Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

«Ευαγγέλιο» νεοφιλελευθερισμού το πρόγραμμα της Ν.Δ-.Μεταξύ... Τόμσεν και Θάτσερ κινούνται οι προγραμματικές επεξεργασίες της Ν.Δ. για τη συγκρότηση του -κατά τον Κυρ. Μητσοτάκη- “ελληνικού σχεδίου εξόδου από την κρίση”, όπως προκύπτει από το ερωτηματολόγιο που αποστέλλει η Συγγρού προς τους πολίτες ώστε να σταχυολογήσει και να εντάξει τις απαντήσεις τους στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ.


















































Γιακουμάτος προς αγρότη:Είσαι κλεφτάκος






https://left.gr/news/eyaggelio-neofileleytherismoy-programma-tis-nd

Έτσι, την ώρα που η Ν.Δ. ετοιμάζεται για σφοδρή πολιτική σύγκρουση με την κυβέρνηση για την απλή αναλογική, που χαρακτηρίζει “εκλογικό νόμο-οπερέτα”, οι επιτελείς της Συγγρού δεν μπορούν να κρύψουν, μέσω του ερωτηματολογίου των 20 ερωτήσεων, τις νεοφιλελεύθερες ιδέες τους που θα συμπεριληφθούν στο “κυβερνητικό πρόγραμμα” του κόμματος.
Το ερωτηματολόγιο αφορά την κατάσταση στην οικονομία, στο Δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία, στο επιχειρείν, στην αγροτική οικονομία, την Παιδεία, την Υγεία, αλλά και στο περιβάλλον και, στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι ίδιες οι “επιλογές” θέτουν και... το πλαίσιο των απαντήσεων, προκειμένου τα αποτελέσματα της “έρευνας” να ταιριάζουν με το προφίλ και την ιδεολογική κατεύθυνση της ηγετικής ομάδας της Ν.Δ.
Για παράδειγμα, στην ερώτηση “ποια κατά την άποψή σας θα έπρεπε να είναι η προτεραιότητα για τον προϋπολογισμό του Δημοσίου σήμερα”, στις επιλογές απαντήσεων δεν περιλαμβάνεται η καταπολέμηση της φτώχειας, η στήριξη των αδυνάμων ή η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Αντιθέτως, υπάρχουν μόνο δύο επιλογές: πρώτον, “να μειωθούν οι δαπάνες του κράτους” και δεύτερον, “να παταχθεί η φοροδιαφυγή και να διευρυνθεί η φορολογική βάση”.
Στη δεύτερη ερώτηση προεξοφλείται ότι “το κράτος χρειάζεται για τις ανάγκες του περισσότερα χρήματα απ’ όσα εισπράττει” και οι ερωτώμενοι καλούνται να απαντήσουν αν συμφωνούν ή διαφωνούν με τις ακόλουθες επιλογές: “να κλείσουν κρατικοί φορείς”, “να μειωθούν εξοπλιστικές δαπάνες”, “να μειωθούν λειτουργικές δαπάνες του κράτους”, “να μειωθούν οι μισθοί στο Δημόσιο”, “να μειωθούν οι συντάξεις”, “να μειωθούν οι επιδοτήσεις προς την Αυτοδιοίκηση”, “να αυξηθούν οι φόροι”. Αποκαλυπτική για τις προθέσεις της Ν.Δ. είναι και επόμενη ερώτηση, όπως και οι... μόνο δύο επιλογές απαντήσεων που δίνονται: “Εάν ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα από 3,5% πέσει στο 2%, τι θα έπρεπε να γίνει;” είναι η ερώτηση και οι ερωτώμενοι έχουν να επιλέξουν “να παραμείνουν σταθερές οι δαπάνες και να γίνουν μικρές μειώσεις φόρων” ή “να περιοριστούν περαιτέρω οι δαπάνες και να γίνουν σημαντικές μειώσεις φόρων”.

Ανεργία

“Εθνική προτεραιότητα είναι να βρουν δουλειά οι άνεργοι και ειδικά οι νέοι. Ποια επιλογή πιστεύετε ότι θα είναι πιο αποτελεσματική σ’ αυτήν την κατεύθυνση;” είναι η επόμενη ερώτηση. Μόνο που στην “γκάμα” των απαντήσεων απουσιάζουν οι δημόσιες επενδύσεις, αλλά και η κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων προκειμένου να μην προστεθούν κι άλλοι άνεργοι στην ήδη απαράδεκτα μακρά λίστα. Οι ερωτώμενοι καλούνται να επιλέξουν δύο απαντήσεις από τις εξής τέσσερις: πρώτον, “επιμόρφωση και απόκτηση νέων δεξιοτήτων των ανέργων σε συνάρτηση με τη ζήτηση για επαγγελματικά προσόντα στην αγορά”, δεύτερον “να δοθούν φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις με ρήτρα απασχόλησης”, τρίτον “να γίνουν αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που θα διευκολύνουν την πρόσληψη νέων εργαζομένων” και, τέταρτον, “μείωση ασφαλιστικών εισφορών με στόχο την αύξηση των προσλήψεων”. Με άλλα λόγια, η πρώτη πρόταση είναι... γενική και θεωρητική, η δεύτερη διευκολύνει τις επιχειρήσεις για την φορολογία τους, ενώ η τρίτη υιοθετεί την “ατζέντα ΔΝΤ” για τα εργασιακά και η τέταρτη υπονομεύει τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων!
Στις προτάσεις για προσέλκυση επενδύσεων φιγουράρει πρώτη-πρώτη η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και η δημιουργία σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος, ενώ η πρώτη πρόταση-απάντηση στο ερώτημα “ποιο είναι σημαντικό για την αγροτική ανάπτυξη” είναι “οι νέοι αγρότες να περνούν υποχρεωτικά από εκπαίδευση, προκειμένου να λαμβάνουν τις επιδοτήσεις από την Ε.Ε.”!
Στο τομέα της Υγείας, οι ερωτώμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν ένα... κρίσιμο δίλημμα: αν προηγείται η “πρόληψη και προαγωγή της Υγείας (αντικαπνιστική πολιτική, αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, προληπτικές εξετάσεις, αγωγή Υγείας στα σχολεία, κ.λπ.)” ή ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η νοσοκομειακή περίθαλψη”.

Συντάξεις

Επιπροσθέτως, αποκαλυπτική για τις προθέσεις της Ν.Δ. είναι και η ερώτηση για το ασφαλιστικό, αφού με τη διατύπωσή της προεξοφλείται η μη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Επί λέξει, η ερώτηση έχει ως εξής: “Για να συνεχίσει το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία να καταβάλλουν συντάξεις τι κατά την άποψή σας απαιτείται να γίνει;”. Εκεί, οι ερωτώμενοι έχουν τις εξής επιλογές: “Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ώστε να αυξηθούν οι εισροές στα ασφαλιστικά ταμεία και τα δημόσια ταμεία”, “Άμεση κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων”, “Καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας”, αλλά και “Περιορισμός επιδοτήσεων σε 'ευγενή' ταμεία”, “Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών και φόρων” και “καθορισμός του ύψους των συντάξεων πέραν της εθνικής σύνταξης βάσει των καταβαλλόμενων εισφορών”, με άλλα λόγια, περιγράφεται ως επιλογή η “ρήτρα μηδενικού ελλείμματος” και στις κύριες συντάξεις!

Δημόσιο και εργασιακά

Πέραν όλων αυτών, η Ν.Δ. ανοίγει... από μόνη της θέμα αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου, πριν καν αυτός τεθεί στο τραπέζι από τους δανειστές. “Με ποια από τις δύο παρακάτω προτάσεις συμφωνείτε;” είναι η ερώτηση και δίνονται δύο απαντήσεις. Πρώτον, “πρέπει να διατηρηθεί ο σημερινός συνδικαλιστικός νόμος, γιατί προστατεύει τους εργαζομένους” και δεύτερον, “πρέπει να αλλάξει, προκειμένου να καταργηθούν τα προνόμια των συνδικαλιστών”.
Σε ό,τι αφορά το Δημόσιο και την ερώτηση πώς μπορεί να βελτιωθεί η λειτουργία του, μεταξύ των απαντήσεων περιλαμβάνεται η “αξιολόγηση των στελεχών και υπηρεσιών από ανεξάρτητο φορέα” (σημειωτέον ότι η αξιολόγηση του Κυρ. Μητσοτάκη οδήγησε σε απολύσεις...), αλλά και η “συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών”. Δηλαδή, στις προτάσεις της Ν.Δ. περιλαμβάνεται το... “άνοιγμα” του Δημοσίου στους ιδιώτες...

Διαπλοκή και προσφυγικό

Σε ό,τι αφορά στο πλαίσιο λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών, η Ν.Δ ζητεί από τους ερωτώμενους να πουν τη γνώμη τους σχετικά με το πώς θα εξυγιανθούν τα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, αλλά από τις... διατυπώσεις των απαντήσεων προσπαθεί να “εκβιάσει” την απάντηση. Η πρώτη επιλογή είναι “περιορισμένος αριθμός καναλιών με προϋποθέσεις λειτουργίας που καθορίζει η κυβέρνηση” και η δεύτερη “ελεύθερη ίδρυση και λειτουργία καναλιών βάσει των τεχνολογικών δυνατοτήτων”. Όπως βλέπουμε, η μία απάντηση περιέχει την λέξη “περιορισμό” και η άλλη τη λέξη “ελεύθερη”, με ό,τι αυτό σημαίνει για την προδιάθεση των ερωτώμενων όταν έρθει η ώρα να απαντήσουν...
Τέλος, σε ό,τι αφορά το προσφυγικό και το μεταναστευτικό, οι πέντε επιλογές που έχουν οι ερωτώμενοι είναι οι εξής: “Αποτελεσματικότερη φύλαξη και προστασία των συνόρων της χώρας”, “διαχωρισμός προσφύγων/μεταναστών”, “εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης σε οργανωμένους χώρους φιλοξενίας”, “αυστηρός έλεγχος για την αποφυγή παραβατικών συμπεριφορών από τους πρόσφυγες/μετανάστες” και “άμεση διαδικασία αποχώρησης από την Ελλάδα όσων μεταναστών δεν πληρούν τις προϋποθέσεις παραμονής”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου