Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2015

Απ. Τζιτζικώστας, ένας νέος... απ’ τα παλιά...
                                  http://nonews-news.blogspot.gr/2015/11/blog-post_468.html

Αντα Ψαρρά

"H ασφαλής επιλογή για μένα θα ήταν να καθίσω
στις δάφνες του 72%, να χτίσω τον μύθο μου
και να περιμένω να περάσει η μπόρα.
Αυτή θα ήταν η ασφαλής επιλογή αν είχα
κίνητρο προσωπικό κι όχι παραταξιακό".

Σφάζονται τα φιλοσαμαρικά ΜΜΕ στην ποδιά του «αντάρτη» Απόστολου Τζιτζικώστα, γιου μιας εξαιρετικά πλούσιας οικογένειας της Θεσσαλονίκης, την ίδια στιγμή που ο ίδιος πηγαινοέρχεται ανάμεσα στις συνιστώσες της Ν.Δ. και τις ακροδεξιές παραφυάδες της, φιλοτεχνώντας το δικό του θολό πολιτικό προφίλ. 

Εκλέχτηκε βουλευτής το 2007, αλλά δεν κατάφερε να επανεκλεγεί το 2009, με αποτέλεσμα να επιλέξει την υποψηφιότητα του περιφερειάρχη στις αυτοδιοικητικές εκλογές ως ανεξάρτητος.

Διάδοχος του υπόδικου πρώην νομάρχη και μετέπειτα περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, Παν. Ψωμιάδη. 

Αρχικά είχε κατέβει μαζί του ως αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης. 
Στη συνέχεια, όμως, όταν άρχισαν να «χτυπούν οι καμπάνες» για τον προκάτοχό του, εμφανίστηκε ως η διάδοχη κατάσταση, παρά τις αντιδράσεις. 

Η αλήθεια είναι πως ο Παν. Ψωμιάδης δεν ήθελε να δώσει το «δαχτυλίδι» στον Απόστολο Τζιτζικώστα χωρίς όρους.

Αντιθέτως, ο Τζιτζικώστας ήθελε να εμφανιστεί ως κάτι νέο, κόβοντας τον ομφάλιο λώρο με τον προκάτοχό του και με την παράταξη εκείνη. 

Στο ψηφοδέλτιό του δεν συμπεριέλαβε «πιστούς» του Ψωμιάδη που δεν δήλωναν αφοσίωση. 
Η ρήξη ήταν βαθιά, με συνεχείς αιχμές για τα «έργα και τις ημέρες» της προηγούμενης διοίκησης.
Το logo  της Νέας Δημοκρατίας
  ...στα τέσσερα | EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Επεισοδιακή ήταν όμως και η προεκλογική περίοδος για τον «λιποτάκτη» της Ν.Δ. Απόστολο Τζιτζικώστα, που αφού δεν πειθάρχησε στις επιλογές Σαμαρά ήρθε σε ρήξη μαζί του. 

Μπορεί η επίπλαστη αυτή «ανεξαρτητοποίηση» να τον βοήθησε, όμως ο κομματικός μηχανισμός και ο Γιάννης Ιωαννίδης του χρέωσαν την απειθαρχία ως «διχασμό της παράταξης».

Η πολιτική «απειρία» του Απ. Τζιτζικώστα έγινε εμφανής τον Οκτώβριο του 2013, στους εορτασμούς της 28ης. 

Φάνηκε να «κλείνει το μάτι» στους ναζί της Χρυσής Αυγής, προσκαλώντας τους βουλευτές της στην εξέδρα. 
Η απόφασή του προκάλεσε αντιδράσεις, τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και από στελέχη της Ν.Δ.

Ο ίδιος ωστόσο δήλωσε: «Αν γυρνούσα τον χρόνο πίσω θα έκανα το ίδιο, όχι γιατί αυτή είναι η πολιτική μου θέση, αλλά λόγω του θεσμικού μου ρόλου». 

Μάλιστα, η «γκάφα» συνεχίστηκε όταν προσπαθώντας να δικαιολογήσει τη στάση του, αναφέρθηκε στο ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την υπόθεση του καταδικασμένου πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου, λέγοντας ότι με αυτή τη λογική δεν έπρεπε να προσκαλέσει ούτε το ΠΑΣΟΚ στην παρέλαση με αποτέλεσμα σφοδρές αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.

Ο μύθος του ΕΣΠΑ

Εκείνο που ο κ. Τζιτζικώστας διακαώς προσπαθεί να προβάλει είναι η αποτελεσματικότητά του στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. «Η Περιφέρειά μας κατέχει το ρεκόρ στα ΕΣΠΑ επιδεικνύοντας τη μεγαλύτερη απορροφητικότητα». 

Ωστόσο, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκος Μπόλαρης, που βρέθηκε στα έδρανα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κ. Μακεδονίας, παρουσίασε μια διαφορετική εικόνα:

«Οταν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατεβάζουν ρολά, δεν μπορεί η διοίκηση της Περιφέρειας να σφυρίζει αδιάφορα. Το 2013, η διοίκηση του κ. Τζιτζικώστα στην εκταμίευση των κονδυλίων της Περιφέρειας είχε απορροφητικότητα μόλις 17,3%. Δηλαδή, από τα 50 περίπου εκατ. ευρώ του ταμείου της, εκταμιεύτηκαν μόνο 8 εκατ.

Αυτό δείχνει το μέγεθος της αναποτελεσματικότητας, της αδυναμίας και της αδιαφορίας της Περιφέρειας. 
Λένε πως έκαναν εκταμίευση του ΕΣΠΑ, ενώ αυτή είναι μια δουλειά που την είχε προχωρήσει η πρώην κρατική περιφέρεια. Ο κ. Τζιτζικώστας, χωρίς να έχει να επιδείξει κανένα έργο πάνω σ’ αυτόν τον τομέα, κρύβεται πίσω από τη δουλειά που είχε καταβάλει η διαχειριστική αρχή».

Του καταλογίζουν φιλοβασιλική τάση λόγω του πατέρα του. Πολλοί υποστηρίζουν μάλιστα ότι ο ίδιος και η οικογένεια του περιφερειάρχη διατηρούν άρρηκτους δεσμούς με την τέως βασιλική οικογένεια, αλλά και με εγχώριους φιλοβασιλικούς πυρήνες. 
Υπάρχουν δημοσιεύματα που ήθελαν τον Τάκη Μπαλτάκο, μετά την αποχώρησή του, να προωθεί τον Απ. Τζιτζικώστα για επικεφαλής νέου δεξιού κόμματος.

Στις 30/9/2014 σφοδρή επίθεση εναντίον του εξαπέλυσε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., Α. Παπαμιμίκος. Με αφορμή τις δηλώσεις του κ.Τζιτζικώστα για κυβέρνηση εθνικής ενότητας με άλλον πρωθυπουργό, ο κ. Παπαμιμίκος τόνισε στον Real fm 97,8: 

«Ο κ. Τζιτζικώστας μιλάει για σενάρια σταθερότητας, αλλά ουσιαστικά εισηγείται σενάρια ανωμαλίας». 

Μάλιστα πρόσθεσε: 
«Ας μην ξεχνάμε πως ο κ. Τζιτζικώστας περιφερειάρχης δεν έγινε τον Μάιο του 2014, έγινε περιφερειάρχης δύο χρόνια πριν, με ειδική τροπολογία που ζητούσε επίμονα ο ίδιος».

Τώρα, όπως φάνηκε, όλα έχουν αλλάξει στις σχέσεις των δύο στελεχών της Ν.Δ. Ο ίδιος δηλώνει καραμανλικός. 
Πολύ σύντομα θα φανεί αν και η πλευρά Καραμανλή είναι τόσο φιλικά προσκείμενη προς τον υποψήφιο.

Το ιστολόγιο Κρανιδιώτη-Ζήση (υιού), ενώ αρχικά υποστήριξε τον περιφερειάρχη, μετά τις αρνητικές δηλώσεις Τζιτζικώστα για τον Αντ. Σαμαρά γύρισε σε πολεμικό κλίμα γράφοντας μεταξύ άλλων: 

«Αλλά μήπως ο Απόστολος που μιλά σαν νέος… ιεραπόστολος της διαφάνειας ξεχνά κάτι πολύ σημαντικό; Μήπως ξεχνά ότι παρά το νεαρόν της ηλικίας του είναι μπλεγμένος σε μια υπόθεση που δεν έχει ξεκαθαρίσει ποτέ;
Λέμε για το τηλεγράφημα των Wikileaks το οποίο αναφέρει ότι ο Τζιτζικώστας ήταν εκ των πληροφοριοδοτών που έθαβαν τον Κώστα Καραμανλή. Οπως όλα δείχνουν, ο Τζιτζικώστας “ξεφουσκώνει” σαν το μπαλόνι που έχει ήλιον, ανεβαίνει ψηλά και ξαφνικά σκάει με πάταγο».

Το καλό: 
Οι διατυπωμένες θέσεις του κινούνται (ακόμα) σε πολύ γενικές και ασφαλείς διακηρύξεις περί λιγότερου αρχηγισμού, αναστροφής της ύφεσης, ανάπτυξης, εμπέδωσης εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα κ.λπ. αν και όταν και όπου εξειδικεύει το λόγο του επαναφέρει όλο τα «πακέτο» της πολύ δεξιάς πτέρυγας.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου