Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Κοινωνία και όχι «πελατεία»











 








Σε 24ωρη βάση λειτουργεί από την Τρίτη 2 Μαΐου το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου (ΚΥΑΤ) στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Μια είδηση που την περασμένη εβδομάδα χάθηκε για τη συντριπτική πλειονότητα των ΜΜΕ προς χάριν τερατολογιών τύπου “Αλβανοί χειρουργήθηκαν από τον Πολάκη στη Ζάκυνθο και μετά εξαφανίστηκαν”.
Λίγοι ήταν αυτοί που έδωσαν σημασία στην ιδιαίτερα θετική εξέλιξη που πριν από λίγες ημέρες ήρθε να ανακουφίσει χιλιάδες κατοίκους της δυτικής Θεσσαλονίκης δικαιώνοντας παράλληλα τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής, η οποία τα τελευταία χρόνια διεκδικούσε ματαίως την ενίσχυση και την αναβάθμιση των τοπικών μονάδων υγείας της περιοχής.
Η σημερινή επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας, που μπορεί να έχει εγκαινιαστεί από το 2009 αλλά “πλήρωσε” τη σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική των κυβερνήσεων έως το 2015, σηματοδοτεί τη σημερινή βούληση της Πολιτείας να επιστρέψει στις αρχές του κοινωνικού κράτους με μοναδικό γνώμονα την ελεύθερη και ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε υπηρεσίες όπως η Υγεία και η Παιδεία.
Με δεδομένες τις δράσεις που το υπουργείο Υγείας έχει δρομολογήσει ως προς την ανάταξη του μεγάλου ασθενούς και με στρατηγική στόχευση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, που τόσο έχει ενοχλήσει συγκεκριμένους πολιτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους, η παρουσία του πρωθυπουργού στον Εύοσμο αποτελεί ευθεία και εμφατική απάντηση σε όσους δυσαρεστούνται από τη μείωση του κύκλου εργασιών που κάποτε εκτοξεύθηκε στα ύψη χάρη σε ορισμένους αλησμόνητους υπουργούς.
Η αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προς όφελος ενός πληθυσμού σκληρά δοκιμασμένου από τη λιτότητα και την ανεργία αποτελεί όχι μόνο καθήκον μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, αλλά και την ειδοποιό διαφορά από αυτούς που πέταξαν στο περιθώριο της περίθαλψης εκατομμύρια ανασφάλιστους και τροφοδότησαν με υπερκέρδη τα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα που άνθησαν εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Ένα εικοσιτετράωρο μετά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Παιδείας και τις εξαγγελίες για τις γενναίες μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Δημόσιας Εκπαίδευσης, σειρά παίρνει, με τη συμβολική επίσκεψη στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, ο τομέας της Δημόσιας Υγείας. 
Δύο βασικοί πυλώνες του κοινωνικού κράτους που δοκιμάστηκαν άγρια στα χέρια των ταλιμπάν του νεοφιλελευθερισμού. Δύο πυλώνες πάνω στους οποίους η κοινωνία έχει ανάγκη να πατήσει ξανά, αν θέλει να λέγεται κοινωνία και όχι “πελατεία”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου