Οι πρώτες εκλογές που χάνει η κυβέρνηση | Η Εφημερίδα των Συντακτών (efsyn.gr)
Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στην κυβέρνηση δύο πράγματα: μεθοδικότητα και συνέπεια. Απολύτως μεθοδικά επιχειρεί να κατασκευάσει ένα Πανεπιστήμιο στα μέτρα της, με απόλυτη ιδεολογική και ταξική συνέπεια.
Το Πανεπιστήμιο που οραματίζεται η Νέα Δημοκρατία -ιδανικά χωρίς δημόσιο χαρακτήρα- είναι ένα όχημα για τον επιχειρηματικό κόσμο, με ισχυρά πελατειακά δίκτυα, αστυνομοκρατούμενο και πολιτικά απονευρωμένο.
Μετά την ήττα με την πανεπιστημιακή αστυνομία αλλά και τις φοιτητικές εκλογές, τώρα η υπουργός Παιδείας κάνει πρόβα τζενεράλε για το επόμενο επεισόδιο.
Οσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες στα Πανεπιστήμια είναι χαρακτηριστικά της κοσμοαντίληψης της κυβέρνησης, αλλά και τροχιοδεικτικά για όσα θα επιχειρήσει να δρομολογήσει γενικότερα στα ΑΕΙ.
Λίγες μέρες πριν κλείσουν οι σχολές για Χριστούγεννα, σε 6 Πανεπιστήμια προκηρύχθηκαν εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων των φοιτητών στα όργανα διοίκησης των ΑΕΙ με βάση τον νόμο-πλαίσιο Κεραμέως.
Στα χνάρια του νόμου Χατζηδάκη για τον συνδικαλισμό στους χώρους δουλειάς, το νέο θεσμικό πλαίσιο προβλέπει ότι οι εκπρόσωποι των φοιτητών εκλέγονται με ηλεκτρονική ψηφοφορία και μάλιστα από ενιαίο ψηφοδέλτιο.
Με αυτήν την ωμή θεσμική παρέμβαση η κυβέρνηση επιχειρεί να υπονομεύσει τους φοιτητικούς συλλόγους, δίνοντας λευκή επιταγή στα -πλήρως ελεγχόμενα από το κράτος και την εκάστοτε πρυτανεία- συμβούλια διοίκησης, τα οποία θα επικυρώνουν αποφάσεις με την ψήφο των πρόθυμων, οι οποίοι δεν θα λογοδοτούν σε κανέναν, ούτε θα δεσμεύονται από τις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων.
Σε δεύτερο επίπεδο ωστόσο αυτό που επιδιώκει είναι να καταργήσει τις συλλογικές διαδικασίες, κατασκευάζοντας μια νέα γενιά στα μέτρα της: απολιτίκ και πειθήνια.
Στην πλειονότητα των σχολών όπου προκηρύχθηκαν εκλογές δεν υπήρξαν υποψήφιοι, ενώ ακόμα και σχήματα της ΔΑΠ στις σχολές δεν συμμετέχουν στην εκλογική παρωδία.
Το μέγεθος του φιάσκου γίνεται εύκολα αντιληπτό αν κάποιος δει τα αποτελέσματα στο Πολυτεχνείο Κρήτης, το οποίο μάλιστα η κυβέρνηση προβάλλει ως «success story»: η συμμετοχή των φοιτητών στην ηλεκτρονική ψηφοφορία κινήθηκε από το 8% ώς το 16% και βρέθηκαν μόλις 20 υποψήφιοι, όλοι από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.
Δεν χρειάζεται καμία κριτική από εμάς όταν υπάρχει η ΔΑΠ Νομικής, που τα έχει πει όλα: για την υπουργό Παιδείας, ότι «πούλησε την ψυχή της για μια θέση στο υπουργείο», ενώ τα στελέχη της κεντρικής ηγεσίας της ΔΑΠ τα χαρακτηρίζει «τροχονόμους συμφερόντων» και «θλιβερά φερέφωνα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου