Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Η φράση του Ντάισελμπλουμ είναι η πιο ειλικρινής τοποθέτηση κυβερνητικού εκπροσώπου των δανειστών από την αρχή της κρίσης



























Dimitris Tsirkas


Η δήλωση του Ντάισελμπλουμ για τις χώρες του Νότου που "σπατάλησαν τα χρήματα στο ποτό και τις γυναίκες και τώρα ζητούν δανεικά", είναι ένα μνημείο ρατσισμού, σεξισμού και οριενταλισμού, αποτυπώνει ωστόσο ανάγλυφα τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις και τα μήντια του Βορρά τις χώρες του Νότου, μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Όλα τα ρατσιστικά στερεότυπα της εποχής της αποικιοκρατίας ξεθάφτηκαν το ένα μετά το άλλο για να περιγράψουν τους πληθυσμούς του Νότου, ενώ οι χώρες του Βορρά ανέλαβαν για μία ακόμα φορά το "βαρύ φορτίο του εκπολιτισμού των αγρίων".

Προκειμένου να δικαιολογηθεί η φτώχεια και η κοινωνική αποσάθρωση που επέφεραν οι πολιτικές των μνημονίων και της λιτότητας, φιλοτεχνήθηκε το προφίλ του άσωτου, τρυφηλού και σπάταλου Νοτιοευρωπαίου που λειτουργεί με κριτήριο την απόλαυση και όχι τη λογική. Οι Έλληνες, οι Ιταλοί, οι Ισπανοί τοποθετούνται στο όριο του πολιτισμού, υπερξεσεξουαλικοί, ηδονιστές, έρμαια των ενστίκτων τους και ανίκανοι να αυτοκυβερνηθούν.
Οι Βορειοευρωπαίοι τους αντιμετωπίζουν με απέχθεια για τον πρωτογονισμό τους, την ίδια στιγμή που σαγηνεύονται από τον υποτιθέμενο διονυσιακό τρόπο ζωής τους. Οι Νότοι ως άβουλα ενεργούμενα των παθών και των συναισθημάτων τους ενσαρκώνουν το θηλυκό. Οι Βόρειοι, οι φορείς της λογικής και του πολιτισμού, το αρσενικό. Οι δεύτεροι πρέπει να αναλάβουν τη διακυβέρνηση των πρώτων και να τους επιβάλουν κανόνες και σιδηρά πειθαρχία, διαφορετικά θα παραμείνουν εσαεί πρωτόγονοι. 
Η φράση του Ντάισελμπλουμ είναι η πιο ειλικρινής τοποθέτηση κυβερνητικού εκπροσώπου των δανειστών από την αρχή της κρίσης. Αποκαλύπτει αυτό που όλοι, σε Βορρά και Νότο, γνωρίζουν, αλλά προσπαθούν να συγκαλύψουν μέσα από φανταχτερές λέξεις όπως "αλληλεγγύη" και "συνοχή".
Οι πιο θλιβεροί όλων όμως είναι οι εγχώριοι θιασώτες του οριενταλισμού. Οι οπαδοί της θεωρίας των καθυστερημένων γηγενών που δεν έχουν περάσει διαφωτισμό και χρειάζονται τη στιβαρή καθοδήγηση των Ευρωπαίων για να εκπολιτιστούν. 
Αυτοί πιστεύουν στα σοβαρά ότι μοιάζουν στους Κυρίους τους, τη στιγμή που γι αυτούς δεν είναι παρά οι "νέγροι του σπιτιού". Οι πειθήνιοι υπηρέτες των Κυρίων που πιθηκίζουν κάποιους από τους "καλούς" τρόπους τους, δεν θα γίνουν ωστόσο ποτέ σαν και αυτούς, ενώ με το πρώτο παράπτωμα θα εκπέσουν και πάλι στο στάτους των "νέγρων των χωραφιών" και θα δοκιμάσουν το μαστίγιο του επιστάτη τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου