Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Πατριωτικός σουρεαλισμός























 









 
 
 

 Μία ακόμη ανούσια και δαπανηρή άσκηση λαμβάνει χώρα στη πατρίδα μας αυτές τις μέρες. Ο γνωστός "Παρμενίων" κάνει την εμφάνισή του με τις παμπάλαιες σειρήνες των πόλεων. Κάθε Σεπτέμβρη ή Οκτώβρη (ανάλογα με το πότε γίνονται οι "επιχειρήσεις") που ακούγεται ο ανατριχιαστικός τους ήχος πάνω από τις ταράτσες των πολυκατοικιών, μου έρχονται στο μυαλό ασπρόμαυρες εικόνες από την Κατοχή με τους βομβαρδισμούς των ελληνικών πόλεων από τη ναζιστική και την συμμαχική αεροπορία.



Ο Παρμενίων είναι μία στρατιωτική άσκηση ανούσια για μένα. 

Ίσως να είμαι λάθος αλλά θεωρώ πως οι τακτικές που εφαρμόζονται είναι ξεπερασμένες, εκτός κι αν θεωρούμε μοναδικός μας εχθρό τα Σκόπια.



Οι σύγχρονοι πόλεμοι έχουν άλλη μορφή. 

Από τα πεδία μάχης έχουν περάσει στα πεδία αγορών. 

Γίνονται μέσα από τράπεζες ή με πατήματα κουμπιών. Εξάλλου ο δυτικός κόσμος έχει μία ενοχική αποστροφή όσον αφορά σε σφαγές και βομβαρδισμούς μέσα στο δικό του γεωγραφικό χώρο, με ελάχιστες εξαιρέσεις στη σύγχρονη ιστορία της (π.χ. Γιουγκοσλαβία).



Από την άλλη, η άσκοπη χρήση παλιών πολεμικών συστημάτων και τακτικών δεν έχει καμία ουσία πέρα από το ξεσκούριασμα μονάδων που βρίσκονται σε μία μόνιμη μαλθακότητα. 

Όσοι έχουμε πάει φαντάροι, γνωρίζουμε τα κενά της άμυνάς μας και τις αδυναμίες του στρατού μας. Τα ζούμε κατά τη διάρκεια της θητείας μας. 

Διαπιστώνουμε τη γύμνια μας απέναντι στους γείτονές μας (αν και οι πραγματικοί εχθροί μας βρίσκονται πιο βόρεια) και το μόνο που παρακαλάμε είναι να είναι και οι απέναντι το ίδιο μπάχαλο με μας.



Πέρα όμως από αυτήν την σουρεαλιστική στρατιωτική άσκηση, μου φάνηκε κακόγουστη η εμφάνιση του πρωθυπουργού με την στρατιωτική στολή. 

Μπορεί τον πρόεδρο των Αν.Ελ. να τον έχουμε συνηθίσει σ' αυτές τις μεταμφιέσεις αλλά η παρόμοια εμφάνιση του πρωθυπουργού τον οδηγεί σε μία πιο λαϊκιστική πολιτική στάση.

Η εικόνα του πρωθυπουργού στην Καισαριανή με την σημερινή του όψη, έχουν μία απόκλιση 180 μοιρών.

Κι αυτό είναι αρκετά απογοητευτικό.
Η μορφή που εξέφραζε κάποτε την ελπίδα ενός γονατισμένου λαού, ντυμένη σήμερα στα χακί...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου