Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Διπλό «γαλάζιο» άδειασμα στον πρέσβη των ΗΠΑ Η Ν.Δ. δεν μας έχει συνηθίσει σε... αντιαμερικανισμό - μάλλον το αντίθετο. Ωστόσο, τώρα που... τα κόζα αλλάζουν και ο Κυρ. Μητσοτάκης θέτει σε πρώτο πλάνο την «ανάγκη» του για δομική και οξεία αντιπολίτευση σε βάρος της κυβέρνησης, δεν διστάζει να τα βάλει ακόμη και με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ

















Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει «αδειάσει» δύο φορές τον Αμερικανό πρέσβη και μάλιστα για θέματα που δεν αφορούν στενά την κυβέρνηση ή την αντιπαράθεση των πολιτικών δυνάμεων, αλλά τον ρόλο και την προοπτική της χώρας.
Η αρχή έγινε την περασμένη Τετάρτη. Ο Τζ. Πάιατ, μιλώντας για τον «πυρετό» στα Βαλκάνια, υποστήριζε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των πολύπλοκων θεμάτων της περιοχής». «Αυτό καθιστά την Ελλάδα εμπροσθοφυλακή της Ευρώπης και πυλώνα σταθερότητας για την αντιμετώπιση των θεμάτων που πηγάζουν από αυτές τις περιοχές», πρόσθετε ο διπλωμάτης. 
«Η Ελλάδα δεν αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στα Βαλκάνια, όπως παλιά» σημείωνε μερικές ώρες αργότερα από τον Alpha ο Κυρ. Μητσοτάκης, αμφισβητώντας την κυρίαρχη θέση της χώρας στη βαλκανική χερσόνησο.
Το δεύτερο δημόσιο «άδειασμα» του Αμερικανού πρέσβη από τον Κυρ. Μητσοτάκη ήρθε προχθές, μέσω ΣΚΑΪ, με αφορμή τα όσα επαινετικά είχε επισημάνει την Κυριακή ο Τζ. Πάιατ στην εφημερίδα «Το Βήμα». 

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την είδηση για τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Είμαι αισιόδοξος ότι τώρα θα δούμε ταχεία πρόοδο προς το Eurogroup της 22ης Μαΐου, που θα εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης» έλεγε ο πρέσβης, προσθέτοντας: «Νομίζω επίσης, πηγαίνοντας μπροστά, ότι είναι μια τεράστια ευκαιρία για τον πρωθυπουργό Τσίπρα να διαμορφώσει ένα νέο αφήγημα. 

Επί χρόνια πολλοί ανησυχούσαν για το Grexit και αν η Ελλάδα θα τα καταφέρει μέχρι την επόμενη δόση. Υποθέτοντας ότι η διαδικασία θα προχωρήσει και η επόμενη εκταμίευση πραγματοποιηθεί, η Ελλάδα θα έχει ήρεμη πλεύση για περίπου δύο χρόνια. 

Θα είναι μάλλον μια άνευ προηγουμένου περίοδος οικονομικής και χρηματοδοτικής προβλεψιμότητας και μια ευκαιρία για την κυβέρνηση να μετατρέψει την κρίση
σε ευκαιρία».
Ούτε αυτή η δήλωση, λοιπόν, άρεσε στον Κυρ. Μητσοτάκη και, αφού υπογράμμισε πως «δεν θέλει να σχολιάσει δημόσια» τη συνέντευξη του Τζ. Πάιατ, τη... σχολίασε: «Όλοι μπορεί να προσβλέπουν ή να φαντασιώνονται ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί να υπηρετήσει μια πολιτική κοινής λογικής. Επιτρέψτε μου να διαφωνώ με αυτή την εκτίμηση» επισήμανε ο πρόεδρος της Ν.Δ., διαφωνώντας εκ νέου δημοσίως με τον πρέσβη των ΗΠΑ. 
Οι πληροφορίες, πάντως, που θέλουν το Οργανωτικό της Ν.Δ. να διοργανώνει, ως «επόμενο βήμα», τη διεξαγωγή πορείας διαμαρτυρίας στην αμερικανική πρεσβεία διαψεύδονται ως ανακριβείς...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου