Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Ιστορική στιγμή για την ισονομία










































Η χθεσινή συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής θα καταγραφεί ως ιστορική στιγμή για την ισονομία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα. Πρώτη φορά αναγνωρίζονται νομικά οι ομόφυλες σχέσεις και μάλιστα αποκτούν καθεστώς οικογένειας και δικαιώματα ανάλογα με αυτά που ισχύουν στον γάμο, με τη σημαντική εξαίρεση της νομικής αναγνώρισης των παιδιών του ζευγαριού.
Μετά από πολλά χρόνια, ικανοποιείται το πάγιο αίτημα του κινήματος των ΛΟΑΤ να καταργηθεί το αναχρονιστικό άρθρο 347 του Ποινικού Κώδικα, που εισήγαγε διακρίσεις ανάλογα με το φύλο στην ποινική αντιμετώπιση των αδικημάτων που σχετίζονται με τη σεξουαλική πράξη.
Μένουν πολλά να γίνουν για την πλήρη θεσμική ισονομία αυτών των πολιτών, όπως η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και η αναγνώριση των παιδιών των ομόφυλων οικογενειών. Αυτά είναι τα πρώτα σημαντικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν.
Ομως έγινε το πρώτο, αποφασιστικό βήμα. Αποφασιστικό όχι μόνο γιατί θεσμοθετεί ένα σύμφωνο συμβίωσης που αλλάζει την καθημερινότητα των ομόφυλων ζευγαριών και καταργεί σημαντικές διακρίσεις, αλλά και γιατί άνοιξε επιτέλους τη συζήτηση στον δημόσιο λόγο.
Οσο κι αν επιχείρησαν οι αντιδραστικές φωνές να δώσουν τον τόνο, φανερώθηκε η γύμνια των επιχειρημάτων τους και η γραφικότητα του λόγου τους. Βοήθησε σε αυτό ο σθεναρός, χωρίς εκπτώσεις, λόγος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του υπουργού Δικαιοσύνης, των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, που απάντησαν στις φοβίες και τα στερεότυπα, όπως και βουλευτών της Ν.Δ. και των ΑΝ.ΕΛΛ,. που έκαναν την υπέρβαση.
Πρώτη φορά πρωθυπουργός στην Ελλάδα αναφέρεται στις διακρίσεις που υφίστανται οι ΛΟΑΤ, μιλώντας για «κύκλο οπισθοδρόμησης και ντροπής για το ελληνικό κράτος», σημειώνοντας πως απαιτείται «συγγνώμη προς χιλιάδες συμπολίτες μας για την καθυστέρηση».
Αλλά και ο υπουργός Δικαιοσύνης απέδωσε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, ξεκαθαρίζοντας ότι το νομοσχέδιο αφορά ένα κοινωνικό ζήτημα και «δεν έχει σχέση ούτε με τον Θεό ούτε με τη φύση». Η στάση της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλικής Κατριβάνου, δημιουργεί αισιοδοξία πως δεν θα σταματήσει εδώ η μάχη.
«Η σημασία του νομοσχεδίου θα κριθεί και από τη συνέχεια: αν θα ανοίξει δηλαδή τον ορίζοντα για να προχωρήσουμε γρήγορα στα επόμενα βήματα», είπε στην ομιλία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου