Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

...Ο φόβος τους δεν είναι αβάσιμος Μια ματιά μόνον στην επίσημη σελίδα eauction δείχνει πως είναι ήδη προγραμματισμένοι σχεδόν 160.000 πλειστηριασμοί!!! και εξ αυτών 1.275 έχουν δρομολογηθεί μόνον για την επόμενη εβδομάδα..."

Τί σημαίνει για κάποιον ότι πτωχεύει;

Ο άνθρωπος χάνει τα πάντα,ΤΑ ΠΑΝΤΑ 


Με αυτό το νομοσχέδιο ο οφειλέτης δεν πληρώνει για να σώσει το σπίτι του.
Ο οφειλέτης χάνει το σπίτι του και πληρώνει.


Όποιος βγάζει πάνω από 7000 ευρώ το χρόνο θα βρεθεί στο δρόμο και θά'ναι και πτωχευμένος,όλη δηλαδή η μεσαία τάξη που χρωστάει και πολλοί χαμηλόμισθοι.



Ο ευάλωτος (δηλαδή αυτός που βγάζει λιγότερα από 7000 το χρόνο) χάνει και αυτός το σπίτι του κανονικά.
Στο νομοσχέδιο αυτό ΚΑΝΕΙΣ ΜΑ ΚΑΝΕΙΣ δε θα έχει την κυριότητα του σπιτιού του.



Ο πολιτικός εφιάλτης των πλειστηριασμών (tvxs.gr) 


Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να δήλωσε πως «οι πλειστηριασμοί αποτελούν μικρή εξαίρεση» αλλά στο Μαξίμου φοβούνται ότι οι εικόνες της έξωσης από το σπίτι της Ιωάννας Κολοβού μπορούν να στοιχειώσουν τον δρόμο προς τις κάλπες.

Ο φόβος τους δεν είναι αβάσιμος – μια ματιά μόνον στην επίσημη σελίδα eauction δείχνει πως είναι ήδη προγραμματισμένοι σχεδόν 160.000 πλειστηριασμοί, και εξ αυτών 1.275 έχουν δρομολογηθεί μόνον για την επόμενη εβδομάδα.

Αντιστοίχως, ο Αδωνις Γεωργιάδης μπορεί να διακήρυξε ότι «η Black Friday ξεκίνησε από το καλάθι του νοικοκυριού» αλλά όλες οι δημοσκοπήσεις – τις οποίες επίσης στο Μαξίμου μελετούν εξονυχιστικά – βγάζουν το καλάθι μάλλον τζούφιο και την ακρίβεια πρώτη στις αγωνίες των πολιτών.

Στην τελευταία μέτρηση της MRB το 61,1% των ερωτηθέντων δήλωσε πως το περίφημο καλάθι δεν συμβάλει στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και μόνον το 33% το αποτίμησε ως θετικό ή μάλλον θετικό μέτρο. Εκείνοι δε που το χαρακτηρίζουν σίγουρα θετικό φθάνουν μόλις στο 6,6%.

Τούτων δοθέντων, η προτροπή Μητσοτάκη στους «αριστερούς του χαβιαριού» και τους «σοσιαλιστές της σαμπάνιας» να «πάρουν το κουβαδάκι τους και να παίξουν αλλού» περισσότερο πολιτική αγωνία υποκρύπτει και πολύ λιγότερo πολιτική αυτοπεποίθηση για τα οφέλη του καλαθιού.

Ομοίως, η δήλωσή του ότι έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών «να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες όσον αφορά τους συνεπείς δανειολήπτες» υποκρύπτει την έκδηλη ανησυχία της κυβέρνησης για την ζημιά που μπορεί να της κάνει το κύμα των πλειστηριασμών και των εξώσεων που δρομολογούν πλέον οι sevicers – τα funds που έχουν αγοράσει «κοψοχρονιά» από τις τράπεζες τα κόκκινα δάνεια.

Πόσο μάλλον, που οι εξώσεις δανειοληπτών συνδέονται, και αναδεικνύονται, από την αντιπολίτευση ως η απόληξη του «μοντέλου διακυβέρνησης Πάτση».

Οι πληροφορίες λένε πως και τα δύο θέματα, εκείνα της ακρίβειας και των πλειστηριασμών, αξιολογήθηκαν στις τελευταίες συσκέψεις του Μαξίμου ως πολιτικές απειλές υψηλής επικινδυνότητας – πολύ πιο υψηλής από εκείνη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων.

Η πρώτη γραμμή άμυνας και αντεπίθεσης που αποφασίστηκε ήταν να βγει μπροστά ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπιζόμενος τις κυβερνητικές πολιτικές κατά της ακρίβειας ενώ σε δεύτερο επίπεδο εστάλη το μήνυμα ότι ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει πρωτοβουλίες στο θέμα των πλειστηριασμών – ένα θέμα, που κρίνεται ότι μπορεί να διαμορφώσει έδαφος απρόβλεπτων κοινωνικών εκρήξεων.

Αμέσως μόλις ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό παράθυρο κυβερνητικής παρέμβασης υπέρ των πιο ευάλωτων δανειοληπτών, το υπουργείο Οικονομικών διέρρευσε ότι επίκειται συνάντηση του Χρήστου Σταϊκούρα με τους τραπεζίτες.

Κατά τις ίδιες διαρροές ο υπουργός Οικονομικών θα κομίσει διπλό μήνυμα στους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών: θα ζητήσει να αυξηθούν τα επιτόκια των καταθέσεων και να επιδειχθεί ευαισθησία στις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες.

Το μήνυμα και το στίγμα έσπευσε να δώσει λίγο αργότερα και ο ίδιος ο Χρήστος Σταϊκούρας λέγοντας σε τραπεζικό συνέδριο ότι  «το τραπεζικό σύστημα οφείλει να αναμορφώσει την τιμολογιακή πολιτική δανείων, καταθέσεων και προμηθειών, με τρόπο που δεν επιβαρύνει δυσανάλογα επιχειρήσεις και νοικοκυριά, καθώς βγαίνουμε από το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και να δείξει ευαισθησία στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».

Το ένα πρόβλημα για την κυβέρνηση εδώ είναι πως το κλίμα στους τραπεζικούς κύκλους δεν δείχνει προθυμία για τέτοιου τύπου βήματα. Το δεύτερο πρόβλημα είναι πως ουδεμία παρέμβαση σχεδιάζεται για την δράση των funds, τα οποία με βάση τον πτωχευτικό κώδικα και το πλαίσιο που η ίδια η κυβέρνηση έστησε, κινούνται πιο απολύτως ανεξέλεγκτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου