους διαγωνισμούς, διογκώνοντας το Δημόσιο και μεγεθύνοντας τη γραφειοκρατία. Μου θυμίζουν τον γιατρό που ενώ είναι μανιώδης καπνιστής, ακόμα και όταν εξετάζει, συστήνει στους ασθενείς του να κόψουν το τσιγάρο γιατί κινδυνεύει η υγεία τους.
Άραγε η αριστεία κληρονομείται από γενιά σε γενιά όπως το βασιλικό αξίωμα και οι αριστοκρατικοί τίτλοι ή αποκτάται μετά από προσπάθεια και ικανότητα; Τα γεγονότα των τελευταίων σαράντα χρόνων αποδεικνύουν ότι αυτοί που κόπτονται για την αριστεία μέσα από τις πολιτικές τους έδιωξαν δεκάδες χιλιάδες νέους στο εξωτερικό ή παραγκώνισαν άλλους στο εσωτερικό της χώρας.
Πού είναι η αριστεία της Δημοκρατίας; Πού είναι η αριστεία της Δημόσιας Διοίκησης και του Κρατικού Μηχανισμού. Πού είναι η αριστεία της Οικονομίας, της Παιδείας, της Υγείας, της Δικαιοσύνης; Πού είναι η αριστεία της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, των Δημόσιων και Δημοτικών έργων κλπ;
Κλείνοντας θα επικαλεστώ τον Διογένη τον Κυνικό που η παράδοση λέει ότι τριγυρνούσε στους δρόμους με ένα φανάρι και όταν τον ρωτούσαν γιατί το κρατούσε, εκείνος απαντούσε «Αναζητώ τον άνθρωπο» και εγώ θα πρόσθετα μία ακόμα λέξη «Αναζητώ τον άριστο άνθρωπο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου