Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

ΕΛΛΑΔΑ Άμεση ανάλυση: Μοιράζεται ξανά η μιντιακή τράπουλα με φόντο τις τηλεοπτικές άδειες

































Η ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για τις τηλεοπτικές άδειες έκρυβε μεν μικρές εκπλήξεις, πλην όμως είναι ενδεικτική του γεγονότος πως η τράπουλα ξαναμοιράζεται, ενώ ουδεμία συζήτηση περί πάταξης της διαπλοκής μπορεί να τεκμαίρεται. Αυτό το οποίο συμβαίνει είναι πως… «αλλάζει ο Μανωλιός και βάζει τα ρούχα του αλλιώς», κατά παράφραση της λαϊκής ρήσης.
Γράφει ο Γιώργος Ευγενίδης
Από την κατάθεση των φακέλων προκύπτουν λοιπόν τα εξής δεδομένα:
-Αρχικά, όλοι οι υπάρχοντες παίχτες, κατέθεσαν αίτηση για τηλεοπτική άδεια, με εξαίρεση το Μακεδονία TV του ομίλου Κυριακού. Την τελευταία στιγμή το Mega εξασφάλισε την τραπεζική ενημερότητα, ενώ και το Epsilon ξεπέρασε κάποια τεχνικά θέματα που υπήρχαν με τον φάκελό του. Παράλληλα, ο Alpha αποφάσισε πως θα πορευτεί μόνος, παρά τις κρούσεις που έγιναν για συνεταιρισμό, ακόμα και στον Ιβάν Σαββίδη. Star, Ant1 και ΣΚΑΪ παραμένουν στο προσκήνιο και διεκδικούν τηλεοπτική άδεια, με κάθε κανάλι να έχει και ένα σοβαρό επιχείρημα υπέρ του. Το μεν Star ανήκει στην κραταιά οικογένεια Βαρδινογιάννη και είναι «καθαρό» οικονομικά, ο Ant1 εντάσσεται σε έναν από τους μεγαλύτερους μιντιακούς ομίλους των Βαλκανίων, ενώ ο ΣΚΑΪ διαθέτει ικανοποιητική κεφαλαιακή επάρκεια και έχει καθαρή οικονομική θέση.
-Το Mega έκανε αγώνα δρόμου προκειμένου να εξασφαλίσει την τραπεζική ενημερότητα. Όλες τις προηγούμενες ημέρες έχει διαμειφθεί σκληρό παρασκήνιο με φόντο το MoU που κατέθεσαν νέοι και παλιοί μέτοχοι στις τράπεζες για την ΑΜΚ, μιας και η αρχική version δεν ικανοποιούσε τις πιστώτριες τράπεζες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ούτε τώρα έχει κατατεθεί έγγραφο τραπεζικής ενημερότητας, αλλά ένα "έναντι", με βάση το οποίο δηλώνεται πως θα υπάρξει εγκαίρως η ενημερότητα.
-Το Epsilon κατέθεσε και αυτό φάκελο την τελευταία στιγμή, μιας και εμφανιζόταν να έχει κάποιο ζήτημα με τη συγκέντρωση του μετοχικού κεφαλαίου, μιας και το υπάρχον κεφάλαιο του σταθμού ήταν μόλις στα 3 εκ. ευρώ, αρκετά κάτω από το όριο που θέτει ο νόμος. Εν τέλει, το ζήτημα ρυθμίστηκε και ο φάκελος κατατέθηκε έγκαιρα
-Στη διαδικασία μπαίνουν με αξιώσεις 3+1 νέοι παίχτες. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο Ιβάν Σαββίδης και ο Χρήστος Καλογρίτσας, με τον καθένα να έχει σοβαρές πιθανότητες. Η πλευρά Μαρινάκη εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξη, καθώς διαθέτει σοβαρό μετοχικό κεφάλαιο και είναι έτοιμη για τον πλειοδοτικό διαγωνισμό. Ο Ιβάν Σαββίδης κατάρτιζε μεθοδικά τον φάκελό του, ενδιαφέρεται έντονα για συχνότητα και εκτιμά πως έχει σοβαρές πιθανότητες. Τέλος, ο Χρήστος Καλογρίτσας, κατασκευαστής και εκδότης το πάλαι ποτέ της εφημερίδας «Η Πρώτη» κάνει ολικό ντεμαράζ, καθώς εμφανίζεται να είναι σε απευθείας επικοινωνία με το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ως γενικός διευθυντής του καναλιού του κατονομάζεται ο διευθυντής του ραδιοφώνου του ΣΥΡΙΖΑ Στο Κόκκινο 105,5 Κώστας Αρβανίτης. Παράλληλα, ο κ. Καλογρίτσας ετοιμάζει και εφημερίδα προσκείμενη στο χώρο της Αριστεράς, η οποία προγραμματίζεται να βγει περί τον Σεπτέμβριο, ενώ ήδη έχουν βρεθεί τα γραφεία.
-Η έκπληξη είναι η εταιρεία μυστήριο από την Κύπρο. Ήδη, κάποιες πληροφορίες ήθελαν τον Τούρκο Αμπτούν Ιλιτζαλί να βρίσκεται πίσω από αυτή, αν και η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται, με τον Νικόλαο Ντάβαρη, μικρομέτοχο του Star να εμφανίζεται ως κάτοχος του 99% των μετοχών. Παράλληλα, ο Γιώργος Καρατζαφέρης έκανε με τη σειρά του την έκπληξη και κατέθεσε φάκελο για το ΑΡΤ, το οποίο επίσης μέχρι σήμερα κατείχε άδεια εθνικής εμβέλειας.
Πιο συγκεκριμένα, με βάση την ανακοίνωση της κυβέρνησης, οι 11 εταιρείες που κατέθεσαν φάκελο είναι οι εξής:
1.ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ - ΣΚΑΙ ΑΕ,
2. ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - STAR CHANNEL
3. ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΕ
4. DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED
5. ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΕ
6. ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ
7. ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ
8. ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ Α.Ε. - “EPSILON TV”.
9. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ
10. ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ – MEGA CHANNEL
11. CITY NEWS -ΑRΤ TV
Φυσικά, η διαφαινόμενη αλλαγή του μιντιακού τοπίου έχει έναν βασικό αστερίσκο: πως το ΣτΕ δεν θα κηρύξει αντισυνταγματικό τον νόμο 4339/2015, βάσει του οποίου γίνεται η διαδικασία της αδειοδότησης, μιας και σε αυτή την περίπτωση το τοπίο αλλάζει οριστικά και η κυβέρνηση θα πρέπει να συμμορφωθεί. Μέχρι τότε όμως οι βασικοί παίχτες της επόμενης μέρας κατέβηκαν στην αρένα και αναμένεται να παιχτεί σκληρό πόκερ για την απόκτηση μίας άδειας, αν εν τέλει μείνουν 4, ως προβλέπει ο βασικός σχεδιασμός.
Και, πρέπει να σημειωθεί πως η συζήτηση για «χτύπημα στη διαπλοκή» είναι σχετική. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται. Οι βασικοί παίχτες της μιντιακής αγοράς, συν ορισμένους καινούργιους, κατεβαίνουν στη διεκδίκηση της πολυπόθητης άδειας. Σε αυτό το σημείο θα φανεί ο συσχετισμός δυνάμεων, τόσο μεταξύ των παικτών όσο και μεταξύ ορισμένων παικτών και κυβέρνησης. Προς ώρας όμως και με επιφύλαξη για το αποτέλεσμα-αν φτάσει η διαδικασία ως εκεί-το όλον μοιάζει σαν ξαναμοίρασμα της τράπουλας. Αν γίνεται επί ίσοις όροις, θα φανεί στο…χειροκρότημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου