Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Προς ναυάγιο η σύγκλιση ΠΑΣΟΚ - Ποταμιού





 


 
 
 
 







 

 



ΤΟΥ ΚΩΝ.ΖΟΥΛΑ

 Μόνο ευοίωνες δεν μοιάζουν οι εξελίξεις για τη σύγκλιση ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού, καθώς ακόμη και βουλευτές τους προδικάζουν ένα ακόμα ναυάγιο στις διεργασίες, εκτιμώντας ότι η κ. Φώφη Γεννηματά και κ. Στ. Θεοδωράκης δεν θα κατορθώσουν καν να φτάσουν σε κοινή κάλπη, όπως είναι ο διακηρυγμένος στόχος τους, ενόψει της δημιουργίας ενός νέου σχήματος.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ήδη από μέρες διακινούνται πληροφορίες ότι η κ. Φώφη Γεννηματά φέρεται αποφασισμένη να απευθύνει ένα είδος τελεσιγράφου στον κ. Θεοδωράκη. Να του διαμηνύσει, δηλαδή, ότι αν δεν συναινέσει άμεσα στους όρους εκλογής του νέου αρχηγού από τη βάση, με απώτατο χρονικό όριο τον Νοέμβριο, οι μεταξύ τους συζητήσεις θα σταματήσουν πάραυτα και ο καθείς θα αναλάβει τις ευθύνες του.
Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι η αντίδραση του Ποταμιού έχει ήδη εκδηλωθεί πριν καν προκύψει η έμμεση αυτή προειδοποίηση. «Η κ. Γεννηματά σε όλες τις τελευταίες δηλώσεις της θέτει πια με εντελώς αυθαίρετο τρόπο όρους και προϋποθέσεις για τη δημιουργία του νέου κόμματος που ουδέποτε έχει συζητήσει με τον κ. Θεοδωράκη», λένε συνεργάτες του και προσθέτουν ότι «η Φώφη και το επιτελείο της προφανώς προτιμούν να περιχαρακωθούν σε ένα μικρό ελεγχόμενο ΠΑΣΟΚ». 
Οι ίδιες πηγές επαναλαμβάνουν επίσης την κάθετη αντίθεση του κ. Θεοδωράκη στις προτάσεις της κ. Γεννηματά για τη συγκρότηση κοινής επιτροπής με αναλογική σύνθεση ή και την οργάνωση διακομματικής συνδιάσκεψης, ενόψει της αντιπαράθεσής τους από τη βάση. Επιπλέον, μια συνάντηση που είχε προαναγγελθεί μεταξύ τους για τις 23 Αυγούστου εμφανίζεται πια να έχει αναβληθεί επ’ αόριστον. 
«Εμείς θα επανακαθορίσουμε τη στάση μας στο πολιτικό συμβούλιο της προσεχούς Τετάρτης, αφού προηγουμένως διαβουλευτούμε με τα ανεξάρτητα μέλη της επιτροπής διαλόγου που επεξεργάστηκαν τις κοινές θέσεις όλων των συμμετεχόντων», λένε στη Σεβαστουπόλεως, ενώ στη Χαριλάου Τρικούπη «απαντούν» ότι είναι προσχηματική η δυστοκία του Ποταμιού να συναινέσει στη συγκρότηση μιας πιο κλειστής διακομματικής επιτροπής. 
Υποστηρίζουν μάλιστα ότι η σχετική πρόταση της κ. Γεννηματά είναι προς όφελος του κ. Θεοδωράκη, καθώς του διασφαλίζει ότι θα εκπροσωπείται αναλογικά σε αυτήν με το ποσοστό που είχε στις εκλογές και όχι με αυτό που τον εμφανίζουν οι δημοσκοπήσεις.
Οσοι, ωστόσο, γνωρίζουν τους δύο πολιτικούς αρχηγούς δεν απορούν με τις διαφωνίες που έχουν προκύψει εσχάτως. Για μεν την κ. Γεννηματά η κεντρική εκτίμηση της Σεβαστουπόλεως είναι ότι επιχειρεί με κάθε τρόπο να ελέγξει τις διαδικασίες συγκρότησης του νέου σχήματος με τρόπο που θα διασφαλίσει την επανεκλογή της. 
«Θέλει απλά να ενσωματώσει το Ποτάμι στο ΠΑΣΟΚ, γιατί είναι η μόνη εξέλιξη που μπορεί να της δώσει προσωπική προοπτική», αναφέρουν. Αλλά και όσοι συνεργάτες της προέδρου του ΠΑΣΟΚ σχολιάζουν τις κινήσεις του κ. Θεοδωράκη, υποστηρίζουν ότι ενθάρρυνε την όλη συζήτηση ενώ ποτέ δεν θα δεχόταν να τεθεί υπό την κ. Γεννηματά.
Σε κάθε περίπτωση είναι μάλλον προφανές ότι ο κ. Θεοδωράκης δεν θα μπει σε μια εκλογική μάχη γνωρίζοντας ότι θα τη χάσει. Εξ ου και ο ίδιος θέτει ως προϋπόθεση για να διεκδικήσει την ηγεσία ενός νέου κόμματος, να ψηφίσουν τουλάχιστον 150.000 πολίτες, θεωρώντας ότι δεν θα έχει κανένα νόημα στις κάλπες να προσέλθει μόνον ο σκληρός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ.
Ας σημειωθεί, τέλος, ότι άγνωστος Χ στις εξελίξεις παραμένει ο κ. Γ. Παπανδρέου. Μέσω συνεργατών του προδικάζει το αδιέξοδο στη σύμπραξη Σταύρου-Φώφης, αλλά αποφεύγει να προαναγγείλει τις επόμενες κινήσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου