Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Όταν ο Hawking έπεσε μεσα στον ανοιχτό βόθρο του "Ο πρωταγών μου"







 


 






 




 










 Σήμερα γυρνούσα μετά απο δυο εσπρέσσο και ευχάριστη πολιτική κουβέντα απο τα Εξάρχεια και είπα να καθίσω να διαβάσω  τίποτα πριν πέσω για ύπνο. Άξαφνα είδα  συντρόφους Φυσικοτζιχαδιστές να έχουν αναδημοσιεύσει ενα άθλιο κείμενο ενος ποταμίσιου πρωταγωνιστή που έθαβε τον Hawking και όσους ασχολούνται μαζί του.


Θα σας φανεί περίεργο οτι το protagon ασχολήθηκε με κάτι πέρα απο  τον ιατροφιλόσοφο τον Ράμφο ή το πόσα λίγα ειναι 5.000 το μήνα για να ζεις ή το πόσο  σούπερ είναι το μνημόνιο.Τι μπορεί δηλαδή να πει το "o πρωταγών μου" για εναν τύπο σαν το Hawking;Τίποτα αλλά μόνο τυχαίο δεν είναι το σημερινό  άρθρο για τον Hawking.



Βλέπετε χθες κυκλοφόρησε αυτό το άρθρο http://www.huffingtonpost.com/entry/stephen-hawking-capitalism-robots_5616c20ce4b0dbb8000d9f15?ncid=tweetlnkushpmg00000067 στο οποίο ο Hawking λέει ξεκάθαρα οτι δεν πρέπει να φοβόμαστε τα ρομπότ αλλά τον καπιταλισμό.
 Ο Hawking κάνει μια πολύ απλή διαπίστωση.
 Οτι εαν όλα τα παράγουν στο τέλος οι μηχανές θα πρέπει να υπάρχει ισοδύναμη  διανομή του πλούτου κάτι που τώρα όπως λέει δεν γίνεται.



Οι τρόμπες νεοφιλελέδες προφανώς έμαθαν το άρθρο και τους έφτασε το σκατό στην κάλτσα που αγόρασαν απο την πλατεία Καρύτση. 

Τι όμως να κάνουν; Να πουν "Hawking ασχολήσου με εκείνες τις μαύρες τρύπες (που είναι λιγότερο θανατηφόρες απο τις τράπεζες) και άσε τα οικονομικά/κοινωνικά στους ειδικούς (που μας έχουν στείλει στο διάολο)"; Οχι γιατί θα φαινόντουσαν εντελώς τρόμπες (πόσο περισσότερο;) που εμποδίζουν ενα επιστήμονα  να πεί την άποψη του.



Τι να έκαναν;
 Να τον κόντραραν σε επιστημονικό επίπεδο; 

Οι μισοί δεν θα καταλάβαιναν την βαρύτητα ακόμα και εαν έπεφταν απο ένα μπαλκόνι. 
Το έψαξαν δεξιά το έψαξαν αριστερά, βρήκαν οτι ο Hawking είχε πει οτι είναι άθεος.
 Ε τώρα μπορεί να μιλάει  ο Hawking για αθεϊα; 

Ποιος είναι τέλος πάντων; H Κική Δημουλά; Ο Νίκος Δήμου; 
Ο Τατσόπουλος;




Στο άρθρο εμμέσως πλην σαφώς είπαν :
 "Δεν είναι κανένας σοβαρός ο Hawking, ενας τύπος που μιλάει για κάτι πράγματα στον ουρανό και επειδή είναι σακάτης έχει δημοσιότητα. Εδώ ενας διάσημος Έλληνας επιστήμονας είπε οτι δεν θα τον έπαιρνε "ούτε για βοηθό" του." 

Για να μην φυτέψουμε πρόωρα  μια χειροβομβίδα στο ορθό του αρθρογράφου ,ο αρθρογράφος είπε
 "Μπορεί να ακούγεται κάπως πολιτικά μη ορθό αλλά, από ένα σημείο και μετά, αναρωτιέται κανείς αν ο Hawking  δεν κατάφερνε τα όσα κατάφερε, υπερβαίνοντας μια αντικειμενικά υπεράνω περιγραφής και κατανόησης κατάσταση, την αρρώστια του, το πόσο θα ασχολούμασταν μαζί του. "





Μπορεί να ακούγεται κάπως πολιτικά μη ορθό αλλά απο ενα σημείο και μετά μπορείς ποταμίσιε να πέσεις σε μια μαύρη τρύπα και να διαμελιστείς απο τις παλιρροϊκές της δυνάμεις. Δώστε λοιπόν βάσει εσείς όλοι οι αναγνώστες του " Ο Πρωταγών μου":



Πρώτον ,ο Hawking δεν έγραψε ενα μυθιστόρημα πάνω στο ταξίδι μιας πάπιας μέσα στο υπόνομο στην Κυψέλη. Ο Hawking είναι ενας διεθνούς φήμης επιστήμονας που είχε ήδη κάνει πολλές ανακαλύψεις πριν  το νευρικό του σύστημα αρχίσει να εκφυλίζεται απο την νόσο Lou Gehrig. 

Ήταν ο πρώτος που έκανε λόγο για την ακτινοβολία Μαύρης τρύπας,ενα εξαιρετικά περίπλοκο αστρικό φαινόμενο. 
Αλλά τι τα γράφω αυτά, αφού κατα πάσα πιθανότητα ο τύπος θα προσπαθεί να χτυπήσει γκόμενα απο τη Lifo απο την στήλη "Σε είδα να εχεις καρφωμένο σελφιστικ στο μήλο του Αδαμ."



Δεύτερον, το να ΜΕΙΩΝΕΙΣ το έργο ενος επιστήμονα λόγω μιας φρικιαστικής νόσου την οποία έχει, είναι  ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ. Ναι είναι ρατσιστικό να λες "Επειδή έχει σχεδόν 100% αναπηρία είναι διάσημος." Είναι περίπου το ίδιο να λες οτι ο Einstein ήταν μεγάλος επιστήμονας επειδή  ήταν Εβραίος και τον προώθησαν τα κυκλώματα. 
Οχι;



Τρίτον, ο Leonard Susskind ενας  επίσης πασίγνωστος φυσικός  αμφισβήτησε την θεωρία του Hawking σε ενα εξαίρετο βιβλίο το 2008. Ο Χόκινγκ το 2014  αναθεώρησε τις αρχικές του προβλέψεις πάνω στις μαύρες τρύπες,ευχαριστώντας τον Susskind (με τρομακτική δουλειά φυσικά οχι απο το σιξ ντογκς ).  
Αρα επ ουδενί βλακοχιπστερά ο Hawking να θεωρείται απο την επιστημονική κοινότητα ως μια "ιερή αγελάδα".




Τέταρτον, ο Hawking απο το 1985 μιλάει μέσω ενος υπολογιστή που χειρίζεται με το μάγουλο του και έχει 24ωρη φροντίδα. Δεν κάθεται στην πλατεία Αγίας Ειρήνης να πλέκει πουλόβερ για περιστέρια αλλά  ασχολείται ενεργά με την έρευνα.  

Όσοι πάσχουν απο την νόσο ALS, δεν μπορούν να καταπιούν το σάλιο τους οχι να κάνουν έρευνα. Και κάποιος που διαπρέπει σε εναν απο τους πιο δύσκολους τομείς της φυσικής είναι λογικό να είναι διάσημος.  




Επίσης  ο επιστήμονας διεθνούς φήμης είναι ο  Δημήτρης Χριστοδούλου ο οποίος είπε στην συνέντευξη του το 1999 (πριν 16 χρόνια ) στον Θανάση Λάλα:



Τότε γιατί είναι περισσότερο διάσημος ο Χόκινγκ;

«Διάσημος σε ποιους; Εχει σημασία πού και γιατί είσαι διάσημος... Η επιστημονική κοινότητα το ξέρει ότι ο Πενρόουζ, που είναι σήμερα 69 ετών, είναι ο πλέον σημαντικός στον τομέα του... Ο Χόκινγκ νομίζω ότι είναι διάσημος στον πολύ κόσμο που δεν ξέρει ή δεν μπορεί να ανακαλύψει το βάρος της επιστημονικής εργασίας του... Είναι τόσο διάσημος όχι για το έργο του όσο επειδή έχει αυτό το πρόβλημα της αναπηρίας».




Μια άποψη (την οποία κρίνω και άδικη) που απέχει παρασάγκας απο το
 "ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΝ ΕΠΑΙΡΝΑ ΟΥΤΕ ΒΟΗΘΟ ΜΟΥ". 
Εκτός εαν κάποιος το βρει  γραμμένο γιατί εγώ δεν το έχω βρει.



Πάντως όταν σκέφτομαι άθεος,διάσημος,γκρούπισες να καίνε σταυρούς και χιπστερικά σωβρακο-κιλοτάκια σκέφτομαι τον Ντόκινς που είναι ο τηλε-ευαγγελιστής των άθεων. 

Η αθεΐα του Hawking είναι ψιλά γράμματα για  τους φυσικούς όπως και για τον περισσότερο κόσμο που τον ξέρει απο τις θεωρητικές του  εργασίες ή έχει διαβάσει το "Χρονικό του Χρόνου". Οι μισοί διάσημοι φυσικοί ήταν άθεοι αλλα ποτέ δεν έκαναν καριέρα με την αθεΐα τους. Να προτείνουμε στην επιστημονική κοινότητα να ανεβάζει τα papers της πρώτα στη Λαϊφο,Αθενς Βοις, Ο πρωταγών μου και να γίνονται viral στο Πίλοουφαϊτς.




Αλλά αυτό που ενόχλησε τους εν λόγω φιλελέδες είναι οτι όταν βγαίνει ένας επιστήμονας όπως ο Hawking και  ασκεί δριμύα κριτική στο υπάρχον οικονομικό σύστημα,έχει ενα κοινό το οποίο αποτελείται απο  επιστήμονες μέχρι απλούς ανθρώπους  που έχουν διαβάσει το "Χρονικό του Χρόνου".  

Και όσο ναναι τέτοιες απόψεις θεωρούνται απο τα  φιλελέδικα τρωκτικά, αιρετικές και επικίνδυνες. Μόνο τυχαίο όπως ανέφερα παραπάνω δεν θεωρώ το  άρθρο πάνω στον "Overrated Hawking" μια  μερα ακριβώς μετά την δήλωση του στην Huffington Post.



Ο Stephen Hawking είναι αυτό που έλεγε ο Ζαν πωλ Σάρτρ, ένας διανοούμενος που φυτρώνει εκεί που δεν τον σπέρνουν. Μπορεί ο τομέας του να είναι η αστροφυσική αλλά όντας ένα ανήσυχο πνεύμα ,έχει ασχοληθεί και με θέματα εκτός του τομέα του. 

Αυτό είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό για όλους αυτούς που περιμένουν σχόλια όπως αυτό του Hawking να  προέρχονται απο οργανικούς διανοούμενους όπως ο  απολογητής της χούντας Ράμφος ή απο γατουλογαμίκους όπως ο Τατσόπουλος.


Το πιο χαρακτηριστικό της εμπάθειας του αρθρογράφου και των άλλων μυριαπόδων, είναι οτι δεν κάνουν κριτική πάνω στην έρευνα και την θεωρία του Hawking (η οποία κριτική υπάρχει στο διαδίκτυο και είναι πλήρως τεκμηριωμένη ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ) αλλά στην κατάσταση του η οποία είναι "ευνοϊκή" για να είναι διάσημος. Αν θέλει ο εν λόγω αρθρογράφος να δει επίπεδο ας δει τον τίτλο του βιβλίου με το οποίο ο Susskind  "μονομάχησε" και κέρδισε τον Hawking. Ίσως πάρει μαθήματα πολιτισμού.

2 σχόλια:

  1. Καταπληκτικό άρθρο. Παρόλ' αυτά μια παρατήρηση. Θα μπορούσε να είναι γραμμένο αντίστροφα. Κανείς* δεν ενδιαφέρεται για τις βλακείες της Ταχιάου, το ζουμί είναι στον Χώκινγκ αλλά υπάρχει αρκετό σπαμάρισμα ενδιάμεσα.

    *Έπρεπε να γράψω "εγώ δεν ενδιαφέρομαι" αλλά είπα να κάνω κι εγώ μια αυθαίρετη γενίκευση για να υποστηρίξω την άποψη μου (γιατί όχι; όλοι κάνουν εγώ να μην κάνω?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και ένα γραμματικό σχόλιο (που δε χρειάζεται να δημοσιευτεί): Δώστε λοιπόν βάσει εσείς όλοι οι αναγνώστες του " Ο Πρωταγών μου", η βάση θέλει ήτα, δεν είναι δοτική

    ΑπάντησηΔιαγραφή