Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

«Μίζες με εντολή Μπόμπολα»


























e



http://www.dimokratianews.gr/content/60813/mizes-me-entoli-mpompola

Από τον
Ανδρέα Καψαμπέλη


«Σε καμία περίπτωση, καμία απόφαση σε σχέση με μίζες δεν μπορούσε να παρθεί, εάν δεν είχε τη ρητή συγκατάθεση του Μπόμπολα». Αυτή η ομολογία-βόμβα περιέχεται στο πολυσέλιδο κατηγορητήριο για την υπόθεση με τις μίζες που συγκλονίζει την Κύπρο και αποκαλύπτει σήμερα η «κυριακάτικη δημοκρατία».
Ηδη ο πρόεδρος της HELECTOR Λεωνίδας Μπόμπολας αγωνιά, όπως και η οικογένειά του, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με το αίτημα έκδοσης στην Κύπρο. Η δίκη πρόκειται να ξεκινήσει στις 26 Απριλίου στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας.
Την ομολογία έκανε στις 25 Μαρτίου ενώπιον της κυπριακής ανακριτικής ομάδας ο Αθανάσιος Κατρής, διευθύνων σύμβουλος στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ από το 2003 έως το 2012, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος και θα είναι μάρτυρας κατηγορίας. Σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις προχώρησε και ο έτερος συνεργάτης του κ. Μπόμπολα, ο Ιωάννης Κοκότσης, διευθυντής της HELECTOR CYPRUS.


Οπως αναφέρει το κατηγορητήριο, έπειτα από 142 καταθέσεις και 28 έρευνες ο τέως δήμαρχος και πρόεδρος του ΧΥΤΑ Πάφου Σάββας Βέργας και o οικονομικός διευθυντής Δημήτρης Πατσαλίδης (αμφότεροι φυλακισμένοι) «είχαν συστήσει κύκλωμα μαζί με την ιδιωτική εταιρία διαχείρισης του ΧΥΤΑ προς διάπραξη αξιοποίνων πράξεων και διασπάθισης και υπεξαίρεσης δημοσίου χρήματος μέσα από τη λειτουργία εγκληματικής ομάδας».


Οπως διαπιστώθηκε, οι τιμές που καλούνταν να πληρώνουν οι δήμοι και οι κοινότητες της Επαρχίας Πάφου προς τη HELECTOR κυμαίνονταν από 28 έως 31 ευρώ ανά τόνο σκουπιδιών που απόθεταν στον ΧΥΤΑ, ενώ «το πραγματικό κόστος για την εταιρία δεν ξεπερνούσε τα 10 ευρώ». Τον Ιανουάριο έγινε επαναδιαπραγμάτευση και η τιμή έπεσε στα 16 ευρώ, η οποία εξακολουθεί να ισχύει, ενώ «επιπλέον νέα στοιχεία έδειχναν πραγματικό κόστος για τη HELECTOR στα 9,80 ευρώ».
Στελέχη της HELECTOR και του ΧΥΤΑ κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στην «έκδοση πλαστών διατακτικών πληρωμής, πολλές φορές σε άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντός τους, για δήθεν παροχή υπηρεσιών προς τη HELECTOR, με σκοπό να εκταμιεύονται τα χρήματα που δίνονταν σε δωροδοκίες και μίζες από την εταιρία».



Σύμφωνα με το κατηγορητήριο:
  • «Από έρευνα που έγινε στα γραφεία της HELECTOR παρελήφθησαν όλα τα τιμολόγια τα οποία εκδόθηκαν προς την εταιρία και πρόκειται για όγκο εγγράφων. Παραλήφθηκαν επίσης ηλεκτρονικοί υπολογιστές, αλληλογραφία, τιμολόγια και άλλα έγγραφα που σχετίζονται με τον ΧΥΤΑ».
  • Η υπεύθυνη λογιστηρίου της HELECTOR παραδέχτηκε ότι εξέδιδε και αυτή «πλαστά τιμολόγια κατόπιν εντολής του γεν. διευθυντή Κοκότση για να καλύψουν το έλλειμμα της εταιρίας». Ατομα του οικογενειακού περιβάλλοντός της που εντοπίστηκαν ανέφεραν ότι «ουδέποτε εκτέλεσαν εργασίες στον ΧΥΤΑ». Το ίδιο έγινε και με αρκετά πρόσωπα που αναφέρονται στα τιμολόγια.
  • Επίσης η ιδιαιτέρα του Κοκότση ομολόγησε ότι «με οδηγίες του εξέδιδε επιταγές, τα άλλαζε σε μετρητά και έδινε τα μετρητά που όπως διαπιστώθηκε αργότερα κατέληγαν σε μίζες».
  • Στα έγγραφα που παρελήφθησαν από την Ελλάδα ο Κοκότσης «κατέγραφε τις μίζες που είχε δώσει αναλυτικά, με την ημερομηνία, τα ποσά και αποδεικτικά στοιχεία».
  • Ο Κοκότσης υποστήριξε ότι βρέθηκε «σε κατάσταση εκβιασμού από όλους τους εμπλεκομένους στην Πάφο και τη Λάρνακα, με αποτέλεσμα να δίνει αναγκαστικά μίζες», ενώ παραδέχτηκε ότι έδινε οδηγίες για «έκδοση πλαστών τιμολογίων».
  • Επειδή, ύστερα από την υποχρεωτική επαναδιαπραγμάτευση, είχαν μειωθεί τα περιθώρια για μίζες, έγινε συμφωνία να υπερτιμολογούνται και τα φύκια που έφεραν ιδιώτες υποεργολάβοι από παραλίες της Πάφου. Εντοπίστηκε τέτοιο εικονικό τιμολόγιο 63.000 ευρώ.
  • Ο πρώην δήμαρχος Βέργας έλαβε κατά τον Κοκότση συνολικά μίζες 646.000 ευρώ, οι οποίες «δόθηκαν από την 9/1/2009 μέχρι και την 5/7/2014 σε 20 διαφορετικές περιπτώσεις στην Κύπρο και την Αθήνα».
  • Για τον δήμαρχο Λάρνακας η συμφωνία ήταν 1% των συνολικών εσόδων της μονάδας, που θα του έδινε 50.000 ευρώ ετησίως. Επίσης συμφώνησαν να λάβει 100.000 ευρώ επιπλέον «για να βοηθήσει στην κατάληξη της διαπραγμάτευσης». Συνολικά του έδωσε 138.000 ευρώ, πάντα σε φάκελο.
  • Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 130 πλαστά τιμολόγια της HELECTOR και «το ποσό που φαίνεται να δόθηκε σε μίζες για τον ΧΥΤΑ ΠΑΦΟΥ και ΧΥΤΥ Κόσιης ανέρχεται μέχρι στιγμής στο 1.162.300 ευρώ».
  • Η επέκταση του ΧΥΤΑ Μαραθούντας δόθηκε «με απευθείας ανάθεση κατόπιν διαπραγμάτευσης με λειτουργούς του υπουργείου Εσωτερικών» (αναφέρονται τρία ονόματα) στη HELECTOR «χωρίς να τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία προκήρυξης προσφορών για το συνολικό ποσό των 1.700.000 ευρώ, ενώ «η δουλειά αυτή στοίχισε στην εταιρία περίπου 600.000 ευρώ». Για να καλυφθούν οι μίζες εμφανιζόταν μέχρι και ο γιος ενός μέλους της επιτροπής αξιολόγησης να παρέχει δήθεν υπηρεσίες ως γιατρός στους υπαλλήλους του ΧΥΤΑ. Εντοπίστηκαν τέτοια τιμολόγια 24.000 ευρώ.
  • Για το έργο της Κόσιης το 2006 η εκτίμηση έγινε από την εταιρία ENVIROPLAN «που προσλήφθηκε από το κράτος» και ο διευθυντής της Θ. Λώλος «έχει στενή σχέση» με τη HELECTOR. Αλλες εταιρίες αποκλείστηκαν και «τέλος κέρδισε η HELECTOR, με συνολικό ποσό 135.000.000», ενώ «εταιρία που αποκλείστηκε ήταν 55.000.000 φθηνότερη».
  • Ο Κατρής κατέθεσε ότι μετά την κατοχύρωση του έργου ΧΥΤΑ στην Πάφο τον πλησίασε ο Γ.Κ., ο οποίος ζήτησε την καταβολή χρημάτων προς όφελός του. Σε συζήτηση που είχε με τον Μπόμπολα, ο δεύτερος αποφάσισε να ικανοποιήσουν το αίτημα. Και το χρηματικό ποσό των 100.000 ευρώ κατόπιν έγκρισης του Μπόμπολα καταβλήθηκε από τον Κατρή στον Γ.Κ. σε τρεις δόσεις, 25.000, 25.000 και 50.000 ευρώ. Την τελευταία δόση ο Κατρής παρέδωσε σε φάκελο στον υιό του Γ.Κ. Νικόλαο, στην Αθήνα. Τα χρήματα, σύμφωνα με τον Κατρή, δόθηκαν από το ταμείο της εταιρίας στην Αθήνα με την έγκριση του Λεωνίδα Μπόμπολα.
Το 2008, όταν άρχισε η λειτουργία του ΧΥΤΥ, πλησίασε τον μηχανικό του έργου (Ι.Μ.) ο Ευτ. Μαλ., ο οποίος του ζήτησε να τον φέρει σε επαφή με τον Κατρή. Η συνάντηση έγινε στην Αθήνα στο γραφείο του Κατρή, στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Ο δήμαρχος Πάφου Βέργας αξίωνε ένα ποσοστό επί των εισπράξεων 5%. Ο Κατρής μετέφερε την πιο πάνω αξίωση στον Μπόμπολα, ο οποίος την ενέκρινε. Μετά την υπογραφή της σύμβασης, άλλος εμπλεκόμενος (ο Γ.Κ.) άρχισε να ζητά εκ νέου και επιτακτικά χρήματα, τα οποία η HELECTOR αρνήθηκε να του καταβάλει. Επιπλέον οι επιβλέποντες μηχανικοί του έργου (Μ.Π. και Α.Κ.) είχαν αξίωση να λαμβάνουν περιοδικά χρήματα προκειμένου να υπογράφουν σύντομα τα έγγραφα τα οποία ήταν απαραίτητα για την πληρωμή της κοινοπραξίας. Σύμφωνα με τον Κατρή, ο ένας έλαβε από αυτόν το 2009 στην Αθήνα 5.000 ευρώ σε μετρητά και σε ακόμη μία περίπτωση ζήτησε επίσκεψη στο γραφείο του Μπόμπολα και παρουσία του Κατρή το χρηματικό ποσό των 20.000 ευρώ ως δάνειο για οικογενειακούς λόγους. Υστερα από σχετική συνεννόηση του Κατρή με τον Μπόμπολα, του καταβλήθηκε το ποσό των 10.000 σε μετρητά. Οσον αφορά τον δεύτερο, ο Κατρής τού έδωσε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας το ποσό των 15.000 ευρώ σε μετρητά, ενώ σε σχέση με τον αποβιώσαντα Κ.Π. ο Κατρής αναφέρει ότι έπειτα από συνεννόηση με τον Μπόμπολα του έδωσε σε ξενοδοχείο στην Αθήνα το ποσό των 30.000 σε μετρητά.
Περαιτέρω και άλλος εμπλεκόμενος επιβεβαίωσε ότι δόθηκαν χρήματα σε τρία μέλη της επιτροπής παρακολούθησης του έργου. Για το πιο πάνω θέμα ενημερώθηκε ο Μπόμπολας.

Τα αδικήματα για τους 19 εμπλεκομένους
Τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται οι μέχρι στιγμής 19 εμπλεκόμενοι, σε βαθμό τόσο κακουργήματος όσο και πλημμελήματος, είναι δεκάδες. Από τα πιο βασικά είναι η συνωμοσία προς διάπραξη κακουργημάτων, όπως κλοπή από δημόσιο λειτουργό, δεκασμός δημόσιου λειτουργού, ενεργός δωροδοκία δημόσιων αξιωματούχων, αθέμιτη απόκτηση περιουσιακού οφέλους. Υπάρχουν επίσης αδικήματα για δόλο και κατάχρηση εξουσίας, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, πλαστογραφία εγγράφου, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, εξασφάλιση χρημάτων διά ψευδών παραστάσεων. Τα πιο πάνω αδικήματα διαπράχθηκαν μεταξύ των ετών 2003-2015 στις επαρχίες Πάφου, Λεμεσού, Λάρνακας και Λευκωσίας. Οι ύποπτοι συνελήφθησαν με δικαστικά εντάλματα, ενώ πέραν του Λ. Μπόμπολα καταζητείται ο Θ. Λώρος.
Τα «όργια» της ΗΛΕΚΤΩΡ σε Πάφο και  Λάρνακα συμβαίνουν για πολλά χρόνια και στην Ελλάδα
Αδιαφάνεια για το κόστος διαχείρισης, κυκλώματα που ενίοτε συμπεριφέρονται σαν ιδιότυπη μαφία, τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα ακόμα και σε τουριστικές περιοχές της Ελλάδας και -κυρίως- τεράστιο (και άγνωστο...) κόστος για τον Ελληνα φορολογούμενο. Αυτή είναι η κατάσταση της διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα και έρχεται στην επιφάνεια μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε στην Κύπρο, όπου εμπλέκονται δύο ισχυροί παράγοντες της ελληνικής αγοράς: ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ (και της θυγατρικής ΗΛΕΚΤΩΡ, που κυριαρχεί στην ελληνική αγορά διαχείρισης απορριμμάτων) Λεωνίδας Μπόμπολας και ο επικεφαλής της εταιρίας συμβούλων Enviroplan Θεοφάνης Λώλος. Και για τους δύο οι κυπριακές Αρχές εξέδωσαν ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης, η εκτέλεση των οποίων θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης.


Οι δύο επιχειρηματίες μαζί με μια ντουζίνα Κυπρίους βρίσκονται αντιμέτωποι με τις δικαστικές Αρχές, με αφορμή τις μίζες που συνόδευσαν τις συμβάσεις διαχείρισης χώρων διαχείρισης απορριμμάτων σε Πάφο και Λάρνακα, τις οποίες είχε υπογράψει η ΗΛΕΚΤΩΡ. Η Enviroplan, συνεργάτης της τελευταίας σε πολλά έργα στην Ελλάδα, είχε προσληφθεί από το υπουργείο Εσωτερικών της Κύπρου ως σύμβουλος. Και οι δύο εταιρίες είναι εξαιρετικά δραστήριες στην Ελλάδα, αλλά η υπόθεση της διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα μας είναι προβληματική και για λόγους πολιτικής υποκρισίας.
Ακόμα και σήμερα υπάρχουν πόλεις (όπως η Τρίπολη) που είναι (ή ήταν για μήνες) πνιγμένες στα σκουπίδια, περιοχές όπου είναι άγνωστος ο χώρος διάθεσης των απορριμμάτων (όπως στην Ηλεία, όπου εντοπίστηκε ότι κάποιος δήμος τα πετούσε σε ρέμα!). Ακόμα και σήμερα, η χωματερή της Φυλής λειτουργεί με το μοντέλο «μπάτε, σκύλοι, αλέστε» και ενίοτε κλείνει, επειδή γίνονται έφοδοι φτωχοδιαβόλων (ή μελών κυκλωμάτων που λυμαίνονται τομείς των απορριμμάτων) που αναζητούν χρήσιμα υλικά προς μεταπώληση!



Η λειτουργία του διαδημοτικού συνδέσμου (ΕΔΣΝΑ) που διαχειρίζεται τα σκουπίδια της Αττικής, με συμβάσεις που έχουν πολλές φορές αμφισβητηθεί, ουδέποτε απασχόλησε σοβαρά τους δημοτικούς άρχοντες ή την εκάστοτε κυβέρνηση. Κι ας υπάρχουν καταγγελίες για ορισμένες από τις συμβάσεις, κι ας μονοπωλούν τη διαχείριση της χωματερής συγκεκριμένες εταιρίες, με συμβόλαια τα οποία (τουλάχιστον όπως κατήγγειλε η σημερινή περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, όταν ανέλαβε) είναι επιεικώς «λεόντεια».
Ημερήσια πρόστιμα
Επίσης, η επίσημη Πολιτεία δεν ασχολήθηκε με τη διερεύνηση των πραγματικών αιτιών για τις οποίες καθυστερούν έργα διαχείρισης απορριμμάτων ανά την Ελλάδα, Ως αποτέλεσμα αυτού, η χώρα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην καταβολή ημερήσιου προστίμου τόσο για τις ανοιχτές παράνομες χωματερές όσο και για τη μη αποκατάσταση παράνομων χωματερών που είναι σήμερα ανενεργές.


Το νοικοκύρεμα που θα έφερναν οι νέοι διαγωνισμοί για μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων ανά την Ελλάδα, μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), αμφισβητείται από τη σημερινή κυβέρνηση. Γι' αυτό και έχουν «παγώσει» οι περισσότεροι διαγωνισμοί. Ομως, οι ανταγωνιστές της ΗΛΕΚΤΩΡ υποστηρίζουν ότι η παρούσα κυβέρνηση, πριν «παγώσει» τα άλλα ΣΔΙΤ, φρόντισε να υπογράψει το ΣΔΙΤ για τη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (πριν από περίπου έναν χρόνο) με τις ΑΚΤΩΡ - ΗΛΕΚΤΩΡ.
Οσοι αντιδρούν στα ΣΔΙΤ υποστηρίζουν ότι είναι ακριβά. Η άλλη πλευρά, όμως, καλεί τους αμφισβητίες να αναρωτηθούν τι συμβαίνει σήμερα σε προβληματικούς δήμους της χώρας, όπως η Τρίπολη, περιοχές της Ηλείας κ.λπ., που επιβαρύνονται με μεγαλύτερα κόστη για τη μεταφορά των απορριμμάτων ενίοτε σε... άγνωστες τοποθεσίες (ενώ υποτίθεται πως πληρώνονται πλουσιοπάροχα για να τα μεταφέρουν ακόμα και εκτός Ελλάδας!). Οσο, μάλιστα, δεν ξεκαθαρίζει η στάση της κυβέρνησης για ορισμένα από τα μεγάλα έργα ΣΔΙΤ τόσο θα τρίβουν τα χέρια τους τα κυκλώματα.

Σωτήρης Καρράς
Οι σχεδιασμοί για την Αττική
Η απόφαση των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών φαίνεται ότι είναι να ακολουθηθεί η μέση οδός: να προχωρήσουν, δηλαδή, τα ΣΔΙΤ, αλλά με μείωση των τιμολογίων (ανά τόνο απορριμμάτων που πάνε στις μονάδες), ώστε να επιβαρύνονται λιγότεροι δήμοι.
Μέχρι να ξεκαθαριστεί πάντως το τοπίο, ζουν και βασιλεύουν τα κυκλώματα και οι ελάχιστοι επιχειρηματίες που σχεδόν μονοπωλούν την αγορά. Ακόμα πιο σύνθετη είναι η κατάσταση στην Αττική, όπου η Ρένα Δούρου ακύρωσε τους διαγωνισμούς για τις τέσσερις μονάδες επεξεργασίας και προωθεί νέο σχέδιο, το οποίο ακόμα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, ενώ η χωματερή της Φυλής πνέει τα λοίσθια... Μάλιστα, ο τέως περιφερειάρχης Γ. Σγουρός (ο οποίος είχε κάνει ελάχιστα για να ανατρέψει τις... ισορροπίες μεταξύ των ομίλων που «αρμέγουν» τον ΕΔΣΝΑ) κατηγορεί τώρα την κυρία Δούρου πως προωθεί ή υπογράφει προνομιακά συμβόλαια με την ΗΛΕΚΤΩΡ και τους συνεταίρους της στη διαχείριση της χωματερής της Φυλής. Η περιφερειάρχης Αττικής υποστηρίζει, από την πλευρά της, ότι, ακόμα κι αν παραμένουν οι ίδιοι εργολάβοι, ο ΕΔΣΝΑ επωφελείται, γιατί πληρώνει λιγότερα σε σύγκριση με την εποχή Σγουρού.
Η υπόθεση με τον ΧΥΤΑ Πάφου και το ΧΥΤΥ Κόσιης στη Λάρνακα δείχνει, πάντως, ότι η διαχείριση απορριμμάτων παραμένει προνομιακός χώρος για δράση... τρωκτικών. Αν μάλιστα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες περί ομολογίας εμπλεκομένων για μίζες εκατομμυρίων στην Κύπρο, αναρωτιέται κανείς για το τι πραγματικά συμβαίνει στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου