Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Ένα όχι νορμάλ κόμμα...
















 http://nonews-news.blogspot.gr/2014/10/blog-post_7052.html

Για κάποιο περίεργο (;) λόγο, πολλοί δημοσιογράφοι χαρακτηρίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως ενα "σοβαρό νέο πολιτικό". Και αν δεν το γράφουν ετσι ακριβώς, περίπου το εννοούν οταν...
τον περιγράφουν. Η μεταχείριση που του επιφυλάσουν, ειναι ενδιαφέρουσα για μελέτη. Αυτός ο "νεος σοβαρός πολιτικός" λοιπόν, βγήκε χθες σ ενα διεθνές πρακτορείο (Bloomberg), με ιδιαίτερο κύρος και επιρροή ιδιαίτερα σε οικονομικά κέντρα και αναφέρθηκε στην πιθανότητα να κερδίσει ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές "ενα κόμμα που δεν ειναι νορμάλ" ! Εννοούσε τον ΣΥΡΙΖΑ φυσικά.

Δεν είπε μόνο αυτα. Οταν ρωτήθηκε για το εάν πρέπει οι επενδυτές να ξεφορτωθούν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν έως ότου εκλεγεί και πάλι Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχολίασε: «Μη με ρωτάτε εμένα, εγώ κάνω τη δουλειά μου. Ρωτήστε το ΣΥΡΙΖΑ».

Αν ημουν ξένος μικρός ή μεγάλος επενδυτής και διάβαζα αυτές τις δηλώσεις ενός Ελληνα υπουργού (που θεωρείται και σοβαρός μάλιστα), οχι ευρώ δεν θα επένδυα σ αυτή τη χώρα, αλλα θα φρόντιζα ν απαλλαγώ και απ οσα Ελληνικά ομόλογα είχα ήδη. Οταν μάλιστα ακούω οτι αυτή τη χώρα μπορει να την κυβερνήσει ενα "οχι νορμαλ κόμμα" !

Προφανώς την ίδια σκέψη (οχι μόνο λόγω Μητσοτάκη, αλλα και πολλών άλλων λόγων), εχουν κάνει και πολλοί ξένοι επενδυτές. Αυτό αποδεικνύει η αρνητική απόδοση των Ελληνικών ομολόγων  και χθες φθάνοντας στο 8,02 % και  παραπέμποντας σε εποχές του Γ.Παπανδρεόυ. Ενω και το χρηματιστήριοσυνέχισε την πτώση του.

Προφανώς, η αρνητική πορεία των ομολόγων ή του χρηματιστηρίου, δεν οφείλονται μόνο στον συγκεκριμένο υπερτιμημένο πολιτικό. Η πολιτική αστάθεια, η βιασύνη (για εντυπωσιασμό) της κυβέρνησης για δήθεν εξοδο απο το μνημόνιο και ανάλογες μ εκείνες του Μητσοτάκη δηλώσεις υπουργών,  δηλώσεις ή ασάφειες απο την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, εχουν παίξει ρόλο.

Ωστόσο, το παράδειγμα Μητσοτάκη ειναι ενδεικτικό για δυο λόγους. 
Για το πόσο ανεπαρκείς ειναι πολλοί νέοι πολιτικοί, προιόντα είτε του κομματικού σωλήνα, είτε  της οικογενειοκρατίας.

 Και για την νοοτροπία που εξακολουθεί να υπάρχει και σ αυτούς  και η οποία συνοψίζεται στη λογική "μετά απο εμας το χάος". 

Ειδικά το δεύτερο, αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα κυβερνήσεων υπο αποχώρηση. Κινδυνολογούν για να παραμείνουν στην εξουσία και δεν ενδιαφέρονται για την ζημιά που μπορει να προκληθεί την επόμενη ημέρα στη χώρα. Και αυτό, απλά επειδή υπάρχουνπολλές πιθανότητες να μην βρίσκονται οι ίδιοι στην εξουσία.  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου