Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022

Κυριάκος Μητσοτάκης / Καμία «συγγνώμη» για τις υποκλοπές - Υπερασπίστηκε τις επιλογές του στην ΕΥΠ



 








Αυτό που έγινε μπορεί να ήταν σύμφωνο με το γράμμα του νόμου, ήταν όμως λάθος. Δεν το γνώριζα και προφανώς δεν θα το επέτρεπα ποτέ». 

Στο αφήγημα του ανήξερου σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ επέμεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εμφανίστηκε τρία ολόκληρα 24ωρα μετά τις παραιτήσεις-βόμβα του στενού συμβούλου και ανιψιού του Γρηγόρη Δημητριάδη και του διευθυντή της ΕΥΠ, χωρίς να πει ούτε μια συγγνώμη για το σκάνδαλο υποκλοπών.


Στην μαγνητοσκοπημένη δήλωσή του, ο πρωθυπουργός κρύφτηκε πίσω από την εισαγγελέα της ΕΥΠ που είχε δώσει το «πράσινο φως» στην παρακολούθηση του τηλεφώνου του τότε ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, επιμένοντας ουσιαστικά στο επιχείρημα περί νομιμότητας της υποκλοπής στον Ν. Ανδρουλάκη. 


Με θράσος δε επιχείρησε να υποβαθμίσει την υπόθεση, κάνοντας λόγο για ελλιπή χειρισμό της υπόθεσης, αν και αφορούσε προβεβλημένο πολιτικό πρόσωπο. «Ακριβώς γι’ αυτό απομακρύνθηκε αμέσως ο Διοικητής της ΕΥΠ. Ενώ και ο Γενικός Γραμματέας του Γραφείου του Πρωθυπουργού ανέλαβε την αντικειμενική πολιτική ευθύνη» είπε.

Από εκεί και πέρα, με θράσος υπερασπίστηκε τις επιλογές του στην ΕΥΠ, υποστηρίζοντας ότι η προσφορά της είναι σημαντική και κάνοντας λόγο για «ένα ολίσθημα», που «συνεπώς, δεν μπορεί να σκιάσει ένα έργο με μετρήσιμο εθνικό όφελος».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι κυβέρνηση συμφώνησε αμέσως στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, «η οποία προφανώς και θα λειτουργήσει υπό συνθήκες που η φύση του αντικειμένου που θα ερευνήσει επιβάλλει», για να μην «μετατραπεί σε κατασκοπευτικό σήριαλ προς κομματική κατανάλωση». 

Στο πλαίσιο αυτό, κατέθεσε 4 πεδία αλλαγών που θα προτείνει η κυβέρνηση:

1ον. Ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ και της εποπτείας του κοινοβουλίου μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

2ον. Αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών και της ΕΥΠ.

3ον. Θωράκιση του πλαισίου νομίμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα.

4ον. Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της.

Τέλος, ενδιαφέρον προκάλεσε η αναφορά του στο τέλος σε «σκοτεινές δυνάμεις εκτός της Ελλάδας» που απεργάζονται σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου