Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Οι αδιάθετες μετοχές και οι αδιάφοροι ιδιοκτήτες








MEGA
Κρίσιμα θα είναι τα προσεχή 24ωρα για την επιχειρηματική επιβίωση του πάλαι ποτέ «μεγάλου καναλιού» της χώρας μετά την αποτυχημένη προσπάθεια της εταιρείας να αντλήσει φρέσκο χρήμα από τους μετόχους της.
Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Τηλέτυπος, με την οποία η εταιρεία επεδίωκε να συγκεντρώσει 15,118 εκατ. ευρώ προκειμένου να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του δανεισμού της με τις τράπεζες, ολοκληρώθηκε χθες με μηδενική κάλυψη καθώς κανείς από τους υφιστάμενους μεγάλους μετόχους του Mega Channel, ήτοι η Πήγασος Εκδοτική της πλευράς Μπόμπολα (ελέγχει το 32,73%), η ΔΟΛ Α.Ε. της πλευράς Ψυχάρη (συμμετέχει με 22,11%) και η οικογένεια Βαρδινογιάννη η οποία συμμετέχει με υψηλό ποσοστό μέσω υπεράκτιων εταιρειών, δεν έβαλε λεφτά στο ταμείο της εταιρείας.
Από τις 50.396.500 νέες μετοχές που εκδόθηκαν στην τιμή των 0,30 ευρώ με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων σε αναλογία δύο νέες προς μια παλιά, αποκτήθηκαν από κάποιον επενδυτή μόλις… 572 μετοχές αξίας 170 ευρώ, με αποτέλεσμα το ποσοστό κάλυψης να διαμορφωθεί επισήμως στο 0,001% και να μείνουν αδιάθετοι συνολικά 50.395.928 τίτλοι.
Το παράθυρο ευκαιρίας, ώστε η Τηλέτυπος να αντλήσει τα απαραίτητα κεφάλαια και να διασφαλίσει την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας της, παραμένει τυπικά ανοιχτό καθώς η επιτυχία ή μη της αύξησης κεφαλαίου θα κριθεί από το αν θα υπάρξει επενδυτής ή επενδυτές που θα αγοράσουν τις αδιάθετες μετοχές.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Τηλέτυπος, «ο τρόπος διάθεσης θα αποφασιστεί σε προσεχή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13 του νόμου 2190/1920», ενώ όπως προκύπτει από το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινώσει η εταιρεία, κρίσιμη ημερομηνία για επίσημη γνωστοποίηση των σχετικών αποφάσεων είναι η ερχόμενη Δευτέρα 7 Μαρτίου.
Οι βασικοί μέτοχοι
Σε κάθε περίπτωση αν η μη συμμετοχή των βασικών μετόχων στην άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης, δεν υποκρύπτει κάποιο τακτικό σχεδιασμό που θα ξεδιπλωθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες στο πλαίσιο της απόφασης διάθεσης των μετοχών, οι εξελίξεις δεν προοιωνίζονται θετικές για την εταιρεία Τηλέτυπος, στην οποία απασχολούνται σήμερα περίπου 500 εργαζόμενοι.
Και αυτό γιατί ήδη τίθεται υπό αμφισβήτηση η αρχική συμφωνία μεταξύ της εταιρείας και των πιστωτριών τραπεζών ως προς τη μετάθεση της αποπληρωμής του κύριου όγκου των υποχρεώσεων της για το 2021, η οποία σύμφωνα με την εταιρεία θεωρείται ουσιώδης για την συνέχιση της λειτουργίας της.
Το συγκεκριμένο σχέδιο αφορά πρόταση των τραπεζών για επιμήκυνση της αποπληρωμής ομολογιακού δανείου 88,2 εκατ. ευρώ και προϋπόθεση για να υλοποιηθεί η συμφωνία με βάση τα όσα αναφέρονται επίσημα στο Ενημερωτικό Δελτίο, είναι η πλήρης αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.
Στο μεταξύ, ήδη από τις 29 Φεβρουαρίου, έχει εκπνεύσει η περίοδος χάριτος (waiver) που είχαν δώσει οι τράπεζες στην εταιρεία προκειμένου να καταθέσει το προϊόν της αύξησης.
Θεωρητικά από εδώ και πέρα πολλά ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, συμπεριλαμβανομένου και αυτού να προχωρήσουν οι τράπεζες σε άμεση καταγγελία των δανείων της Τηλέτυπος, οι συνολικές υποχρεώσεις της οποίας ξεπερνούν σήμερα τα 181 εκατ. ευρώ.
Η διαχείριση της κατάστασης, ώστε η Τηλέτυπος να καταστεί βιώσιμη με τόσο μεγάλα δάνεια, συνεχόμενες ζημιογόνες χρήσεις και έσοδα που έχουν σήμερα περιοριστεί κάτω από τα 80 εκατ. ευρώ, θεωρείται επιχειρηματικός άθλος.
Η ίδια η διοίκηση της εταιρείας αναφέρει ότι, με τα σημερινά δεδομένα, το κεφάλαιο κίνησης του ομίλου δεν επαρκεί για να καλύψει τις τρέχουσες δραστηριότητες για τους επόμενους 12 μήνες, καθώς χρειάζονται τουλάχιστον 22 εκατ. ευρώ, και εκτιμά ότι οι επιπλέον ανάγκες σε κεφάλαια κίνησης ανέρχονται σε 110,2 εκατ. ευρώ, χωρίς μάλιστα να λαμβάνονται υπόψη τα πρόσθετα κεφάλαια που θα απαιτηθούν τόσο για τη συμμετοχή της όσο και για το τίμημα του διαγωνισμού για τις άδειες.
Επισημαίνει δε ότι αν δεν υλοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου, ώστε να αναδιαρθρωθεί ο δανεισμός, η εταιρεία δεν διαθέτει εναλλακτικά σχέδια χρηματοδότησης με αποτέλεσμα να προκύπτει σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με τη συνέχιση της δραστηριότητάς της.

1 σχόλιο:

  1. Ρε είναι η απόδειξη ότι αυτός ο τόπος δεν σώζεται με τίποτα....η μάζα των ηλιθίων θα εξακολουθεί να στηρίζει τέτοιους μαϊμουδοτραγουδιστές......

    ΑπάντησηΔιαγραφή