Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

Εως ότου επιβεβαιωθεί ή διαψευστεί αυτή η ανάγνωση, το τίμημα του πολέμου καταγράφεται βίαια στις αγορές, και ο μεγάλος όμηρος και χαμένος είναι για μια ακόμη φορά η Ευρώπη.




 https://tvxs.gr/news/ellada/petrelaiko-empargko-stin-rosia-poios-plironei-ton-oikonomiko-polemo


H ανακοίνωση Μπάιντεν για την επιβολή καθολικού πετρελαϊκού εμπάργκο κατά της Ρωσίας ήταν απλώς η επικύρωση του νέου παγκόσμιου οικονομικού πολέμου. Κατά μια ανάγνωση είναι και η επικύρωση της νέας παγκόσμιας στροφής στην εσωστρέφεια, έως και η αρχή του τέλους της παγκοσμιοποίησης. Το γεωπολιτικό statits quo επαναχαράσσεται βίαια, ο νέος Ψυχρός Πόλεμος υψώνει και νέα τείχη, και οι μεγάλες οικονομίες επιστρέφουν στο μοντέλο της αυτάρκειας.

Εως ότου επιβεβαιωθεί ή διαψευστεί αυτή η ανάγνωση το τίμημα του πολέμου καταγράφεται βίαια στις αγορές, και ο μεγάλος όμηρος και χαμένος είναι για μια ακόμη φορά η Ευρώπη.

Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις Μπάιντεν η τιμή του πετρελαίου έκανε άλμα 6,5% κι έφθασε πάνω από τα 132 δολάρια το βαρέλι, με τους διεθνείς οίκους να πλειοδοτούν σε προβλέψεις τρόμου για την συνέχεια του ενεργειακού θρίλερ: Η Goldman Sachs δίνει πλέον την μέση τιμή του αργού στα 135 δολάρια φέτος και στα 115 το 2023, έναντι 98 και 105 δολαρίων αντίστοιχα που προέβλεπε έως τώρα. Και, ταυτόχρονα, προειδοποιεί για το το «μεγαλύτερο ενεργειακό σοκ στα παγκόσμια χρονικά».

Η UBS τοποθετεί την μέση τιμή στα 125 δολαρια αλλά σε περίπτωση παράτασης του πολέμου στην Ουκρανία προβλέπει άνοδο στα 150 δολάρια, ενώ η Rystad Energy προειδοποιεί ότι στην – θεωρητικά πολύ δύσκολη – περίπτωση που επιβληθεί εμπάργκο στις ρωσικές εξαγωγές και από την Ευρώπη, τότε οι πετρελαϊκές τιμές θα εκτοξευτούν στα 200 δολάρια.

Το σοκ είναι παράλληλο και στην αγορά φυσικού αερίου: Η απειλή της Μόσχας για αντίποινα στο γερμανικό «πάγωμα» της λειτουργίας του Nord Stream 2 και για διακοπή της λειτουργίας του Nord Stream 1 που στέλνει το αέριο της Gazprom στην Ευρώπη οδήγησε σε νέα εκτόξευση και τις τιμές του φυσικού αερίου. Η τιμή των ολλανδικών futures, που αποτελούν και την ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς, έκαναν άλμα 13% φθάνοντας έως τα 285 ευρώ ανά MWh.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτό το τίμημα – και το ακόμη μεγαλύτερο που έπεται, όπως τουλάχιστον προβλέπουν σύσσωμες οι διεθνείς τράπεζες – καλείται να το καταβάλει, με δυσανάλογα υψηλό μερίδιο, η Ευρώπη.

Η Ρωσία παρέχει το 7% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου με 7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και καλύπτει το 40% των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο και το 50% της κατανάλωσης μόνον στην Γερμανία.

Η εξάρτηση όμως που έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες από την Ρωσία είναι ελάχιστη έως αμελητέα. 

Το 2021 οι ΗΠΑ εισήγαγαν περίπου 209.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως από την Ρωσία και 500.000 βαρέλια πετρελαϊκών προϊόντων.

Οι αριθμοί αυτοί αναλογούν μόνον στο 3% των συνολικών αμερικανικών εισαγωγών πετρελαίου και μόλις το 1% του συνολικού αργού που επεξεργάστηκαν τα αμερικανικά διϋλιστήρια. Την μερίδα του λέοντος των αμερικανικών εισαγωγών είχε ο Καναδάς με 61% και ακολουθεί το Μεξικό με 10% και η Σαουδική Αραβία με 6%.

Tην ίδια χρονιά η Ρωσία ήταν η πρώτη πηγή εισαγωγών όχι μόνον φυσικού αερίου αλλά και πετρελαίου για την Ευρώπη: Η Ε.Ε. άντλησε το 27% των εισαγωγών της σε αργό από την Ρωσία, το 9% από το Ιράκ, το 8% από την Νιγηρία και αντίστοιχο από την Σαουδικη Αραβία και 7% από το Καζακστάν και την Νορβηγία.

Από τους αριθμούς και μόνον είναι προφανές γιατί η Ευρώπη δεν ακολούθησε την Ουάσιγκτον στην επιβολή του πετρελαϊκού εμπάργκο κατά της Ρωσίας. Όπως είναι προφανές και ποιος θα πληρώσει τον μεγαλύτερο τίμημα για την επιλογή Μπάιντεν «να μην χρηματοδοτήσει τον πόλεμο του Πούτιν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου