Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Αντιcisτημική αστυνόμευση-του Άκη Γαβριηλίδη









Το περιστατικό με τους/τις «αντιcisτημικές» (κατά την αυτοπεριγραφή τους) που αντιτάχθηκαν στη συμμετοχή των ομοφυλόφιλων αστυνομικών στο χθεσινό Pride, και μάλιστα επιχείρησαν έμπρακτα να τους εκδιώξουν, είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για όποιον θέλει να κατανοήσει τη διάκριση πολιτικής/ αστυνομίας στο έργο του Ρανσιέρ. Και αυτό διότι είναι ακραίο και δείχνει τις έννοιες στην καθαρότητά τους.
Ο ίδιος ο συγγραφέας συχνά επιμένει ότι, όταν χρησιμοποιεί τον όρο «αστυνομία», δεν εννοεί έναν κρατικό θεσμό, αλλά μία «συμβολική συγκρότηση του κοινωνικού». Αστυνόμευση δεν έχουμε (μόνο/ απαραίτητα) κάθε φορά που βλέπουμε κάποιους κυρίους με στολές, όπλα και περιπολικά, αλλά κάθε φορά που κάποιος «μετράει απλώς πραγματικές μερίδες, υπαρκτές ομάδες ορισμένες βάσει των διαφορών ως προς τη γέννηση, τις λειτουργίες, τις θέσεις και τα συμφέροντα που συγκροτούν το κοινωνικό σώμα, κατ’ αποκλεισμό κάθε προσθήκης» (ό.π.· η υπογράμμιση δική μου). Σε αντιδιαστολή με την (δημοκρατική) πολιτική, η οποία είναι η ανάδυση του μέρους εκείνων που δεν έχουν κανένα μέρος, καμία θέση.
Το χθεσινό περιστατικό είναι ένα ασυνήθιστο παράδειγμα στο οποίο η αστυνομία ως συμβολική συγκρότηση όχι μόνο δεν ταυτίζεται, αλλά και έρχεται σε αντίθεση με την αστυνομία ως θεσμό και ως εμπειρικό σύνολο ανθρώπων. Διότι φυσικά χθες, η παρουσία των αστυνομικών ήταν η ανάδυση του μέρους χωρίς μέρος, η απρόσμενη εμφάνιση που διακόπτει το παιχνίδι των παραδεδεγμένων ταυτοτήτων και την κατάταξη των «φυλών» και των στρατοπέδων, η λιποταξία και η αυτομόληση. Με μια λέξη, η πολιτική.
Και οι αντιcisτημικές ήταν αυτοί που επιχείρησαν να «αποκλείσουν κάθε προσθήκη», άρα –εξ ορισμού- να εφαρμόσουν εις βάρος τών με στενή έννοια, «υπαρκτών» αστυνομικών τη λογική της αστυνομίας. Τη συντηρητική λογική του Ίδιου, που λέει:
 γιατί μας μπερδεύετε; 
Εμείς ως τώρα ξέραμε ότι εσείς είστε «το σύστημα» και εμείς το «αντισύστημα». 
Μη μας βάζετε δύσκολα τώρα· αν εσείς μετασχηματιστείτε και βγείτε απ’ το κουτάκι σας, τι θα γίνουμε εμείς; Θα πρέπει να διερωτηθούμε κι εμείς για το δικό μας κουτάκι. 
Α, όλα κι όλα· αυτό είναι κάτι που δεν είμαστε επ’ ουδενί λόγω διατεθειμένες να κάνουμε. 
Μην έρχεστε μαζί μας· δεν θέλουμε να σας πάρουμε με το μέρος μας, να σας πείσουμε ή να σας μετασχηματίσουμε· θέλουμε να μείνουμε λίγοι και ανάδελφοι. 
Μπορεί να είμαστε υπέρ του queer, αλλά πάνω απ’ όλα είμαστε υπέρ της σταθερότητας των ταυτοτήτων: 
οι καουμπόηδες με τους καουμπόηδες, οι ινδιάνοι με τους ινδιάνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου