Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάζει «στολή αρχιστράτηγου», θεωρεί ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να αποτελεί ιστορικό εφαλτήριο για την Ελλάδα αλλά και για τον ίδιο προσωπικά, και επενδύει ανεπιφύλακτα όλα του τα πολιτικά χαρτιά στην – μέγιστη δυνατή – ενεργό εμπλοκή της χώρας στην σύγκρουση Δύσης και Ρωσίας.
Η επιλογή αυτή έγινε απολύτως σαφής από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στην συνέντευξή του στον Alpha, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερτόνισε ότι η αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία ήταν αποκλειστικά προσωπική του απόφαση, απαξίωσε πλήρως το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, και δήλωσε ότι «δεν διαβουλεύεται με την αντιπολίτευση».
Εδωσε εν ολίγοις στίγμα σθεναρής ηγεσίας, αποφασιστικότητας και αμιγώς πρωθυπουργικού – έως και προσωποκεντρικού – μοντέλου διακυβέρνησης στο όνομα του «εθνικού καλού».
Πρόκειται για μια επιλογή που, πέραν του επικοινωνιακού στόχου για ενίσχυση του ηγετικού προφίλ του πρωθυπουργού, εκπορεύεται από την γεωπολιτική και πολιτική ανάλυση του Μαξίμου.
Στο γεωπολιτικό σκέλος αυτή η ανάλυση βασίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε δύο παραδοχές μάλλον αυξημένης επισφάλειας:
Ότι στην κοσμογονία που συντελείται μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον προδιαγεγραμμένο νέο Ψυχρό Πόλεμο η Ελλάδα μπορεί να αντικαταστήσει την Τουρκία ως το «προκεχωρημένο φυλάκιο» του ΝΑΤΟ, και πως η σκληρή στάση της Δύσης έναντι της Μόσχας διαμορφώνει ιστορικό δεδικασμένο και για οποιονδήποτε άλλο επίδοξο μιμητή του Πούτιν και θιασώτη του αναθεωρητισμού – δηλαδή, για την Αγκυρα και τον Ταγίπ Ερντογάν.
Η εσωτερική πολιτική ανάλυση του Μαξίμου λέει πως σε συνθήκες πολέμου και γεωπολιτικής αβεβαιότητας στην Ευρώπη ευνοείται το δίλημμα «σταθερότητα ή περιπέτειες».
Αρα, ενισχύεται και η προοπτική αυτοδυναμίας της ΝΔ – εξ ου και οι σκληρές διαχωριστικές γραμμές και η επιχείρηση πόλωσης ακόμη και στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία, όπου η κυβερνητική θέση συνοψίζεται στο «ή απέναντι στον Πούτιν ή στο πλευρό του Πούτιν».
Εδώ, δε, οι ίδιες πληροφορίες λένε πως για να γίνει ρεαλιστικός στόχος η αυτοδυναμία στο τραπέζι του πρωθυπουργικού επιτελείου ξαναμπαίνει πλέον και η εισήγηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Το βασικό επιχείρημα όσων στηρίζουν την πρόταση είναι πως ο πόλεμος αλλάζει τα πάντα και ότι ένας εκλογικός νόμος που θα δίνει αυξημένο μπόνους στο πρώτο κόμμα αποτελεί όπλο υπέρ της πολιτικής σταθερότητας σε δύσκολους καιρούς.
Είναι, δε, χαρακτηριστική και η σχετική αρθρογραφία σε media προσκείμενα στην κυβέρνηση, που θέτουν το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου ως πράξη «εθνικής ευθύνης».
Το πρώτο πρόβλημα για το Μαξίμου είναι πως το νέο δόγμα της ανάδειξης της Ελλάδας σε «νατοϊκή αιχμή» δεν δείχνει μέχρι στιγμής να προκαλεί ενθουσιασμό στην μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών.
Στην δημοσκόπηση της Prorata για την Εφημερίδα των Συντακτών το 63% θεωρεί πως η απόφαση για αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για την Ελλάδα.
Και στο ερώτημα «ποιος ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση στην Ουκρανία;» σχεδόν ένας στους δύο - το 47% - δηλώνει ότι όλοι έχουν μερίδιο ευθύνης, δηλαδή Ρωσία, Ουκρανία, ΕΕ και ΗΠΑ. Το 29% θεωρεί ότι η ευθύνη είναι κυρίως της Ρωσίας και το 17% ότι η ευθύνη είναι κυρίως των ΗΠΑ.
Το δεύτερο πρόβλημα είναι πως ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να ανησυχεί την κοινή γνώμη, το στοιχείο όμως που εξακολουθεί να λειτουργεί καταλυτικά και να τροφοδοτεί την κοινωνική δυσαρέσκεια είναι οι εκρηκτικές ενεργειακές ανατιμήσεις και το κύμα της ακρίβειας.
Επ’ αυτού, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για την χορήγηση της «επιταγής ακρίβειας», δηλαδή του εφάπαξ επιδόματος Πάσχα για τους πιο ευάλωτους πολίτες, η επιδότηση των τιμολογίων ενέργειας θα συνεχιστεί τουλάχιστον για δύο μήνες ακόμη, ενώ η κυβέρνηση ποντάρει και στην νέα αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει από τον Μάιο.
Με δεδομένες τις προβλέψεις για μακρά περίοδο υψηλού πληθωρισμού, άρα και βαθιάς εισοδηματικής συμπίεσης, είναι αμφίβολη η κοινωνική και πολιτική απόδοση που μπορούν να έχουν αυτά τα μέτρα.
Στην κυβέρνηση όμως θα επιμείνουν στο αφήγημα περί αναπόφευκτου «τιμήματος υπέρ της ελευθερίας» και το Μαξίμου θα συνεχίσει να αναζητά το παράθυρο ευκαιρίας για εκλογές προς διασφάλιση της «πολιτικής σταθερότητας».
Και παρ’ ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε και στον Alpha ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, σοβαρές κυβερνητικές πηγές επιμένουν πως μόλις διαφανεί προοπτική ύφεσης στο ουκρανικό μέτωπο θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα και ο χρόνος προς τις εγχώριες κάλπες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου