Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

Θυμίζουμε ότι εκτός από την πρόσφατη κατάργηση του Νόμου του ΕΣΥ, έχει καταργήσει το νομοθετικό πλαίσιο για την λειτουργία των συνδικάτων που ψηφίστηκε το 1982, έχει ξηλώσει το νόμο Πεπονή για τις προσλήψεις, αλλά και την νομοθεσία του Ανδρέα Παπανδρέου για το οικογενειακό δίκαιο







 Ο Μητσοτάκης μας είπε ότι είναι συνεχιστής του Ανδρέα Παπανδρέου (news247.gr) 

Μετά από όσα έγιναν χθες στην Βουλή και την «δραπέτευση» του πρωθυπουργού από μία ζωντανή συζήτηση για το σκάνδαλο των υποκλοπών, είναι μάλλον απίθανο να θυμάται κανείς ότι σε αυτή την συνεδρίαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε …συνεχιστής του Ανδρέα Παπανδρέου.

Και όμως συνέβη. 

Στην πρωτολογία του πρωθυπουργός προκειμένου να υπερασπιστεί την επιλογή του ώστε να υπαγάγει με νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2019 την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών στο πρωθυπουργικό γραφείο, επικαλέστηκε την πρακτική του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. 

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, (απευθυνόμενος προφανώς στον Αλέξη Τσίπρα και τον Μιχάλη Κατρίνη που ήταν απέναντί του) «ο πρώτος ο οποίος υπήγαγε την ΕΥΠ στο γραφείο του Πρωθυπουργού ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου και αυτό έγινε για παραπάνω από μια δεκαετία».

Το γεγονός που επικαλέστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αληθές. 

Θα προσθέταμε μάλιστα - ενισχύοντας τον ισχυρισμό του- ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου στο παρελθόν έχει αναλάβει ο ίδιος ακόμη και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας όσο ήταν πρωθυπουργός. 

Για την ακρίβεια συνέβη το 1985, ενώ με τον ανασχηματισμό του 1986 το παραχώρησε στον Γιάννη Χαραλαμπόπουλο.

Όπως έχουν καταγράψει πολλοί από όσους συνεργάστηκαν με τον Ανδρέα Παπανδρέου, η …αποκέντρωση εξουσιών δεν ήταν το δυνατό του σημείο. Ούτε αυτό που τον ξεχώρισε στην πολιτική ζωή.

 Επίσης είναι γνωστό πως είχε ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και της Άμυνας. 

Τα οποία χειρίστηκε (σε πλήρη αναντιστοιχία με τον σημερινό πρωθυπουργό) εκμεταλλευόμενος τις αντιθέσεις της πόλωσης του Ψυχρού Πολέμου της δεκαετίας του ΄80.

Το ερώτημα όμως που προκύπτει εδώ είναι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να αναλάβει την εποπτεία της ΕΥΠ, επειδή είχε εμπιστοσύνη, πίστη ή εκτίμηση στην διακυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου. 

Προφανώς η απάντηση είναι αρνητική.

Αν ίσχυε κάτι τέτοιο ο σημερινός πρωθυπουργός δεν θα είχε προχωρήσει στην μεθοδική κατεδάφιση του νομοθετικού έργου των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου και μάλιστα με αξιομνημόνευτη συνέπεια.

 Θυμίζουμε ότι εκτός από την πρόσφατη κατάργηση του Νόμου του ΕΣΥ, έχει καταργήσει το νομοθετικό πλαίσιο για την λειτουργία των συνδικάτων που ψηφίστηκε το 1982, έχει ξηλώσει το νόμο Πεπονή για τις προσλήψεις, αλλά και την νομοθεσία του Ανδρέα Παπανδρέου για το οικογενειακό δίκαιο. 

Πρόκειται για νομοθεσίες –τομές που εξαιτίας της (συγκριτικής με την εποχή) προοδευτικότητάς τους, διατηρήθηκαν έως τωρα.

Μάλλον στα αδιέξοδα του πρωθυπουργού πρέπει να αναζητήσουμε τους λόγους που τον οδήγησαν στο να πει αυτή την φράση χθες στην Βουλή. Επικαλούμενος έναν ...οικογενειακό αντίπαλο.

 Βλέπετε το σκάνδαλο των υποκλοπών και οι επιλογές που έγιναν στην συνέχεια απομονώνουν συνεχώς το Μέγαρο Μαξίμου.

 Τόσο από την κοινωνία όσο και από το εσωτερικό της Ν.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου