Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Η ώρα των δικαστών



























































Μέσα σε αφόρητη πίεση και σωρεία στοχευμένων καταγγελιών, οι δικαστές αποφάσισαν να κάνουν παραδεκτό το αίτημα και να συζητήσουν την ουσία, δηλαδή τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι το αναμενόμενο και νομικά ισχυρό συνηγορούσε στην απόρριψη του αιτήματος, καθώς αυτό δεν αφορούσε τη διεξαγωγή του διαγωνισμού, αλλά προσφυγές που έγιναν μετά τη διεξαγωγή του.
Οσοι στόχευαν να γίνει δεκτό το αίτημα πέτυχαν εν μέρει τον στόχο τους. Δεν πρέπει, όμως, να βιαστεί κανείς να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα, αν και η πίεση του συστήματος των καναλαρχών και των κομμάτων της αντιπολίτευσης -που επιδιώκουν την πτώση της κυβέρνησης- θα γίνει ακόμη πιο αφόρητη πάνω στους δικαστές το επόμενο διάστημα. Επί της ουσίας, όλοι αυτοί ζητούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας να παίξει έναν απόλυτα εξωθεσμικό ρόλο, κάτι που είναι ο ορισμός της παρέμβασης στη Δικαιοσύνη.
Τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι ο αγώνας για την εμπέδωση του αισθήματος δικαίου και την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος είναι σκληρός και διαρκής. Υστερα από δεκαετίες διασπάθισης δημόσιου χρήματος από «ημέτερους» και γιγάντωσης της διαπλοκής ανάμεσα στην πολιτική εξουσία, την οικονομική εξουσία και τα μέσα ενημέρωσης, με «όχημα» τα δάνεια με «αέρα», οι εξουσίες που συγκροτούν τη συντεταγμένη Πολιτεία καλούνται να θωρακίσουν τους θεσμούς και να λειτουργήσουν έτσι ώστε να επικρατήσει το κοινό περί δικαίου αίσθημα.
Σήμερα αναμένεται να συνέλθει η διάσκεψη των προέδρων στη Βουλή προκειμένου για τρίτη φορά οι κοινοβουλευτικοί αξιωματούχοι να προσπαθήσουν να συγκροτήσουν το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Η αξιωματική αντιπολίτευση διαμηνύει ότι δεν θα συναινέσει στη διαδικασία αυτή, κρατώντας την ίδια, σε σχέση με το παρελθόν, στάση η οποία οδήγησε τελικά την κυβέρνηση να μεταφέρει τις αρμοδιότητες της ανεξάρτητης αρχής στη Βουλή.
Η Ν.Δ. κατάργησε επί της ουσίας το ΕΣΡ εμποδίζοντάς το να συγκροτηθεί. Μήπως αυτό σημαίνει πως θα έπρεπε να ανασταλεί και η προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος και να συνεχιστεί η 27χρονη παράνομη λειτουργία των καναλιών; Η κυβέρνηση με τις πράξεις της έδωσε κατηγορηματικά αρνητική απάντηση. Τώρα είναι η ώρα των δικαστών να απαντήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου