Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

Η «αερομαχία» της 30ής Αυγούστου














 



Ο κύβος ερρίφθη και η υπόθεση αποκτά, πλέον, εξαιρετικό ενδιαφέρον: η δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες θα διεξαχθεί την Τρίτη 30 Αυγούστου. Ισως το πιο σωστό θα ήταν να λέγαμε πως η δημοπρασία θα ξεκινήσει στις 30 Αυγούστου μια και όπως όλα δείχνουν δεν θα τελειώσει σε μία, μόνο, ημέρα αλλά θα κρατήσει κάπως περισσότερο.
Η Ειδική Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού απέστειλε χθες στους εννέα υποψηφίους τα ατομικά δελτία συμμετοχής τους στη δημοπρασία που θα διεξαχθεί στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
Οι εννιά διεκδικητές μπαίνουν πια στην τελική ευθεία. Ας τους θυμηθούμε ξανά εν τάχει. Ο Γιάννης Αλαφούζος με τη ΣΚΑΪ ΑΕ. Η Οικογένεια Βαρδινογιάννη με το Star. Ο Ομιλος Κυριακού με τον ΑΝΤ1. Ο Δημήτρης Κοντομηνάς με τον Alpha.
Ο Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας (ο γιος του Χρήστου που παλιότερα έβγαζε την εφημερίδα «Πρώτη»), χωρίς κανάλι. Ο Φίλιππος Βρυώνης με το Epsilon TV. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης επίσης άνευ καναλιού. Η εταιρεία «Ανεξάρτητος Πάροχος» κυπριακών συμφερόντων. Και, τέλος, ο Ιβάν Σαββίδης του ΠΑΟΚ.
Η δημοπρασία θα λάβει χώρα στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων της Γραμματείας, θα αξιοποιηθούν πολλά γραφεία του προσωπικού, το οποίο θα βρίσκεται σε ειδική άδεια εκείνες τις μέρες.
Το κτίριο θα μετατραπεί σε φρούριο, θα είναι αποκλεισμένο τουλάχιστον 48 ώρες πριν και δικαίωμα εισόδου θα έχουν ελάχιστοι υπάλληλοι που θα είναι επιφορτισμένοι με τη διεξαγωγή της διαδικασίας.
Οι... αντίπαλοι θα εισέλθουν το πρωί της 30ής Αυγούστου και θα εξέλθουν από το κτίριο μόνο αφότου ολοκληρωθεί πλήρως η δημοπρασία και δοθούν και οι τέσσερις άδειες.
Θα μείνουν κλεισμένοι εκεί μέσα, χωρίς επικοινωνία με τον έξω κόσμο, όσο χρειαστεί. Αν ανησυχείτε να σας πληροφορήσω πως δεν θα μείνουν νηστικοί οι καναλάρχες (μας), η Γενική Γραμματεία έχει μεριμνήσει ώστε να υπάρχει κέτερινγκ.
«Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας θα συνεχίσει να υπηρετεί τον θεσμικό της ρόλο με στόχο την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος» δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος, με αφορμή την ανακοίνωση της ημερομηνίας.
Και συνέχισε:
Η Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας δεν συμμετέχει σε παιχνίδια δημιουργίας εντυπώσεων και λογοδοτεί μόνο στους πολίτες. Υπενθυμίζουμε δε ότι ανεβάζει στη Διαύγεια όλες τις διοικητικές πράξεις και αποφάσεις που λαμβάνει.
Τα μυθεύματα, οι εικασίες, τα αυθαίρετα συμπεράσματα, οι περισπούδαστες ασχετοσύνες και τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας αποδεικνύουν απλώς ότι κάποιοι έχουν αποφασίσει να παραχαράξουν την αλήθεια, με στόχο τη μη διεξαγωγή του διαγωνισμού αλλά και τη συστηματική παραπλάνηση των πολιτών
Και καταλήγει:
Η προσπάθεια της κυβέρνησης αφορά τη χορήγηση νομίμων τηλεοπτικών αδειών ύστερα από 27 χρόνια ανομίας και παραβίασης βασικών αρχών του κράτους δικαίου.
Σε αυτήν την κατεύθυνση συνεχίζουμε και ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί σε λίγες ημέρες με επιτυχία και με απόλυτη διαφάνεια. Αυτό θα πρέπει να το πάρουν απόφαση όσοι υπερασπίζονται ακόμη την ανομία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Τα ψέματα τελείωσαν
Για τους καναλάρχες
Η «Εφ.Συν.» ρώτησε τον κ. Κρέτσο για τους ιδιοκτήτες των υπαρχόντων καναλιών και τις αντιδράσεις τους.
Εμείς κάνουμε αυτό που λέει το Σύνταγμα και αυτό που επιτάσσουν οι αρχές της ισονομίας και του δικαίου.
Δυστυχώς κάποιοι, οι οποίοι πλούτισαν με χρήματα του ελληνικού λαού από την κρατική διαφήμιση και με την ανοχή του κράτους, γιατί είχαν δεσπόζουσα θέση στην αγορά κατέχοντας εφημερίδες, κανάλια και ραδιόφωνα, προσπαθούν τώρα να μεταφέρουν το βάρος της κακοδιαχείρισης τους στις πλάτες των εργαζομένων και στην κυβέρνηση.
Για παράδειγμα, δεν είδα στα τηλεοπτικά σποτ των καναλιών να αναφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα. Πρέπει μήπως να τους απονεμηθούν εύσημα επειδή πληρώνουν τον ΦΠΑ και το αγγελιόσημο; Ας τελειώσουν τα παραμύθια, η υποκρισία και τα ψέματα.
Κάθε σοβαρός επιχειρηματίας μπορεί να διεκδικήσει μια τηλεοπτική άδεια σε όρους διαφάνειας στις 30 Αυγούστου. Το επάγγελμα του καναλάρχη, όπως τόσα επαγγέλματα σε αυτή τη χώρα, παύει να είναι κλειστό.
Οι συχνότητες είναι δημόσιο αγαθό και μπορούν να δίνονται μόνο με όρους που εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και με όρους διαφάνειας και όχι διαπλοκής
Ο Νικ. Παππάς προανήγγειλε στη Βουλή την ανασυγκρότηση του Συμβουλίου

Ευθύνη της Ν.Δ. η μη λειτουργία του ΕΣΡ

Tην πρόθεση της κυβέρνησης για την άμεση ανασύσταση του ΕΣΡ προκειμένου να επιτελέσει τις, εκ νόμου, ρυθμιστικές και ελεγκτικές του αρμοδιότητες στο νέο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο που θα διαμορφωθεί μετά τη χορήγηση των αδειών, επιβεβαίωσε ο Νικ. Παππάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, λίγο πριν από τη διακοπή των εργασιών της.
«Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης δεν λειτουργεί είναι αποκλειστικά ευθύνη της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα της Ν.Δ., η οποία αρνείται να συμβάλει στη δημιουργία της απαραίτητης πλειοψηφίας στη Διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή, προκειμένου γρήγορα να αποκτήσει επιτέλους νόμιμη σύνθεση το ΕΣΡ…», επανέλαβε ο υπουργός Επικρατείας με το απαντητικό του κείμενο (05/08/2016) προς τον βουλευτή του Ποταμιού Γ. Μαυρωτά που κατέθεσε ερώτηση για τον έλεγχο της διαφάνειας και της πολυφωνίας στην τηλεόραση.
Στο ειδικότερο ερώτημα δε, «εάν αληθεύει ότι η αρμοδιότητα ελέγχου της πολιτικής πολυφωνίας, λόγω της αδυναμίας του ΕΣΡ έχει περάσει πλέον στον έλεγχο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ)», ο κ. Παππάς ξεκαθάρισε κατηγορηματικά, προκειμένου να αποσιωπήσει τις διαρκείς αντιπολιτευτικές αιτιάσεις, ότι: « …η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ούτε αντικαθιστά, ούτε σκοπεύει να αντικαταστήσεις τις λειτουργίες μιας Ανεξάρτητης Αρχής όπως το ΕΣΡ».
Υπενθυμίζεται ότι είχαν προηγηθεί αντίστοιχες δηλώσεις του προέδρου της Βουλής, ενδεικτικές των προθέσεων της κυβέρνησης να μην εγκαταλείψει την επιδίωξη ανασυγκρότησης του οργάνου, παρά το ναυάγιο των σχετικών προσπαθειών, από το προηγούμενο καλοκαίρι.
Στο τέλος Ιουλίου συγκεκριμένα και μετά τη συνεδρίαση της Διάσκεψης για τον διορισμό του Ανδρέα Ποττάκη στη θέση του «Συνηγόρου του Πολίτη», ο Νίκος Βούτσης είχε προαναγγείλει ουσιαστικά ότι θα ανακινηθεί το θέμα το φθινόπωρο, μετά τη διεξαγωγή του διαγωνισμού που προγραμματίστηκε για την ερχόμενη Τρίτη και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία χορήγησης των ραδιοτηλεοπτικών αδειών.   Ε.Δ.Β.

1 σχόλιο:

  1. Αυτή η καθώς πρέπει γριέντζο κυριούλα είναι σύζυγος του κούλη; καταλαβαίνω απόλυτα γιατί χώρησε ο κούλης!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή