Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

Εχει σημασία ότι εάν τελικά επιλεγεί η επιδότηση της ρήτρας αναπροσαρμογής θα πρόκειται ουσιαστικά για απ’ ευθείας επιδότηση των παρόχων ενέργειας από τα κρατικά ταμεία – ενδεχομένως, και από τον «κουμπαρά» των ταμειακών διαθεσίμων που χτίστηκε με χρήματα των φορολογουμένων.






Η κυβέρνηση δεν χρειαζόταν να δει την τελευταία δημοσκόπηση της Prorata για να αντικρύσει μπροστά της τον ανοιχτό γκρεμό.

 Η ραγδαία μείωση της «ψαλίδας», το κύμα της κοινωνικής οργής για την ακρίβεια και το, πλειοψηφικό πια, μήνυμα των πολιτών ότι υπάρχει κυβερνητική ευθύνη για τον εκτροχιασμό των τιμών αποτελούν κοινή συνισταμένη σε όλες τις – φανερές και κρυφές – μετρήσεις:

To 76% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση της Prorata βρίσκει ανεπαρκή τα κυβερνητικά μέτρα για την ακρίβεια, ενώ αντίστοιχο ποσοστό – 75,2% - έδωσε και η τελευταία έρευνα της MRB με το 50%, μάλιστα, των ψηφοφόρων της ΝΔ να δηλώνουν απογοητευμένοι από την κυβερνητική διαχείριση.

Στο Μαξίμου έχουν αντιληφθεί πλήρως ότι η παράταση αυτού του κλίματος απειλεί να οδηγήσει την κυβέρνηση σε, μη αναστρέψιμη πια, φθορά. 

Και, εντοπίζοντας ως βασική πηγή της λαϊκής δυσφορίας τους ιλιγγιώδεις λογαριασμούς ρεύματος, ετοιμάζονται για ολική στροφή πολιτικής με κρατική παρέμβαση στην ενεργειακή αγορά.

Ο χρόνος των τελικών αποφάσεων προσδιορίζεται στις αρχές Μαίου, ο επιπλέον λόγος – πλην των δημοσκοπήσεων – που επισπεύδει τις κινήσεις είναι ότι δεν δίνονται ισχυρές πιθανότητες για ενιαία και ισχυρή παρέμβαση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, και στο τραπέζι βρίσκονται δύο βασικά σενάρια.

Το πρώτο, σύμφωνα με πληροφορίες των ΝΕΩΝ και του Σκάι, είναι η παρέμβαση στην αγορά φυσικού αερίου, η τιμή του οποίου καθορίζει και την τιμή του ρεύματος. 

Το υπό επεξεργασία σχέδιο περιλαμβάνει την δημιουργία ενός σύνθετου μηχανισμού που, εν τέλει, θα οδηγεί σε άτυπο πλαφόν στις τιμές του αερίου οδηγώντας και σε μείωση των τιμών χονδρικής τους ρεύματος.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες για την χρηματοδότηση αυτού του μηχανισμού θα αξιοποιηθούν οι πόροι που σήμερα κατευθύνονται στις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος (περίπου 500 εκατομμύρια τον μήνα) αλλά και ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει επειδή το περσινό έλλειμμα εκτιμάται ότι θα είναι τελικά μικρότερο από το προβλεπόμενο. 

Το ακριβές έλλειμμα του 2021 αναμένεται να ανακοινωθεί από την Eurostat στο τέλος Απριλίου, οπότε αμέσως μετά θα μπορούν να ανακοινωθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Το δεύτερο σενάριο, το οποίο υποστηρίζουν και τα πιο ανήσυχα για το πολιτικό κόστος της κρίσης κυβερνητικά στελέχη, είναι η πλήρης κάλυψη από εθνικούς πόρους της βασικής πηγής των εκρηκτικών αυξήσεων στο ρεύμα – της περίφημης ρήτρας αναπροσαρμογής.

«Η ρήτρα αναπροσαρμογής μπορεί να καταπιεί την κυβέρνηση», λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος, το οποίο μιλά επίσης για δρομολόγηση «εθνικού σχεδίου» για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Το εν λόγω σχέδιο, είτε ως «εθνικό, είτε απλά ως σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, προβλέπει την οριζόντια και σχεδόν πλήρη επιδότηση της ρήτρας αναπροσαρμογής η οποία είναι και η βασική αιτία που έχει βάλει φωτιά στους λογαριασμούς του ρεύματος.

Μία τέτοια κίνηση θα οδηγούσε σε μεγάλη μείωση των τιμών στην λιανική και η συζήτηση που γίνεται μεταξύ Μαξίμου και υπουργείου Οικονομικών εστιάζει στην χρηματοδότησή της. 

Η μία πιθανή πηγή είναι η χρήση του μεγαλύτερου μέρους από τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό των 2 δις που κατέθεσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ η δεύτερη (ενδεχομένως και συνδυαστικά με την πρώτη) είναι ο «κουμπαράς» των ταμειακών διαθεσίμων. Η κυβέρνηση, δηλαδή, εξετάζει σοβαρά για πρώτη φορά το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει κονδύλια από το «μαξιλάρι» των 40 δις για να ρίξει τις τιμές στο ρεύμα.

Εχει σημασία πάντως ότι εκείνο που δεν εξετάζεται ούτε τώρα είναι η μείωση της φορολογίας είτε στα καύσιμα, είτε στην ενέργεια.

 Η κυβέρνηση επιμένει στην πολιτική των επιδοτήσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης και όχι στην μείωση της φορολογίας, όπως έχουν κάνει πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

Όπως έχει σημασία ότι εάν τελικά επιλεγεί η επιδότηση της ρήτρας αναπροσαρμογής θα πρόκειται ουσιαστικά για απ’ ευθείας επιδότηση των παρόχων ενέργειας από τα κρατικά ταμεία – ενδεχομένως, και από τον «κουμπαρά» των ταμειακών διαθεσίμων που χτίστηκε με χρήματα των φορολογουμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου