Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023

71 χρόνια ΑΥΓΗ / Από την Αποστασία του 1965 στο τέλος της δυναστείας των Γλύξμπουργκ το 1974
















Ξεφυλλίζοντας την Ιστορία μέσα από το αρχείο της ΑΥΓΗΣ - Η Αποστασία του 1965 και το δημοψήφισμα του Δεκεμβρίου 1974


Eπ’ αφορμή του θανάτου του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, το σημερινό μας αφιέρωμα στα 70 χρόνια της ΑΥΓΗΣ θα παρεκκλίνει της κανονικής του πορείας προκειμένου να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο η εφημερίδα μας κάλυψε δύο μείζονα γεγονότα της σύγχρονης πολιτικής Ιστορίας της Ελλάδας. 

Αφενός την Αποστασία του 1965, στην οποία πρωταγωνίστησε ο νεαρός τότε βασιλιάς Κωνσταντίνος, και αφετέρου το δημοψήφισμα του Δεκεμβρίου 1974, χάρη στο αποτέλεσμα του οποίου λύθηκε οριστικά το πολιτειακό ζήτημα.

Αποστασία-Ιουλιανά


Το ημερολόγιο γράφει 1η Ιουλίου 1965. Η ΑΥΓΗ έχει εγκαίρως εντοπίσει το ζήτημα που εντέλει προκάλεσε την παραίτηση της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός ζητά την αντικατάσταση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Γαρουφαλιά. 

Ο Κωνσταντίνος αρνείται να υπογράψει το σχετικό διάταγμα με διάφορα προσχήματα.

Στις 10 Ιουλίου, κι ενώ στην Αθήνα λαμβάνουν χώρα οι πρώτες διαδηλώσεις αυτών που έμειναν στην Ιστορία ως Ιουλιανά, η ΑΥΓΗ κυκλοφορεί με σύνθημα το 1-1-4. Η αναφορά είναι στο ακροτελεύτιο άρθρο του (τότε) συντάγματος, το οποίο θεμελίωνε το δικαίωμα της αντίστασης έναντι όποιου επιχειρούσε να το ανατρέψει.

16 Ιουλίου. Η ΑΥΓΗ αναγγέλλει την παραίτηση Παπανδρέου μετά την άρνηση του Κωνσταντίνου να υπογράψει την αποπομπή Γαρουφαλιά. Μόλις πενήντα λεπτά μετά τη συνάντησή του με τον εκλεγμένο πρωθυπουργό, και χωρίς να υφίσταται καν έγγραφη παραίτηση του τελευταίου, ο Κωνσταντίνος ορκίζει τον «κατεψυγμένο πρωθυπουργό» Νόβα.


17 Ιουλίου. Ο αρχιαποστάτης Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ορκίζεται υπουργός για να επαναφέρει το καθεστώς της «καραμανλικής ζούγκλας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ΑΥΓΗ. 
Την επομένη, ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού θα κατέλθει στον Πειραιά συνοδεία πενήντα μπράβων (!)
 προκειμένου να παραλάβει το υπουργείο του.

22 Ιουλίου. Η Αθήνα φλέγεται επί μέρες. Η ΑΥΓΗ καταγράφει τον θάνατο του Σωτήρη Πέτρουλα, ο οποίος δολοφονήθηκε από αστυνομικούς στο κέντρο της πρωτεύουσας κατά τη διάρκεια μεγάλης διαδήλωσης.

Ο Μποστ σε πρωτοσέλιδη γελοιογραφία του εξευτελίζει τον Νόβα λίγες μέρες πριν η κυβέρνησή του ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο. Με 167 ψήφους «κατά», οι «αυλόδουλοι» του Κωνσταντίνου χάνουν στην πρώτη δοκιμασία.

Θα χρειαστούν άλλες δύο προσπάθειες, με την κυβέρνηση Τσιριμώκου, η οποία επίσης καταψηφίστηκε, και εντέλει με την κυβέρνηση Στεφανόπουλου, η οποία έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης 152 βουλευτών, ώστε να ολοκληρωθεί η Αποστασία.

Και να ανοίξει ο δρόμος για τη δικτατορία των συνταγματαρχών, την οποία ο Κωνσταντίνος αποδέχθηκε και όρκισε, αλλά «συνοφρυωμένος» - όπως αρεσκόταν να σημειώνει.


Δημοψήφισμα 1974

Μεταφερόμαστε στο 1974. Τα αποσπάσματα που ακολουθούν είναι από τα φύλλα της ΑΥΓΗΣ τις ημέρες πριν και μετά το δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου για το πολιτειακό ζήτημα. 

Η ΑΥΓΗ είχε ξεκινήσει να επανεκδίδεται τον Αύγουστο του ίδιου έτους, αμέσως μετά την πτώση της δικτατορίας. Συνδιευθυντές της είναι οι Τσουπαρόπουλος και Χατζηαργύρης. 

Τα μέσα της εφημερίδας είναι λιγοστά, καθώς η Χούντα είχε κατάσχει όλα τα περιουσιακά της στοιχεία και είχε αφαιρέσει το αρχείο της. Όπως εκτιμούν οι συντάκτες της ΑΥΓΗΣ, το ρεύμα σε όλη τη χώρα είναι σαφώς αντιβασιλικό. «Αξιοπρεπή μειοψηφία» επιδιώκουν οι οπαδοί του Κωνσταντίνου.


Στο φύλλο της 5ης Δεκεμβρίου 1974 δημοσιεύεται ένα συγκλονιστικό κείμενο της Διδώς Σωτηρίου. Η συγγραφέας υπενθυμίζει ότι 22 χρόνια πριν η δυναστεία των Γλύξμπουργκ δεν έπραξε τίποτα για να αποτρέψει την εκτέλεση του Μπελογιάννη. Και ζητά να φύγουν οι βασιλιάδες «ακόμα και από τα παραμύθια των παιδιών μας, μαζί με τις κακές μάγισσες και τους δράκους που οσμίζονται ανθρώπινο κρέας».


Οι οπαδοί του Κωνσταντίνου, ενώπιον της βέβαιης ήττας τους, μετέρχονται δόλιων μέσων. Μάλιστα, θύμα τους πέφτει ακόμα και η ΑΥΓΗ, η οποία δημοσιεύει διαφήμιση παραπέμποντας σε τηλεφωνικό αριθμό που μεταδίδει φιλοβασιλικά συνθήματα. Ως θύτης της προβοκάτσιας αυτής φέρεται κάποιος «Γ. Καρατζαφέρης».


Μολαταύτα, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Στον αγώνα ενάντια στη μοναρχία έχουν στρατευθεί πασίγνωστοι ηθοποιοί, τραγουδιστές, ακόμα και το… «δημοκρατικό Κολωνάκι»!






Πανελλαδικά το ποσοστό κατά της μοναρχίας φτάνει το 69,18%. «Πρωταθλήτρια», φυσικά, η Κρήτη, με ποσοστά που αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 90%. Ακολουθεί η Β΄ Πειραιά με 81,70%.

Στον αντίποδα, οι δύο μόνοι νομοί στους οποίους επικράτησε η μοναρχία ήταν η Λακωνία (59,51%)


 και η Ροδόπη (50,54%).

Ετσι, λοιπόν, ο «βασιλιάς» Κωνσταντίνος ξαναέγινε Γλύξμπουργκ, και ζήσαμε εμείς καλά κι αυτός… αρκετά καλά εδώ που τα λέμε. 

Ας όψεται ο πατέρας Μητσοτάκης, που του χάρισε ένα βουνό κοντέινερ γεμάτα με «κινητή περιουσία». Και οι δικαστές του ΕΔΔΑ που του επιδίκασαν άλλα 13,7 εκατομμύρια ευρώ να έχει να πορεύεται ο άνθρωπος.

Να ζήσουμε να τον θυμόμαστε - κι άλλον βασιλιά να μην δούμε. Ούτε καν «στα παραμύθια των παιδιών μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου