Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Νίκος Μωραΐτης: Προσοχή, η ΝΔ στάζει



 




 Οι δανειστές μιλούν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τούς κρατάει το ακουστικό. Δυστυχώς, ο αυτό-εξευτελισμός της ιστορικής παράταξης ξεπερνάει το μεγαλύτερο εφιάλτη των οπαδών της και το μεγαλύτερο όνειρο των αντιπάλων της.
του Νίκου Μωραΐτη

Αν υπήρχε η ΝΔ στο ναυάγιο του Τιτανικού, θα έβγαζε ανακοίνωση εναντίον του παγόβουνου.
Αν υπήρχε η ΝΔ το βράδυ της εισόδου του τανκ στο Πολυτεχνείο, θα έθετε το ερώτημα ποιος μαγνητοσκόπησε το γεγονός χωρίς άδεια.
Ο εξευτελισμός της ιστορικής παράταξης στην εποχή των Μητσοτάκη – Γεωργιάδη ξεπερνάει το μεγαλύτερο εφιάλτη των οπαδών της και το μεγαλύτερο όνειρο των αντιπάλων της.
Ο πρόεδρος αναλαμβάνει το ρόλο του πλυντηρίου της διαφθοράς στη Βουλή.
Ο αντιπρόεδρος αναλαμβάνει το ρόλο του πλυντηρίου του ΔΝΤ στα Media.
Και οι δύο μαζί επιχαίρουν για την προσβλητική απάντηση της Λαγκάρντ στην επιστολή του έλληνα πρωθυπουργού προς το… Ταμείο που στάζει.
Το χειρότερο είναι πως αυτά δεν προκύπτουν από γκάφες των στελεχών της ΝΔ. Δεν είναι μυστικά που αποκαλύπτονται κατά λάθος. Είναι ηθελημένες κινήσεις.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμως βγαίνει και δηλώνει «να σταματήσει η κυβέρνηση να αναζητεί εξωτερικούς εχθρούς», την ώρα που δύο υψηλοί αξιωματούχοι του ΔΝΤ πιάνονται στα πράσα να απεργάζονται ένα νέο εκβιασμό της χώρας.
Τι προκύπτει όμως ξεκάθαρα από τη συνομιλία των δύο στελεχών του ΔΝΤ, χωρίς καμία διάθεση ακραίας ερμηνείας;
Ότι ο δυσάρεστος συμβιβασμός του πέρασμένου Ιουλίου ήταν, τελικά, πιο ήπιος από αυτόν που οι δανειστές ήθελαν. Ας το κρατήσουν αυτό όσοι θεωρούν πως το Δημοψήφισμα πήγε χαμένο. Το «όχι» έγινε ένας μοχλός πίεσης ώστε η πλευρά των δανειστών να μετακινηθεί από θέσεις πολύ σκληρότερες, τις οποίες οι «φέρτε μία συμφωνία τώρα» ήταν έτοιμοι να δεχτούν ανά πάσα στιγμή.
Μετά τη διαρροή της συνομιλίας, είναι πλέον πιο σαφές από ποτέ. Υπάρχουν δύο βασικά ρεύματα πολιτικής πράξης αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Μία κυβέρνηση που δεν τα καταφέρνει σε όλα -για την ακρίβεια τα καταφέρνει σε λιγότερα απ' όσα θα θέλαμε-, αλλά πάντως προσπαθεί. Και μία αξιωματική αντιπολίτευση, συν τους παραποτάμους της, που έχει βγάλει το εσώρουχό της και το ανεμίζει στους δανειστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου