Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023

Για τον ΣΥΡΙΖΑ η γνωμοδότηση Ντογιάκου κατά της ΑΔΑΕ συνιστά τον ορισμό της συνταγματικής εκτροπής. Συνιστά επίσης επίσημη σφραγίδα της κοινής επιχείρησης Μαξίμου και Αρείου Πάγου για συγκάλυψη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων



Για τον ΣΥΡΙΖΑ η  γνωμοδότηση Ντογιάκου κατά της ΑΔΑΕ συνιστά τον ορισμό της συνταγματικής εκτροπής. Συνιστά επίσης επίσημη σφραγίδα της κοινής επιχείρησης Μαξίμου και Αρείου Πάγου για συγκάλυψη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων και δίνει το σύνθημα για τον τελικό και ολοκληρωτικό πόλεμο με το «παρακράτος Μητσοτάκη».

Σ’ αυτό τον πόλεμο την σημαία σηκώνει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο πρώτος που μίλησε για «εκτροπή» χθες, για να ακολουθήσει ομοβροντία από στελέχη του κόμματος κατά του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και της κυβέρνησης. 

Ο Νίκος Φίλης μάλιστα έκανε ευθεία σύγκριση με τις πιο σκοτεινές μεταπολεμικές εποχές της χώρας – ταύτισε την στάση Ντογιάκου με εκείνη του Κωνσταντίνου Κόλλια, εισαγγελέα στην υπόθεση της δολοφονίας Λαμπράκη και μετέπειτα πρωθυπουργού της χούντας.

Η δήλωση-πρόκληση επίσης του Αλέξη Τσίπρα προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου («ελάτε να με συλλάβετε») δείχνει ότι σκοπεύει να δώσει στην υπόθεση χαρακτηριστικά προσωπικής αναμέτρησης. Το κάνει για προφανείς λόγους: 

Ενώπιον μιας εκλογικής σύγκρουσης που παίζεται με όρους πρωτοφανούς δικαστικής και μιντιοκρατικής προστασίας της κυβέρνησης, ο ίδιος εμφανίζεται ως ο εγγυητής των δημοκρατικών και συνταγματικών ελευθεριών απέναντι στο σκότος Μητσοτάκη.

Η στάση του θα γίνει ακόμη πιο σκληρή τις επόμενες μέρες με το βλέμμα στραμμένο και «στην δεύτερη πράξη της εκτροπής», όπως λένε στην Κουμουνδούρου – την προσπάθεια που θα κάνει την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής να αντικαταστήσει τρία μέλη της ΑΔΑΕ των οποίων λήγει η θητεία. Στόχος είναι να αλλάξει η πλειοψηφία της ανεξάρτητης Αρχής και να ακυρωθεί στην πράξη η δυνατότητα του προέδρου της Χρήστου Ράμμου να πάει σε βάθος την έρευνα για την υπόθεση των υποκλοπών. 

Για να γίνει αυτό χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων στην Διάσκεψη των Προέδρων, την οποία η ΝΔ δεν δείχνει να διαθέτει αυτή την στιγμή, εκτός εάν βρει στήριγμα στην Ελληνική Λύση του Βελόπουλου. 

Στον ΣΥΡΙΖΑ λένε πως ούτε αυτό διαφαίνεται μέχρι στιγμής, αλλά προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα.

Ως σημείο καμπής όμως του πολιτικού πολέμου βλέπουν την παρέμβαση Ντογιάκου. Νομικά, τονίζουν ότι η παραβίαση του συντάγματος είναι απροκάλυπτη καθώς εισαγγελική γνωμοδότηση για εν εξελίξει έρευνα ανεξάρτητης αρχής αποτελεί ωμή παρέμβαση στη λειτουργία της.  

Θεωρείται επίσης ότι δεν στέκεται με τίποτα η επίκληση από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου του νέου νόμου της κυβέρνησης για τις παρακολουθήσεις διότι εκείνο που τροποποιήθηκε είναι η διαδικασία άρσης του απορρήτου και όχι η κείμενη νομοθεσία που αφορά τις εξουσίες και τον ρόλο της ΑΔΑΕ.

 «Ο Ντογιάκος αντί να ερμηνεύσει τον τελευταίο νόμο της κυβέρνησης με βάση το σύνταγμα, ερμηνεύει το... σύνταγμα μα βάση τον νομο», λέει χαρακτηριστικά έμπειρος νομικός του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιθεσμικό χαρακτηρίζεται και το γεγονός ότι η γνωμοδότηση Ντογιάκου δεν δόθηκε κατόπιν αιτήματος δικαστικής αρχής αλλά μετά από ερώτημα τηλεπικοινωνιακού παρόχου (της Cosmote). 

Με αυτά τα δεδομένα, στην Κουμουνδούρου βλέπουν στην παρέμβαση Ντογιάκου απόπειρα εκφοβισμού – με απειλή ακόμη και κάθειρξης – όχι μόνον του προέδρου και των μελών της ΑΔΑΕ αλλά και των παρόχων κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να μην δώσουν τα στοιχεία που έχει ζητήσει η ανεξάρτητη Αρχή για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ. 

Συνδέουν, δε, αυτή την απόπειρα με τις πληροφορίες που έχουν ότι μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη ζήτησε από την Vodafone και την Wind να μην συνδράμουν στην έρευνα της ΑΔΑΕ διότι αυτό αντίκειται στην νέα νομοθεσία.

Σε πολιτικό επίπεδο, στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η παρέμβαση Ντογιάκου μπορεί να απομονώσει ακόμη περισσότερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς διαμορφώνει ντε φάκτο σκληρό αντικυβερνητικό μέτωπο.

 Σημειώνουν ως πολύ σημαντικές τις έντονες αντιδράσεις σύσσωμου του νομικού κόσμου και, μεταξύ αυτών, καταγράφουν ιδιαίτερα την άμεση και πολύ σκληρή τοποθέτηση του καθηγητή Δημοσίου Δικαίου, Ξενοφώντος Κοντιάδη – έγκριτου συναγματολόγου με κεντρώες καταβολές και κάθε άλλο παρά θερμές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Θεωρούν επίσης δεδομένη την σκληρή στάση του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25 και βλέπουν με ενόχληση μεν, κατανόηση δε την αγχώδη προσπάθεια ισορροπίας του ΠΑΣΟΚ που καταγγέλλει για συγκάλυψη την κυβέρνηση και τον Αρειο Πάγο αλλά βάζει στο κάδρο και την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προς τήρηση των ίσων αποστάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου