Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας με προσωπικό τηλεοπτικό διάγγελμα, διότι όπως είπε «νοιώθει τις δυσκολίες γύρω μας. 

Την αγωνία  όταν ανοίγει ο λογαριασμός ρεύματος στο σπίτι, όταν το βλέμμα κοιτά το ράφι του σούπερ μάρκετ ή τον μετρητή της βενζίνης».

Το προϊόν αυτής της κατανόησης ήταν η επιδότηση με περίπου 13 ευρώ τον μήνα των καυσίμων κίνησης για κατανάλωση έως 60 λίτρα, όπως προκύπτει από την εξειδίκευση των μέτρων που έκαναν πέντε συναρμόδιοι υπουργοί. Η επιδότηση με το κουπόνι βενζίνης θα δίνεται στα νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ και θα περιορίζεται μόνον στο ένα όχημα για κάθε δικαιούχο.

Κατά τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη το μέτρο θα κοστίσει 135 εκατομμύρια ευρώ – περίπου το ένα τρίτο απ’ όσο κόστισε η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ που ευνοεί κυρίως τους ιδιοκτήτες ακινήτων με αντικειμενική αξία άνω των 4.000 ευρώ το τετραγωνικό.

Κατά την πρόεδρο των βενζινοπωλών Αττικής Μαρία Ζάγκα το μέτρο είναι «ασπιρίνη» και καμία ουσιαστική ανακούφιση δεν θα υπάρξει εάν δεν μειωθεί για τρεις μήνες ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο μισό. Μια τέτοια μείωση θα έριχνε την τιμή του λίτρου κατά 0,43 ευρώ, ενώ οι βενζινοπώλες ζητούν επιπλέον παράλληλη μείωση και στον ΦΠΑ τον καυσίμων για το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου.

Με την επιλογή να μην μειώσει ΦΠΑ και ΕΦΚ και να στραφεί στην – πενιχρή για τους καταναλωτές – επιδότηση στα καύσιμα, η κυβέρνηση επιδοτεί, στην πραγματικότητα, τα δικά του έσοδα και τα διυλιστήρια. Πρακτικά, επιδοτεί τα κρατικά έσοδα από τους φόρους και την κερδοσκοπία.

Το γεγονός και μόνο ότι το κέρδος διϋλισης ανά βαρέλι πετρελαίου έχει φθάσει στα 20 δολάρια είναι αποκαλυπτικό των υπερκερδών του τελευταίου διμήνου.

Ως προς τους φόρους, τα κρατικά υπερέσοδα αποτυπώνονται στο πλεόνασμα του προϋπολογισμού επίσης του πρώτου διμήνου του 2022, που στο μεγαλύτερο μέρος του προήλθε από τους αυξημένους έμμεσους. Η δε επιλογή να μην μειωθεί ειδικά ο ΦΠΑ έχει να κάνει με το γεγονός ότι είναι ποσοστιαίος φόρος και όσο αυξάνεται η τιμή των καυσίμων τόσο αυξάνεται και το κρατικό έσοδο.

Το εξήγησε με απλά, βασικά μαθηματικά ο – διαγραφείς από την ΝΔ – ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος