Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Όταν ξενέρωσαν τα social media














































































 





Dimitris Tsirkas

Η διάχυτη απογοήτευση που εκδηλώθηκε στα social media μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος στην Τουρκία δεν είναι τόσο αποτέλεσμα της αντιπάθειας προς τον Ερντογάν. 
Αν και ο Τούρκος "σουλτάνος" δεν έχει και πολλούς οπαδούς στην Ελλάδα.
 Περισσότερο εκπηγάζει από την πρόωρη διακοπή του "θεάματος πραξικόπημα" που εκτυλίσσονταν μπροστά στα μάτια μας.
 Ένα θέαμα που έσπασε τη θερινή ραστώνη και εκτόξευσε ξαφνικά τους θεατές μπροστά σε ιστορικής σημασίας γεγονότα. Τα οποία μάλιστα είχαν τη δυνατότητα να τα παρακολουθούν ζωντανά βήμα βήμα μέσα από το τουίτερ, το facebook και τα κανάλια, από την ασφάλεια του καναπέ τους.
Οι χρήστες του διαδικτύου βίωσαν ένα δραματικό ιστορικό γεγονός ως ριάλιτι σόου στο οποίο είχαν τη δυνατότητα να παρέμβουν διαδραστικά, να αναλύουν και να σχολιάζουν τους πρωταγωνιστές, να "ψηφίσουν" ακόμη, για το ποιος θέλουν να νικήσει. 
Ξαφνικά διανοίχτηκε μπροστά στις οθόνες των υπολογιστών και των τηλεφώνων τους ένα σύγχρονο Game of Thrones που η πλοκή του γράφονταν την ίδια στιγμή και στο οποίο κατά κάποιο τρόπο συμμετείχαν. 
Ένα παιχνίδι θρίλερ με ανατροπές και ποιητική δικαιοσύνη - ο Ερντογάν που από πανίσχυρος wannabe τύραννος τώρα έψαχνε αεροδρόμιο να προσγειωθεί και μιλούσε στον κόσμο από το Facetime. 
Οι αναλύσεις του συρμού, τα χιουμοριστικά σχόλια, οι εκδηλώσεις ανησυχίας χτύπησαν κόκκινο. Τα σόσιαλ μήντια απέκτησαν απρόσμενα ένα νέο, πρώτης τάξης, καύσιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου