Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Στην εποχή της «μούφα δημοσιογραφίας»






 
































Κανείς δεν ξέρει αν θα ξαναδούμε τις πραγματικές ειδήσεις τυπωμένες στις εφημερίδες. Και στα δελτία δημοσιογράφους που θα δίνουν χώρο στην κοινωνική αλήθεια. Κι όχι στην αλήθεια των αφεντικών τους..


(...) Το 70% των ειδήσεων που παρακολουθούμε στα τηλεοπτικά δελτία και διαβάζουμε στα πρωτοσέλιδα των ηλεκτρονικών, αλλά και των εντύπων εκδόσεων των πολιτικών εφημερίδων και των ειδησεογραφικών sites και blogs είναι… μούφες: κατασκευασμένα απολύτως, είτε μερικώς (δια της μεθόδου του διαστρεβλωτικού editing) «ρεπορτάζ», με στόχο, κυρίως, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά. 

Στο υπόλοιπο 30% συνωστίζονται τα λίγα ΜΜΕ που προσπαθούν να είναι αντικειμενικά, μαζί με τα ούτως ή άλλως υποκειμενικά και προπαγανδιστικά κομματικά αντίστοιχα, καθώς και τα ακραία Μέσα κάθε ιδεολογίας, ιδεοληψίας ή διαστροφής. 

Αυτή είναι μια εμπεδωμένη πραγματικότητα που τη γνωρίζουν - οφείλουν να την γνωρίζουν, θαρρώ, όχι μόνο οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι που διατηρούν «προφίλ» στα social media, αλλά και οι.. διανοούμενοι, και οι επιστήμονες, και οι καλλιτέχνες της… «μεγάλης διαδικτυακής παρέας μας» που λέει κι ο Ουμπέρτο Έκο

Ωστόσο πολλοί, πάρα πολλοί, εξ υμών αναπαράγουν και κοινοποιούν καθημερινά δεκάδες απ’ αυτές τις δημοσιογραφικές μούφες και τις σχολιάζουν κι από πάνω. Συμβάλλοντας, με την υποτιθέμενη αυθεντία τους, στον καθαγιασμό, την ευδοκίμηση και την εμπέδωση της «μούφα δημοσιογραφίας» ως κυρίαρχης… 

(...) Οφείλουμε να τονίσουμε ότι ο νόμος για την αδειοδότηση των ΜΜΕ, κάθε άλλο παρά αρκεί για την… τιθάσευση του συστήματος των διαπλεκομένων. 
Πόσο μάλλον για τον έλεγχο του χαοτικού τοπίου των μίντια και τον περιορισμό της «μούφα δημοσιογραφίας»: κανείς δεν ξέρει αν θα ξαναδούμε τις πραγματικές ειδήσεις τυπωμένες στις εφημερίδες. 
Και στα δελτία δημοσιογράφους που θα δίνουν χώρο στην κοινωνική αλήθεια. Κι όχι στην αλήθεια των αφεντικών τους…



Απόσπασμα από εξαιρετικό άρθρο του δημοσιογράφου Νίκου Τσαγκρή,  το οποίο δημοσιεύεται στην εβδομαδιαία εφημερίδα "Εποχή" υπό τον τίτλο «Το μιντιακό χάος είναι συστημικό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου