«Από την πρώτη στιγμή που κατατέθηκαν οι πρώτες μηνύσεις και έγιναν γνωστά τα στοιχεία της εταιρείας, η Δικαιοσύνη θα έπρεπε να μπει και να κατάσχει τον εξοπλισμό και τα σχετικά έγγραφα. Έτσι θα ξέραμε σήμερα, με ποιους είχαν συνεργαστεί και ποιος είχε προμηθευτεί το παράνομο λογισμικό.
Η δικαιοσύνη είχε απίστευτα αργά αντανακλαστικά» λέει ο Ζαχαρίας Κεσσές, δικηγόρος του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. Ο δημοσιογράφος προσθέτει ότι αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να πράξει και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.
«Έπρεπε να είχαν δράσει πριν κλείσει τα γραφεία της η εταιρεία στο Ελληνικό στα τέλη Αυγούστου. Από τις 4 Μαϊου, είχα ήδη καταθέσει στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας και είχα ήδη πάει στον πταισματοδίκη, στις 24 Μαϊου.
Στις 10 Ιουνίου, κατέθεσα μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Ούτε αυτή η ευκαιρία αξιοποιήθηκε. Έλεγχο έκανε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, ελλιπέστατο όμως. Συναντήθηκαν με τον δικηγόρο και τους λογιστές της εταιρείας, αλλά δεν πήραν τους σέρβερ ενώ έχουν και ανακριτικά καθήκοντα» λέει στο tvxs ο Θ. Κουκάκης.
Σημειώνουμε, πως εκείνη την περίοδο προϊστάμενος στην ΕΑΔ, ήταν ο Άγγελος Μπίνης, κουμπάρος του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, πριν παραδοθεί το πόρισμα της ΕΑΔ, παραιτήθηκε για να εργαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνος με τα παραπάνω είναι και ο πρώην υπ. Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος: «Αυτά που είχαν προκύψει ήδη από τον Μιχαλουδη και τον Κουκάκη, αφορούσαν χρήση παράνομων λογισμικών. Η δίωξη προχωρεί με ενδείξεις και θα μπορούσε ο εισαγγελέας να διατάξει έρευνα στην εταιρεία πριν αυτή προλάβει να φύγει».
Πάγωμα - άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των εταιρειών
«Χθες το Inside Story αποκάλυψε αυτό που είχαμε πει από τότε. Ότι αν ανοιξετε τους τραπεζικους λογαριασμούς της Ιντελέξα και της Κρίκετ, θα δείτε ότι υπάρχουν συναλλαγές. Αυτό το έμβασμα που βρέθηκε και αφορά την ημερομηνία 22-7-2020 δείχνει τη σχέση ήδη από το πρώτο διάστημα» λέει ο Θανάσης Κουκάκης. Ο κ. Κεσσές προσθέτει: «Οι λογαριασμοί των εταιρειών, θα έπρεπε να έχουν παγώσει από την αρχή».
Άρση του απορρήτου τηλεφωνικών επικοινωνιών
«Θα έπρεπε η δικαιοσύνη να είχε φροντίσει να αρθεί το απόρρητο των τηλεφωνικών επικοινωνιών μετόχων και μόνιμων εκπροσώπων. Εκεί θα εβρισκαν τις διακλαδώσεις.
Πχ οι δυο εταιρείες Κρίκετ και Ιντελέξα υποτίθεται ότι δεν σχετίζονται. Κι όμως η μία πληρώνει την άλλη, έχουν συναλλαγές και κανείς δεν το έχει ψάξει» λέει ο Ζ. Κεσσές.
Να ζητηθούν στοιχεία από άλλες χώρες
Ο δικγόρος Ζ. Κεσσές υπογραμμίζει ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα μπορούσε να απευθυνθεί στα αντίστοιχα ΓΕΜΗ άλλων χωρών. «Εννοώ χώρες που εδρεύουν εταιρείες που σχετίζονται με την Ιντελέξα όπως η Κύπρος, η Αγγλία, η Μάλτα Κύπρο αγγλία Μάλτα. Από αυτό θα μπορούσε να προκύψει η συσχέτιση εταιρειών και οι πραγματικοί δικαιούχοι.
Ο Μπίτσιος για παράδειγμα, λέει δεν έχει σχέση με την εταιρεία κι εμείς προσκομίσαμε έγγραφα που λέει ότι ήταν δικαιούχος!»
Ανάληψη της υπόθεσης από Ειδικό Εφέτη Ανακριτή ή ανώτατο δικαστικό
«Ο εισαγγελέας Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκος, με κάλεσε στις 16 Αυγούστου. Σε μια 4ωρη συζήτηση, το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να μάθει, ήτας πως έμαθα ότι παρακολουθούμαι. Υπήρχε η δικη μου μηνυση ήδη κατατεθειμένη αλλά και του κ. Ανδρουλάκη. Έπρεπε να είχε ζητήσει από τους εισαγγελείς πρωτοδικών, να πάρει την υποθεση στα χέρια του» λέει ο Θανάσης Κουκάκης .
«Όταν ξεσπάει τον Απρίλιο η ιστορία, αναγκάζεται η εισαγγελέας πρωτοδικών να ζητήσει διερεύνηση. Ακολουθεί η μήνυση μου μετά του κ. Ανδρουλάκη μετά μηνυση μου κατά της Ιντελέξα τον Σεπτέμβριο και μετά του κ. Σπίρτζη. Εκ των υστέρων έκανε μήνυση και ο δικηγόρος Μαλιχούδη. Όλες αυτές οι υποθέσεις έπρεπε να συνενωθούν και να τις χειριστεί κεντρικά ανώτατος Δικαστικός»
Ο Ζ. Κεσσές προσθέτει:
«Σε σοβαρές υποθέσεις, λόγω σπουδαιότητας, ορίζεται ειδικός εφέτης ανακριτής. Είχε γίνει για το Σάμινα και το Βατοπέδι. Εδώ, παρ’ ότι μιλάμε για ζήτημα δημοκρατικού πολιτεύματος, έχουν γίνει διάσπαρτες δικογραφίες που χειρίζονται κατώτατοι εισαγγελείς».
Άσκηση διώξεων
Ο πρώην υπ. Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος, μιλώντας στο tvxs κάνει σαφές πως θα μπορούσε ο εισαγγελέας να ασκήσει δίωξη στον πρώην διοικητή της ΕΥΠ κ. Κοντολέων, που δεν κατέθεσε επικαλούμενος το απόρρητο.
«Ο κανονισμός της βουλής προβλέπει την υποχρέωση να καταθέσει ο διοικητής της ΕΥΠ. Η μη κατάθεση, ταυτιζεται με ψευδορκία. Στο μέτρο που δεν δέχεσαι να απαντήσεις, ενώ είσαι υποχρεωμένος. Άρα όσοι κλήθηκαν στη βουλή, είχαν υποχρέωση να καταθέσουν.
Οι λόγοι που επικαλέστηκαν δεν ισχύουν καθώς, έχουμε ειδικότερη νομοθεσία που προβλέπει πως γίνεται η κατάθεση με ειδικους όρους εχεμύθειας.
Μπορεί να έχουμε μια εξαίρεση που λέει αν έχεις υποχρέωση εχεμύθειας δεν καταθέτεις, αλλά έχουμε και εξαίρεση της εξαίρεσης, που λέει ότι παρόλα αυτά πρέπει να μιλήσεις γιατί η ειδική ρύθμιση για τους υπαλλήλους της ΕΥΠ, προβλέπει με ποιον τρόπο καταθέτουν οι υπάλληλοι της ΕΥΠ. Θα έπρεπε λοιπόν να ασκηθεί δίωξη σε όσους οφείλουν να καταθέσουν και δεν το έκαναν.
Γενικότερα σε σχέση με την υπόθεση και τις διώξεις, η επέμβαση του εισαγγελέα δεν γίνεται με βάση τη σκοπιμότητα του να διωχθεί κάποιος ή όχι.
Στην Ελλάδα γίνεται με όρους νομιμότητας. Αν έχει λάβει γνώση πράξης αξιόποινης οφείλει να ασκήσει δίωξη. Και μάλιστα δημόσιοι λειτουργοί, που έχουν λάβει γνώση αξιόποινων πράξεων έχουν υποχρέωση να πάνε στον εισαγγελέα.
Θα μπορούσαν να ασκηθούν διώξεις σε αυτους που αρνηθηκαν να καταθέσουν. Διώξεις εκεί που υπάρχουν ενδείξεις ότι έγιναν παρακολουθήσεις μέσω Predator και σε όσους έχουν το καθήκον να τηρήσουν τη νομιμότητα για εγκλήματα παράλειψης».
Κανένας εισαγγελέας δεν εχει τολμησει να καλέσει Μπίτσιο, Λαβράνο Δημητριάδη
Την ώρα που ο Θ. Κουκάκης έχει κληθεί να καταθέσει ξανά την άλλη Δευτέρα και σήμερα καταθέτει άλλη συνάδελφος του, η Ελίζα Τριανταφύλλου, ο εισαγγελέας δεν έχει καλέσει ακόμα κανέναν από τους εμπλεκόμενους.
«Αν τους καλέσει ο εισαγγελέας, δεν έχει κανένας τους το δικαίωμα να επικαλεστεί το απόρρητο. ΄Ομως δεν έχει κληθεί ακόμα κανένας» λέει ο Ζ. Κεσσές.
«Η δημοσιογραφική έρευνα, έκανε αυτο που έκανε και με το παραπάνω.
Πρέπει να προπορευτεί η δικαιοσύνη επιτέλους. Να πάρει τα στοιχεία που δίνει συνεχώς η δημοσιογραφική έρευνα σαν έτοιμη τροφή και να κάνει αυτό που πρέπει.
Δεν μπορεί να τρέχουμε συνεχώς να προσκομίζουμε νέα στοιχεία και να μην έχουν κληθεί οι ύποπτοι, να μην έχουν παγώσει λογαριασμοί. Να μπει η Δικαιοσυνη μπροστά από τη δημοσιογραφία, είναι ζήτημα δημοκρατίας» καταλήγει ο δικηγόρος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου