Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2015

«Εμπιστευτικά» 
 


Ο κ. Ι. Κ. Πρετεντέρης θεωρείται έγκυρος δημοσιογράφος. Πράγματι, τα κείμενά του είναι ευθύβολα, ανάλογα βέβαια με τους εκάστοτε στόχους του. Αλλά και στις εκπομπές του είναι εξαιρετικός -εξαρτάται βέβαια ποιον έχει απέναντί του.
Αν είναι κάποιος «κακός», δηλαδή κανένας ακατονόμαστος αριστερός, τότε ο καλός μας δημοσιογράφος γίνεται αμείλικτος στην αναζήτηση της αλήθειας, θυμίζει τουλάχιστον επίτροπο σε έκτακτο στρατοδικείο.
Αν είναι κάποιος «καλός», όπως π.χ. ο πρόεδρος «Χέρι Χέρι», τότε σχεδόν ... από τη χαρά του και δεν μπορεί να συγκρατήσει τα τόσο χαριτωμένα γελάκια του. Tο μένος του, όμως, τον παρασέρνει συχνά και τον εκθέτει.
Την Τρίτη διάλεξε ως στόχο του τον Αλέξη Τσίπρα και μια φράση από άρθρο του, όπου χαρακτήριζε ανόητους όσους θεωρούν εχθρό της Ευρώπης την Αριστερά που μάχεται κατά της λιτότητας και όχι την Ακρα Δεξιά που μάχεται ενάντια στο «ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Ομως ο κ. Ι. Κ. Πρετεντέρης διαστρέβλωσε τη φράση, έγραψε «ευρωπαϊκό κατεστημένο» και προσπάθησε έτσι να αποδομήσει ολόκληρη την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα. Εκτός και αν δεν διάβασε το άρθρο ο ίδιος, αλλά του έδωσαν κανένα σημείωμα με επισημάνσεις.
Το πιο ωραίο όμως είναι ο τρόπος που ξεκινά το άρθρο του στα «Νέα»: «Διάβασα τις προάλλες ένα άρθρο του πρωθυπουργού», γράφει. Ετσι, γενικώς και αορίστως.
Ο κριτής των πάντων, ο κέρβερος της δεοντολογίας, ο αδιάλλακτος κυνηγός της αλήθειας δεν τολμά να αποκαλύψει στο κοινό του το όνομα της εφημερίδας στην οποία δημοσιεύτηκε το άρθρο.
Τρέμει ακόμη και στην ιδέα να γράψει τις λέξεις «Εφημερίδα των Συντακτών».
Μου θύμισε τους κακόμοιρους συναδέλφους του τον καιρό της δικτατορίας, όταν η χουντική λογοκρισία τούς υποχρέωνε να κατακρίνουν τις εφημερίδες του εξωτερικού που έγραφαν ενάντια στη δικτατορία, αλλά τους απαγόρευε να αναφέρουν τα ονόματα των εντύπων!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου