Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

Με βάση την τροπολογία ,η αναστολή αφορά τις καταναλώσεις ρεύματος από 1η Αυγούστου και μετά και όχι τους λογαριασμούς που θα εκδοθούν από 1η Αυγούστου και μετά. Δηλαδή, η διαφορά στην πληρωμή – εάν και εφόσον υπάρξει – θα φανεί στην τσέπη των καταναλωτών το νωρίτερο από τον Σεπτέμβριο και μετά και όχι από τον Ιούλιο όπως είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός.


/





Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη η «φονική» ρήτρα αναπροσαρμογής αναστέλλεται και οι λογαριασμοί του ρεύματος επιστρέφουν στα προ κρίσης επίπεδα. Το νέο μοντέλο, δε, είναι τόσο αποτελεσματικό που, κατά τον υπουργό, «σύντομα και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το ελληνικό παράδειγμα».

Κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα καμία ρήτρα δεν καταργείται, απλώς «την απαλείφουν εικονικά». 

Και κατά το Ινστιτούτο Καταναλωτή η κυβέρνηση «βαφτίζει το κρέας ψάρι» - ήτοι, αλλάζει μόνον το όνομα και πλέον θα εμφανίζεται στα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος όχι ως «ρήτρα αναπροσαρμογής» αλλά ως «χρέωση προμήθειας ενέργειας».

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην τροπολογία περί αναστολής της ρήτρας που κατέθεσε η κυβέρνηση, αλλά όπως προκύπτει και από τις αιχμές που αφήνει η Ανεξάρτητη Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) κατά της πολιτικής ηγεσίας, η όλη υπόθεση εξελίσσεται σε τραγέλαφο. Ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς θα πληρώνει και από πότε, και προσώρας υπάρχουν μόνον δύο δεδομένα.

Tο πρώτο είναι πως, όπως ρητά αναφέρεται στην τροπολογία, η ρήτρα δεν καταργείται αλλά αναστέλλεται για ένα χρόνο και συγκεκριμένα από την 1η Αυγούστου 2022 μέχρι τις 31 Ιουλίου του 2023. 

Με βάση επίσης την τροπολογία η αναστολή αφορά τις καταναλώσεις ρεύματος από 1η Αυγούστου και μετά και όχι τους λογαριασμούς που θα εκδοθούν από 1η Αυγούστου και μετά.  Δηλαδή, η διαφορά στην πληρωμή – εάν και εφόσον υπάρξει – θα φανεί στην τσέπη των καταναλωτών το νωρίτερο από τον Σεπτέμβριο και μετά και όχι από τον Ιούλιο όπως είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός.

Όπως επίσης τονίζεται από νομικούς κύκλους το γεγονός ότι η ρήτρα δεν καταργείται αλλά αναστέλλεται για έναν χρόνο σημαίνει πως το μέτρο ανά πάσα στιγμή μπορεί να αποσυρθεί – γεγονός, που εντείνει την καχυποψία καθώς η αναστολή δρομολογείται σε χρόνο οιωνεί προεκλογικό.

Το δεύτερο, και πλέον ουσιαστικό δεδομένο, είναι πως το νέο μοντέλο που υιοθετείται δείχνει να δρομολογεί μια νέα πιο... ευέλικτη ρήτρα που θα χρεώνεται σε κυμαινόμενη και μηνιαία βάση. 

Στην τροπολογία υπάρχουν πολλές γκρίζες ζώνες και αναμένονται οι διευκρινιστικές υπουργικές αποφάσεις, ωστόσο το γενικό πλαίσιο του συστήματος που υιοθετείται λέει ότι οι πάροχοι ενέργειας θα έχουν την δυνατότητα να αλλάζουν τα τιμολόγια και τις χρεώσεις κατά το δοκούν, με μοναδική υποχρέωση να το γνωστοποιούν έναν μήνα νωρίτερα.

Τα τιμολόγια θα μπορούν, δηλαδή, να αλλάζουν κάθε μήνα και να περιλαμβάνουν ειδική «χρέωση προμήθειας ενέργειας» εάν οι τιμές στην χονδρική είναι υψηλές. 

Η «ασπίδα» που χορηγείται έναντι αυτών των χρεώσεων στους καταναλωτές είναι πως θα μπορούν και εκείνοι να αλλάζουν πάροχο κάθε μήνα, χωρίς οικονομικό πέναλτι, εάν κρίνουν πως είναι πιο οικονομικά και συμφέροντα τα τιμολόγια μιας άλλης εταιρίας.

Εν ολίγοις και με βάση το σύστημα που ο Αδωνις Γεωργιάδης, περιέγραψε ως «πανευρωπαϊκό υπόδειγμα», οι καταναλωτές θα πρέπει κάθε μήνα να ψάχνουν να βρουν ποια εταιρία έχει τα φθηνότερα τιμολόγια ρεύματος και να πηγαίνουν σε εκείνη.

 Κάτι, δηλαδή, σαν τις προσφορές στα... φυλλάδια και στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου