Της Ιωαννας Μανδρου
Ηταν, απλώς, δανεικά και αγύριστα.
Κι αυτό γιατί τα δάνεια που χορηγήθηκαν από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (Τ.Τ.), σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες, κατέληξαν σε προσωπικούς τους λογαριασμούς στο εξωτερικό ή διατέθηκαν για την κάλυψη των οικονομικών τους αναγκών, αυξάνοντας τον ιδιωτικό τους πλούτο.
Αυτό είναι με «δύο λόγια», το συμπέρασμα που προκύπτει από το πόρισμα - φωτιά, της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου.
Αυτή ήταν, μεταξύ άλλων, η τύχη των δανείων, συνολικού ύψους 230 εκατ. ευρώ, που -σύμφωνα με το πόρισμα- δόθηκαν σε τρεις επιχειρηματίες (Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Κυριάκος Γριβέας και Δημήτρης Κοντομηνάς).
Κάποια από αυτά μάλιστα, έφτασαν να «χρησιμοποιηθούν» ακόμα και για την αγορά πολυτελούς κατοικίας στην Αγγλία, όπως προκύπτει από το εισαγγελικό πόρισμα, για τον κ. Κοντομηνά.
Η τεκμηρίωση του πορίσματος, καθιστά την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, κατά τις εισαγγελικές αρχές, «τραπεζικό και οικονομικό σκάνδαλο». Η έρευνα -και αυτό είναι το κρίσιμο- εντόπισε τη ροή των χρημάτων για κάθε έναν από τους τρεις και έτσι προέκυψε, για παράδειγμα, ότι στην περίπτωση του υπόδικου επιχειρηματία, για την υπόθεση της Proton Bank, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, από τα 100 εκατ. ευρώ που έλαβε ως δάνειο από το Τ.Τ. δεν χρησιμοποιήθηκε ούτε ένα ευρώ για την επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας Αlapis, συμφερόντων του, για την οποία και ελήφθησαν.
Η σχετική παράγραφος του πορίσματος είναι αποκαλυπτική:
«Από την έρευνα προκύπτει ότι το σύνολο των χρημάτων που ελήφθησαν από το ως άνω ομολογιακό δάνειο μεταφέρθηκαν αρχικά σε εταιρεία συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη – η οποία όμως δεν υπαγόταν στον όμιλο εταιρειών της δανειολήπτριας εταιρείας Alapis, ενώ εν συνεχεία κατέληξαν σε προσωπικό λογαριασμό του ως άνω προσώπου (Λαυρεντιάδη)».
Εν προκειμένω, η διακίνηση των χρημάτων -από τα δάνεια του Τ.Τ.- έγινε «μέσω λογαριασμών της εταιρείας Blue Island σε λογαριασμό προσωπικό του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη»...
Ανάλογης προκλητικότητας είναι και η περίπτωση του επιχειρηματία Κυριάκου Γριβέα και της συζύγου του Αναστασίας Βάτσικα, που δανειοδοτήθηκαν από το Τ.Τ, επίσης με τις... ίδιες προϋποθέσεις, για 17 εκατ. ευρώ.
Το πήραν για εταιρεία συμφερόντων τους, με αντικείμενο την οργάνωση συνεδρίων και άλλων συναφών δραστηριοτήτων, αλλά το χρησιμοποίησαν εξ ολοκλήρου για άλλους σκοπούς, αφού τελικά κατέληξε σε τραπεζικούς λογαριασμούς εταιρειών δικών τους συμφερόντων
και τελικώς στην «τσέπη» τους.
Και εδώ οι διαπιστώσεις της κ. Παπανδρέου για τον τελικό προορισμό των χρημάτων που δόθηκαν στο ζεύγος Γριβέα, είναι αποκαλυπτικές:
«Από τον εν λόγω λογαριασμό, 88880166-1 της εταιρείας C&C της T.T Bank ανέλαβαν σε μετρητά και ένα μέρους αυτού μετέφεραν, είτε σε εμβάσματα είτε με την έκδοση νέων επιταγών σε διαφορετικές τράπεζες (Λαϊκή, Πειραιώς, Alpha, Eurobank).
Το συνολικό δε ποσό του δανείου, ύψους 17 εκατ. ευρώ το “έσπασαν” σε 57 τραπεζικές επιταγές και το διακίνησαν μέσω των παραπάνω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, με τελική κατάληξη τραπεζικούς λογαριασμούς άλλων εταιρειών δικών τους συμφερόντων».
Αλλά και ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς, που δανειοδοτήθηκε με «μηδενικές εγγυήσεις», όπως αναφέρει η εισαγγελέας στο πόρισμά της, σχεδόν το σύνολο των δανείων, ύψους 110 εκατ. ευρώ, που πήρε από το Τ.Τ, το χρησιμοποίησε για άλλους λόγους:
είτε για την κάλυψη οικονομικών του αναγκών,
είτε για την πληρωμή οικονομικών του εκκρεμοτήτων,
είτε ακόμα και για αγορά ακινήτου στην Αγγλία, για λογαριασμό της κόρης του.
Επί λέξει το πόρισμα αναφέρει, μεταξύ άλλων:
«το εν λόγω ποσό δεν χρησιμοποιήθηκε για τον σκοπό που δόθηκε (δάνειο στην εταιρεία ΔΕΜΚΟ), αλλά τουναντίον, χρησιμοποιήθηκε από τον τελευταίο (Δ. Κοντομηνά) για την εξόφληση δανείου που είχε χορηγήσει η τράπεζα Millennium στην εταιρεία ΗΟΝOUR LTD (συμφερόντων του ιδίου) για την αγορά ακινήτου στην Αγγλία, που αποτελεί οικία της κόρης του».
Ανάλογες είναι οι αποκαλύψεις για τα περισσότερα δάνεια που πήρε ο κ. Κοντομηνάς από το Τ.Τ., ενώ οι έρευνες της δικαιοσύνης συνεχίζονται και για άλλες δανειοδοτήσεις, σε άλλους επιχειρηματίες.
Συμπέρασμα;
Το Ταμιευτήριο μοίραζε χρήμα «προς επαύξηση, όπως παρατηρεί ευστόχως η εισαγγελέας, του προσωπικού πλούτου συγκεκριμένων επιχειρηματιών»...
Δάνεια... μακριά από κάθε τραπεζική νομοθεσία
Την εποχή που η οικονομική κρίση είχε κορυφωθεί και είχε χτυπήσει γερά τη χώρα, η υπό τον κ. Αγγελο Φιλιππίδη διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου χορηγούσε δάνεια εκατομμυρίων ευρώ χωρίς διασφαλίσεις ή εγγυήσεις, προεξοφλώντας ζημίες για το Ταμιευτήριο και κατ’ επέκταση για το ελληνικό Δημόσιο.
Οι αποκαλύψεις της πολύμηνης εισαγγελικής έρευνας συνθέτουν μια εικόνα λειτουργίας του εν λόγω πιστωτικού ιδρύματος με όρους και προϋποθέσεις, ως προ τη χορήγηση επιχειρηματικών δανείων, που ουδεμία σχέση έχουν με την τραπεζική νομοθεσία και πρακτική.
Εκπλήσσει δε η εξής επισήμανση του εισαγγελικού πορίσματος:
Υπάρχει έγγραφη ρήτρα σε δανειοδότηση του ομίλου ΔΕΜΚΟ, συμφερόντων του επιχειρηματία Δημ.Κοντομηνά, σύμφωνα με την οποία η τράπεζα παραιτείται εκ των προτέρων από την παρακολούθηση και τον έλεγχο της δανειακής σύμβασης!
Η ρήτρα παραίτησης κάθε εποπτείας του Τ.Τ., για τον τρόπο ουσιαστικά που θα αξιοποιηθούν τα χρήματα -πρόκειται για εκατομμύρια ευρώ- της δανειακής σύμβασης, περιγράφεται στο πόρισμα ως εξής:
«Ολως παρανόμως και κατά παράβαση των κανόνων που καθορίζονται με πράξεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ομολογιούχοι δανειστές (ήτοι το Τ.Τ.) συνομολόγησαν ότι δεν θα υποχρεούνται, καθ’ οιονδήποτε χρόνο, να παρακολουθούν, διαβεβαιώνουν ή επαληθεύουν την κατά τα ανωτέρω χρήση του ομολογιακού δανείου».
Με άλλα λόγια, τα δάνεια εδίδοντο, όπως αποκαλύπτεται, «χαριστικά», κατά παράβαση κάθε υφισταμένης νομοθεσίας.
Οι ευθύνες γι’ αυτήν την κατάσταση και τις παράνομες δανειοδοτήσεις από το Τ.Τ σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες αποτυπώνονται από την εισαγγελική έρευνα, ως εξαιρετικά σημαντικές, για τον τότε επικεφαλής του, Αγγελο Φιλιππίδη.
Η παράθεση δεκάδων δεδομένων, που προέκυψαν από την εισαγγελική έρευνα για τον τρόπο που οι ελεγχόμενοι επιχειρηματίες έπαιρναν «δανεικά και αγύριστα», ακόμα και μεσούσης της οικονομικής κρίσης, τον Σεπτέμβριο του 2009 (περίπτωση δανειοδότησης του επιχειρηματία Κοντομηνά), επιβαρύνουν τη θέση του και «εκτοξεύουν» την ποινική ευθύνη του κ. Φιλιππίδη.
Η Δικαιοσύνη του αποδίδει τεράστιες ευθύνες και τον φέρει αντιμέτωπο όχι μόνο με την κατηγορία της απιστίας (ότι ζημίωσε την περιουσία του Τ.Τ. με 350 εκατ. ευρώ), αλλά ότι διέπραξε τραπεζικές απάτες και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
«Καταχρώμενος τη θέση εμπιστοσύνης ως πρόεδρος του Τ.Τ.», όπως αναφέρει στο συμπέρασμα του πορίσματος η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου,
«επαύξησε την περιουσία τρίτων προσώπων, δημιουργώντας πλούτο για τους τελευταίους και βλάπτοντας την περιουσία του Δημοσίου».
Είναι ενδεικτικές οι αποκαλύψεις που καταγράφονται στο εισαγγελικό πόρισμα της κ. Παπανδρέου για την περίπτωση δανειοδότησης του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, αν και η εταιρεία του ήταν καταχρεωμένη.
«Ηδη», αναφέρει η εισαγγελέας, «κατά τον χρόνο λήψης του επίμαχου ομολογιακού δανείου η εταιρεία Alapis εμφάνιζε ενοποιημένες υποχρεώσεις ύψους 640 εκατ. ευρώ, οι οποίες είχαν αυξηθεί κατακόρυφα λόγω της συνάψεως κονοπρακτικού δανείου».
Οπως σημειώνεται στο εισαγγελικό πόρισμα, δεν υπήρχαν καν μηχανισμοί ελέγχου για τις επενδυτικές δανειοδοτήσεις εντός του Τ.Τ. και η λειτουργία του σε συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν είχε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας πιστωτικών ιδρυμάτων.
Το σύνολο της ζημιάς του Δημοσίου (δάνεια 230 εκατ. ευρώ και σύμβαση με την εταιρεία συμφερόντων Κοντομηνά για την έκδοση πιστωτικής κάρτας, 130 εκατ. ευρώ και πλέον) αποτιμάται από τις εισαγγελικές αρχές στα 350 και πλέον εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των προσώπων που βρίσκονται ήδη στη δίνη της ποινικής εμπλοκής για την υπόθεση φθάνουν τα 29.
Οι παράνομες ενέργειες δανειοδότησης και μη εξασφάλισης των δανείων που έχουν προκύψει από την έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς είναι πολλές -περιγράφονται στο εισαγγελικό πόρισμα- μεταξύ των οποίων και η χορήγηση δανείου στον επιχειρηματία Δ. Κοντομηνά με παροχή εγγύησης ενέχυρο επί των μετοχών εταιρείας του που ήταν ήδη ενεχυριασμένες από άλλη τράπεζα.
Οι εγγυήσεις που είχαν παρασχεθεί κρίνονται από την εισαγγελέα ως «μηδενικές».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου