Παρασκευή, 8 Ιουλίου 2016

Η επιστολή Ετινγκερ στον παραμορφωτικό φακό-Σωτήρης Μανιάτης


  Μια αν μη τι άλλο περίεργη... εμμονή(;) φαίνεται να έχουν τόσο τα κανάλια εθνικής εμβέλειας και οι μιντιακοί όμιλοι όσο όμως και κάποια πολιτικά στελέχη κομμάτων της αντιπολίτευσης στο θέμα της δημοπρασίας των τεσσάρων αδειών που έχει μπει πλέον στην τελική της ευθεία. Οι αντιπαραθέσεις μάλιστα για το θέμα δεν συνεχίζονται μόνο από εφημερίδες, ραδιόφωνα και κανάλια, αλλά χθες υπήρξαν νέα... επεισόδια και στη Βουλή. ΔΕΙΤΕ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μπορεί να θεωρηθεί δικαιολογημένη (και επιβεβλημένη) η κριτική που ασκείται για κυβερνητικές επιλογές και σχετικά με τον αριθμό των αδειών αλλά και για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης στον υπουργό Επικρατείας και την κυβερνητική πλειοψηφία με «πρόσχημα» το Κοινοβούλιο. Αν και ειδικά η Ν.Δ. έβαλε το «χεράκι» για να μην επιλεγούν νέα μέλη του ΕΣΡ.

Πώς όμως εξηγείται η επιμονή στη διαστρέβλωση όσων αναφέρονται στην προειδοποιητική επιστολή Ετινγκερ, η οποία μάλιστα ενώ εκδόθηκε στις 16/6 άρχισε να δημοσιοποιείται στις 2 και 3 Ιουλίου, λίγες ώρες δηλαδή πριν από την εκδίκαση των κύριων προσφυγών των καναλιών εναντίον της προκήρυξης για τις άδειες στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Και πώς θα μπορούσε επίσης να χαρακτηρίσει κανείς τις επαναλαμβανόμενες... προτροπές προς το ΣτΕ;
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, με την «Καθημερινή» να δημοσιεύει το θέμα Ετινγκερ στην ιστοσελίδα της αρχικά, με τίτλο «Επιστολή κόλαφος της Κομισιόν για τις τηλεοπτικές άδειες», που μετέπειτα έγινε «για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο». Οπως ήταν αναμενόμενο, η λανθασμένη ουσιαστικά πληροφόρηση αναπαράχθηκε αμέσως σε διάφορα σάιτ χωρίς περαιτέρω εξακρίβωση. Η ΕΙΤΗΣΕΕ έσπευσε να σημειώσει ότι «ο διαγωνισμός των τηλεοπτικών αδειών βρίσκεται στον αέρα» και πολλοί αμέσως σιγοντάρισαν.
Κι όμως, η επιστολή Ετινγκερ αποδεικνύεται λίγο μετά ότι αφορά μόνο το φάσμα, τις τηλεπικοινωνίες, τους παρόχους δικτύου, την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και όχι τις άδειες περιεχόμενου που δημοπρατούνται. Αλλωστε έχουν περάσει σχεδόν 10 μήνες από την ανάρτηση του Ν. 4339/2015 για τις άδειες και για τα σχετικά άρθρα (1-15) δεν έχει ζητηθεί από την Κομισιόν καμία... διευκρίνιση.
Είναι γνωστό ότι η Ε.Ε. επιβάλλει την ύπαρξη γνωμοδότησης ή απόφασης από ανεξάρτητες Αρχές σε θέματα ενέργειας, όχι όμως ραδιοτηλεόρασης. Η εκπρόσωπος της Ε.Ε. Νάταλι Βαντιστάντ (4/7) έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι αυτή η διαδικασία «δεν έχει καμία σχέση με την παροχή αδειών στους παρόχους περιεχομένου. Οι διαδικασίες για την παροχή αδειών περιεχομένου σε τηλεοπτικά κανάλια δεν έχουν εναρμονιστεί σε επίπεδο Ε.Ε...»
Στα social media
Κι όμως νωρίτερα (2/7) ο Αδωνις Γεωργιάδης (αντιπρόεδρος Ν.Δ.) είχε σπεύσει στον λογαριασμό του στο τουίτερ (2/7) να αναρτήσει: «Αυτό αλλάζει όλη την εικόνα και φαντάζομαι ότι θα ληφθεί υπ’ όψιν και από το ΣτΕ», αναφερόμενος στο θέμα της «Καθημερινής» και τονίζοντας: «Οι άνθρωποι παραβιάζουν την Δημοκρατία».
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος (τέως πρόεδρος ΠΑΣΟΚ) στον λογαριασμό στο facebook (δημοσίευμα στο iefimerida 3/7) έγραφε ότι πρόκειται για «προοίμιο για όσα φυσιολογικά θα ακολουθήσουν ως προς την διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών» και κατέληγε: «Ελπίζω ακόμη ότι η δικαιοσύνη θα διαφυλάξει εντέλει και την εξωτερική αλλά και την εσωτερική της ανεξαρτησία και θα προστατεύσει την πολυφωνία και το κράτος δικαίου».
Και ο Κωστής Χατζηδάκης (έτερος αντιπρόεδρος της Ν.Δ.) μιλώντας στον ΣΚΑΪ έλεγε ότι «η κυβέρνηση θέλει υπουργό-καναλάρχη που να ρυθμίζει τα πάντα» και τόνιζε ότι ο «νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες είναι αντίθετος με τους νόμους και το Σύνταγμά μας και το κοινοτικό δίκαιο».
Και αυτά, ενώ έχουν προηγηθεί σχετικές ερωτήσεις των ευρωβουλευτίνων Μαρίας Σπυράκη (Ν.Δ., 28/10/15) και Εύας Καϊλή (ΠΑΣΟΚ, 25/11/15) με ισάριθμες αρνητικές απαντήσεις του κ. Ετινγκερ, ότι η οδηγία για τα οπτικοακουστικά δεν περιλαμβάνει ρητή υποχρέωση για τα κράτη-μέλη να δημιουργήσουν ανεξάρτητο ρυθμιστικό φορέα και δεν ρυθμίζει θέματα αδειοδότησης περιεχομένου, «δεν θίγει τη σφαίρα ευθύνης των κρατών-μελών και των οικείων αρχών ως προς την οργάνωση των συστημάτων αδειοδότησης».
Η απάντηση Σακελλαρίου
Στις 3/7 σε άρθρο στην «Καθημερινή» ο Πάσχος Μανδραβέλης σημειώνει ότι η «διαδικασία αδειοδότησης θα γίνει κατακαλόκαιρο, ενώ τα δικαστήρια θα έχουν συνθέσεις μειωμένης συμμετοχής, άρα και μειωμένης αξιοπιστίας στα μάτια των πολιτών».
Λίγο πιο κάτω όμως γράφει ότι γι’ αυτό ο πρόεδρος του ΣτΕ «κ. Νικόλαος Σακελλαρίου συγκάλεσε μείζονα ολομέλεια», αλλά καταλήγει: «Tο ΣτΕ πρέπει να απαντήσει με πλήρη (ουσιαστικώς και ουχί τυπικώς) ολομέλεια και φυσικά όχι κατόπιν εορτής». 
Κι όμως έχει ήδη βγει μια αρνητική απόφαση, ενώ η διαδικασία έχει εμφανέστατα επισπευσθεί.
Προφανώς αυτά οδήγησαν τον κ. Σακελλαρίου πριν από την έναρξη της συζήτησης των αιτήσεων ακυρώσεως για τις τηλεοπτικές άδειες (4/7) να ξεκαθαρίσει ότι οι δικαστές του ΣτΕ «δεν καθοδηγούνται, δεν επηρεάζονται, ούτε υποκύπτουν σε πιέσεις από όπου κι αν αυτές προέρχονται, ούτε βεβαίως πτοούνται από προσωπικές και ανοίκειες επιθέσεις [...]
»Ματαιοπονούν επομένως όσοι προσπαθούν για το αντίθετο [...] Οποιασδήποτε φύσεως ενέργειες χειραγωγήσεως του δικαστηρίου ή υπαγορεύσεων σε αυτό της επιθυμητής αποφάσεως σε εκκρεμή μάλιστα δίκη, εκτός του ότι είναι απολύτως απαράδεκτο να συμβαίνει σε ένα κράτος δικαίου πολύ δε περισσότερο όταν προέρχονται από διαδίκους με τη χρήση μάλιστα εντύπων και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης τα οποία διαθέτουν, συνιστούν ευθεία επέμβαση στο έργο της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης...».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου