Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Ο φορολογικός παράδεισος (με τις off shore) για τους κροίσους είναι στη Γη






 

 

 




Του Θάνου Πασχάλη
Πηγή newpost.gr
Όταν ο καπιταλισμός δεν ορρωδεί προ ουδενός. Ούτε στην εξαθλίωση δισεκατομμυρίων ανθρώπων, ούτε στους τρόπους απόκτησης αλλά και απόκρυψης του πλούτου.
Τι κι αν εμφανίζεται ,για την εποχή του, ως ένα ρεαλιστικό , με βάση τη φύση του ανθρώπου ,κοινωνικοοικονομικό σύστημα .Από παντού μπάζει μαύρα και βρώμικα χρήματα και σε γήινους παραδείσους τα ξεπλένει.
off shore
Η υπόθεση των αποκαλύψεων με τις off shore του Παναμά (ένα από τα πολλά παγκόσμια «πλυντήρια» για το ξέπλυμα χρήματος ) αποτελεί παρωνυχίδα μπροστά στο τι διαδραματίζεται σε δεκάδες χιλιάδες άλλους φορολογικούς παραδείσους.

 Δηλαδή στις εταιρείες off shore που στήνονται εν μια νυκτί σε παράκτιες περιοχές του πλανήτη και πρώην αποικιοκρατικά νησάκια με μοναδικό και αποκλειστικό σκοπό να μεταφέρεται εκεί αφορολόγητος και με διασφάλιση της ανωνυμίας των κατόχων μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πλούτου.

Εκατομμύρια και δισεκατομμύρια δολάρια από μεγαλόσχημους πολιτικούς, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, αθλητές κλπ παστώνονται σε τράπεζες νησίδων όπως τα Κέιμαν,Κούκ,Μαλβίδες,Γρενάδα,Τσέρσει,Μάρσαλ,Μονακό,Λιχτενεστάιν κλπ ώστε να αποφεύγεται η πληρωμή των φόρων που τους αναλογεί στη χώρα που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά.

Οι off shore εταιρείες είναι στην πραγματικότητα «πλυντήρια» ξεπλύματος του μαύρου η και βρώμικου ακόμη χρήματος και όσοι δραστηριοποιούνται στη μεταφορά τους εκεί (τράπεζες,σύμβουλοι επενδύσεων,δικηγορικές εταιρείες κλπ) αποτελούν απλά τους μεταφορείς τους, μέσω αχυρανθρώπων ,που χρησιμοποιούνται ως βιτρίνα για να μην φαίνονται πίσω τους οι πραγματικοί κάτοχοι τους.

Ιδρύθηκαν και λειτουργούν νομότυπα από τους ίδιους που κατά καιρούς ευαγγελίζονται την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαπάτης.

«Ολοι οι άνθρωποι είναι ίσοι εκτός από κάποιους που είναι πιο ίσοι από τους άλλους» έγραφε ο Τζώρτζ Οργουελ.Και δεν είχε άδικο. Ηδη άρχισαν από τις λίστες που διέρρευσαν να παρελαύνουν κάθε λογής «μαργαριτάρια»

Ηγέτες χωρών,μεγιστάνες του πετρελαίου μέχρι ποδοσφαιριστές με παχυλές αμοιβές.Ο επίτροπος επί των Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι η Ευρωζώνη χάνει 70 δις φόρους κάθε χρόνο από τη φυγάδευση κερδών επιχειρήσεων και φορολογουμένων και μελετά να υποχρεώνονται πλέον πολυεθνικές και επιχειρηματίες να φορολογούνται για τα κέρδη τους στη χώρα που δραστηριοποιούνται .

Και να σταματήσει το κύκλωμα της μεταφοράς των κερδών τους μέσω θυγατρικών τους σε φορολογικούς παραδείσους όπου δεν πληρώνουν δεκάρα τσακιστή.

Αν τελικώς η Ευρωζώνη το πράξει θα είναι μια πραγματική επανάσταση για τον ίδιο τον καπιταλισμό.Ο οποίος σήμερα δεν απομυζά μόνον την υπεραξία του εργαζόμενου αλλά κλέβει-με την φοροαποφυγή-κι αυτά που δικαιούται να εισφέρει στο κοινωνικό σύνολο με βάση τον πλούτο που απέκτησε.Και δεν έχουν άδικο ,βλέποντας αυτά,οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι να αρνούνται να πληρώσουν φόρους και εισφορές,αφού το παράδειγμα το δίνουν με τον τρόπο τους (με τις off shore) οι βαθύπλουτοι.

Να δούμε αν σπάσει το απόστημα η το χρήμα θα βρει άλλο δρόμο να λοξοδρομήσει με τη βούλα και πάλι κάποιας άλλης νομότυπης νομοθεσίας που οι ίδιοι οι βαθύπλουτοι θα φροντίσουν να περάσουν από τα Κοινοβούλια μέσω των δικών τους ανθρώπων.
ΥΓ.  Στα 8 τρισεκατομμύρια δολάρια εκτιμάται ο παγκόσμιος πλούτος που κρύβεται σε εκατοντάδες χιλιάδες off shore ανά την υφήλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου