Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

Όπως ανακοινώθηκε το fuel pass για το επόμενο τρίμηνο αυξάνεται στα 80 ευρώ από τα περίπου 40 ευρώ που ήταν το προηγούμενο, καίτοι και αυτή την φορά δεν γίνεται καμία συζήτηση για ουσιαστικές παρεμβάσεις – ήτοι, για μείωση των ειδικών φόρων στα καύσιμα που έχει αποκλειστεί οριστικά από το οικονομικό επιτελείο.









Με τα σενάρια για πρόωρες κάλπες τον Οκτώβριο να επικαλύπτουν πια πλήρως την πολιτική ατζέντα, η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός τροφοδοτούν οι ίδιοι σκηνικό παροχών και προεκλογικής περιόδου.

Μέρος του σκηνικού αυτού έγινε και το υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης, όπου βάσει του επικοινωνιακού σχεδιασμού του Μαξίμου τα νέα μέτρα κατά της ενεργειακής ακρίβειας παρουσιάστηκαν σε δύο φάσεις: 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε αρχικά το πλαίσιο των μέτρων για να ακολουθήσει η εξειδίκευση από τους αρμόδιους υπουργούς για τα κονδύλια και τα κριτήρια για το νέο fuel pass και τις επιδοτήσεις κατά της ακρίβειας.

Όπως ανακοινώθηκε το fuel pass για το επόμενο τρίμηνο αυξάνεται στα 80 ευρώ από τα περίπου 40 ευρώ που ήταν το προηγούμενο, καίτοι και αυτή την φορά δεν γίνεται καμία συζήτηση για ουσιαστικές παρεμβάσεις – ήτοι, για μείωση των ειδικών φόρων στα καύσιμα που έχει αποκλειστεί οριστικά από το οικονομικό επιτελείο.

Την ίδια ώρα, με πρωτοσέλιδο παροχών κυκλοφορούν και τα ΝΕΑ, προαναγγέλλοντας νέα «επιταγή ακρίβειας» 200 ευρώ. 

Πρόκειται για νέο εφάπαξ επίδομα στους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες, αντίστοιχο με εκείνο που είχε δοθεί το Πάσχα, με την εφημερίδα ωστόσο να γράφει ότι θα υπάρξουν διευρυμένα κριτήρια και δημοσιονομικό κόστος που μπορεί να φθάσει τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Στο ίδιο πρωτοσέλιδο τα ΝΕΑ προαναγγέλουν και  μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,6% που θα ισχύσει το πρώτο εξάμηνο του 2023 και θα ωφελήσει 1,2 εκατομμύρια εργαζόμενους και εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Το συνολικό κόστος του νέου πακέτου μέτρων κατά της ακρίβειας υπολογίζεται περίπου στα 500 εκατομμύρια ευρώ, και το γεγονός ότι εστιάζει και πάλι στην αμιγώς επιδοματική πολιτική ενισχύει ακόμη περισσότερο τις εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης προετοιμάζει το έδαφος ώστε να έχει μπροστά του όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά στο τέλος του καλοκαιριού – να μπορεί, δηλαδή, εάν κρίνει ότι τον ευνοούν οι συνθήκες να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Η προοπτική αυτή, άλλωστε, τείνει να εξελιχθεί σε απόλυτη βεβαιότητα για τους γαλάζιους υπουργούς και βουλευτές οι οποίοι τελούν σε πλήρη προεκλογική δραστηριότητα.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες ήδη τρέχουν δημοσκοπήσεις για λογαριασμό συγκεκριμένων υποψηφίων της ΝΔ τόσο στον βόρειο όσο και στον νότιο τομέα της Αθήνας, ενώ στην γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα δεν πέρασε απαρατήρητο και δημοσίευμα της Καθημερινής, στην στήλη «Θεωρείο», για τις «δύο εντολές Μητσοτάκη».

Η εφημερίδα γράφει ότι «δύο εντολές έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τους υπουργούς του το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της στήλης, που επιτείνουν την αίσθηση πως θέλει να είναι έτοιμος για εκλογές στις αρχές του φθινοπώρου. 

Η πρώτη δόθηκε αφού έκλεισαν τα μικρόφωνα στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο και έλεγε "δεν θέλω να αφήσετε εκκρεμότητες το καλοκαίρι", δίνοντας ουσιαστικά εντολή για "γκάζι" σε όλα τα επίπεδα».

«Η δεύτερη αφορά τυχόν αντιδράσεις και κινητοποιήσεις, με τον πρωθυπουργό να είναι σαφής: "Δεν θέλω κοινωνικές εντάσεις και απεργίες". Νομίζω πως η κατεύθυνση είναι ξεκάθαρη:

 Ο πρωθυπουργός έχει στο μυαλό του την πιθανότητα εκλογών στις αρχές Σεπτεμβρίου, χωρίς ωστόσο να σημαίνει πως το έχει αποφασίσει, καθώς πρακτικά αυτό μπορεί να γίνει στα τέλη Αυγούστου με βασικό κριτήριο το πώς έχει κυλήσει το καλοκαίρι».

Σ’ αυτό το κλίμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου φρόντισε να δώσει νέα ώθηση και στο βασικό εκλογικό δίλημμα που θέτει η ΝΔ, το «σταθερότητα ή περιπέτεια», συνδέοντας την ελληνική πραγματικότητα με το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών. 

Αναφερόμενος στην καθίζηση Μακρόν και το αβέβαιο πολιτικό τοπίο στην Γαλλία, ο Γιάννης Οικονόμου επεσήμανε το «πόσο σημαντικό είναι σε ένα πολύπλοκο περιβάλλον να έχεις μία σταθερή κυβέρνηση, που γνωρίζει ποιες πολιτικές μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου