Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Η βάρκα της Φώφης του Θανάση Καρτερού







Όπως και να το κάνεις, είναι λίγο ανατριχιαστικός ο κατάλογος όσων παρευρέθηκαν στην πίτα της Φώφης. 


Ξεχασμένοι, εξαφανισμένοι, ποντίκια που πήδηξαν από το καράβι -αυτό είναι του Βενιζέλου-, βυθισμένοι στη λησμονιά, πολιτικά παροπλισμένοι, εκλογικά καταδικασμένοι, βγήκαν από το μαυσωλείο της μεταπολίτευσης για να καθίσουν στις ροτόντες μια γιορτής που σε άλλους προκάλεσε κύμα αισιοδοξίας, σε άλλους κύμα γέλιου και σε άλλους κύμα φόβου. 



Ας μην πάμε στα ονόματα, να μην πάρει προσωπικό χαρακτήρα το πράγμα. Όποιος θέλει εξάλλου τα βρίσκει. 



Πάντως το μήνυμα ήταν σαφές: Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, γερασμένο, πω-πω-πω! 



Και όμως. Σκέφτομαι ότι δεν πρέπει να σπεύσουμε να καταδικάσουμε, ή να λοιδορήσουμε, την κεντροαριστερή κινητικότητα παρασυρμένοι από την τοξικότητα του Βενιζέλου ή τη θαλερότητα του Παπανδρέου. 



Διότι από το να είναι διαλυμένο το συγκεκριμένο μαγαζί, να διεκδικούν την ιδιοκτησία του διάφοροι, να ρυπαίνει κάθε φιλόδοξος ενωμοτάρχης την πολιτική με ασήκωτη χαζομάρα και εμπάθεια αντιαριστερή, καλύτερα να οργανωθεί στοιχειωδώς. 



Να υπάρξει ως κομματική οντότητα, για να δούμε πόσα -και τι- απίδια πιάνει ο σάκος. Πώς -και αν- χωράει στην Κεντροαριστερά τους η Άκρα Δεξιά. Με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν... 



Βλέπουμε διάφορα βέβαια. Η Φώφη, ας πούμε, ονειρεύεται «πλειοψηφικό προοδευτικό ρεύμα» για να υποχρεώσει σε... εθνική συνεννόηση. 



Ήμουν νιος και γέρασα μ’ αυτά τα φύκια που πούλησε ως μεταξωτές κορδέλες κάποτε ο γεννήτορας Παπανδρέου. Μόνο που τώρα στόχος του αναπαλαιωμένου διμέτωπου δεν είναι η δική τους αυτοδυναμία -δεν προσφέρονται οι συσχετισμοί- αλλά η αδυναμία των άλλων. Που θα επιβάλει τη μεγάλη εθνική αγκαλιά: ο Κυριάκος, ο Τσίπρας και ο Γιωργάκης στη μέση! 



Μια μπούρδα και μισή, εν ολίγοις, και τα πολλά τα λόγια επ’ αυτού είναι... Φώφη. Αν και υποψιάζομαι ότι κι αυτή ακόμα αλλού το πάει. 



Πού; Αν τους καθίσει το ρεύμα, το στρέφουν όπου βολεύει τη συγκεκριμένη στιγμή, με τους συγκεκριμένους συσχετισμούς. Λογαριασμός που δεν παίρνει υπόψη το δημοκρατικό - αντιδεξιό DNA της πλειοψηφίας που χαρακτηρίζουν προοδευτική. Που και με μόνη την υποψία συμπόρευσης με την απεχθή Δεξιά του Κυριάκου θα τους χαντακώσει. 



Καλώς λοιπόν να μπαλώσει, αν τα καταφέρει, τη βάρκα τους την κουρελού η Φώφη. 



Αλλά από τη ρότα της θα κριθούν. Όλα και όλοι... 


1 σχόλιο: