Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021

Κερδίζουν χρόνο», αφαιρούν οξυγόνο













 https://www.documentonews.gr/article/adeiazoyn-akomi-kai-ton-eayto-toys/?utm_term=Autofeed&utm_medium=Social&utm_source=Twitter#Echobox=1640492797



Οταν η κυβέρνηση ανακοίνωνε την κατάργηση του take-away για να την ανακαλέσει λίγο αργότερα, προκαλούσε αμήχανο γέλιο. 

Οταν ανακαλούσε τα αυστηρότερα μέτρα για τις εκκλησίες υποχωρώντας ακόμη και στον αριθμό των πιστών, προκαλούσε τη νοημοσύνη. 

Σήμερα, μετά τις νέες παλινωδίες με τις ανακοινώσεις για τα rapid και τα self tests, προκαλεί αναστάτωση, φόβο και αγωνία για την επόμενη ημέρα – στην κυριολεξία.

Εκ πρώτης όψεως η εξευτελιστική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αδειάσει… τον εαυτό του και να ανακοινώσει πως «δεν άκουσε τις εισηγήσεις για υποχρεωτικό rapid test» προκαλεί για ακόμη μία φορά γέλωτα και θυμηδία. 

Δεν είναι η πρώτη ούτε φυσικά και η τελευταία φορά που αυτή η κυβέρνηση ανακοινώνει κάτι για να το ανακαλέσει λίγο αργότερα, ειδικά προτάσσοντας την «εντολή» ή «απόφαση» Μητσοτάκη.

 Η λίστα είναι μακρά και έχει γραφτεί στο περιθώριο της τραγικής διαχείρισης της πανδημίας, μαζί με αυτήν των ολοένα και περισσότερων θυμάτων που συνοδεύουν την ελαφρότητα της κυβέρνησης.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει την απόφασή της να ανακαλέσει τις αποφάσεις για μέτρα στις εκκλησίες τον περσινό Δεκέμβριο, αυξάνοντας παράλληλα τον ανώτατο αριθμό των πιστών ανά ναό; 

Ποιος ξεχνά την ανάκληση των μέτρων για τα θέατρα τον περσινό Σεπτέμβριο, «με εντολή Μητσοτάκη» και σύσταση Μαρκουλάκη; 

Ποιος ξεχνά το γεγονός πως εν μέσω δεύτερου κύματος ήταν έτοιμοι να ανοίξουν ξανά τα γήπεδα για επιστροφή των οπαδών στις κερκίδες;

Και ακόμη τα «έξυπνα μέτρα» που άντεξαν μερικές ημέρες, για να δώσουν τη θέση τους στις «βαλβίδες αποσυμπίεσης» και στη γελοιότητα της κατάργησης του take-away, που άντεξε μερικές ώρες. 

Τις ανακοινώσεις για υποχρεωτική μάσκα στα σχολεία, που ανάγκασαν τους υπουργούς Θεοδωρικάκο και Κεραμέως να ανακοινώσουν τη δωρεάν παροχή τους, χαρίζοντάς μας τις αξέχαστες μάσκες-σωβρακοφανέλες, αλλά και τις ανακοινώσεις για αγορές με χρονόμετρο, για πρόστιμα σε μαθητές που δεν τηρούν τα μέτρα στα σχολεία, για εμβολιασμούς στις παραλίες.

Και βέβαια, από εκείνες που θυμίζουν τα σημερινά, την ανακοίνωση από βήματος Βουλής της αύξησης του προστίμου για την παραβίαση των μέτρων στα 500 ευρώ, με τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη να την ανακαλεί στη δευτερολογία του. 

Ολες τους αποφάσεις με διάρκεια λίγων ωρών, προτού καταπέσουν κατόπιν αντιδράσεων με κρότο, προδίδοντας τη λογική «βλέποντας και κάνοντας».

Εκτός ελέγχου «με εντολή Μητσοτάκη»

Ομως αυτήν τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά. 

Οχι γιατί δεν περισσεύουν η γελοιότητα και η προκλητική αυθαιρεσία. Αλλά γιατί η κυβέρνηση απειλεί να εξατμίσει και τις τελευταίες σταγόνες εμπιστοσύνης των πολιτών στα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και μάλιστα στο πιο απειλητικό σημείο της.

Η αρχική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου για την επιβολή υποχρεωτικού ελέγχου στους πολίτες με rapid test είχε διπλό αποτύπωμα. 

Προφανώς, το γεγονός πως έκανε λόγο για την επιβάρυνση των πολιτών με το κόστος του τεστ έφερνε την κυβέρνηση αντιμέτωπη με τις αντιφάσεις της ρητορικής της «επιχείρησης Ελευθερία», η οποία διά στόματος Μητσοτάκη υποσχόταν στους πολίτες ξεγνοιασιά μετά τον εμβολιασμό. 

Ωστόσο η γραμμή της προτροπής στον επιδημιολογικό έλεγχο αποτελούσε πράγματι καλή είδηση για την κυβέρνηση, που μέχρι χτες –και πάλι διά στόματος Μητσοτάκη– αναπαρήγαγε τις αντιεπιστημονικές παράτες της «πανδημίας των ανεμβολίαστων». 

Η στροφή 180 μοιρών αποκαλύπτει πως ουδέποτε ο πρωθυπουργός αναθεώρησε την αντιεπιστημονική του θεώρηση, παρά τον διεθνή συναγερμό και τις εκκλήσεις των επιστημόνων πως ο εμβολιασμός δεν αρκεί.

«Δέχτηκα εισηγήσεις για υποχρεωτικά rapid tests σε όλους για την είσοδο σε χώρους διασκέδασης. Τις απέρριψα, γιατί θεώρησα ότι ένα τέτοιο μέτρο και θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους και τελικά θα ήταν πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του. Αντί λοιπόν να επιβάλω κάτι σε όλους, επέλεξα να εμπιστευτώ όλους». 

Μια φρασεολογία διόλου τυχαία, «δέχτηκα», «απέρριψα», «θεώρησα», «επιβάλω», «επέλεξα», «εμπιστευτώ», κόντρα στις εκτιμήσεις των επιστημόνων για την πορεία της πανδημίας.

«Κερδίζουν χρόνο», αφαιρούν οξυγόνο

Η σημερινή διαχείριση είναι αποκαλυπτική και ενδεικτική της κυβερνητικής στρατηγικής «κερδίζουμε χρόνο», με τα σχέδια επί χάρτου για τα τεστ και τις παροτρύνσεις για εμβολιασμό αντί μέτρων έναντι της μετάλλαξης Ομικρον. «Κερδίζουμε χρόνο» με τα ημίμετρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, με ορίζοντα που δεν εκτείνεται πέρα από τον Δεκέμβριο.

Το σχέδιο «κερδίζουμε χρόνο» δεν είναι καινούργιο. 

Ηταν Νοέμβριος του 2020 όταν ανάμεσα στο δεύτερο και το τρίτο κύμα, πριν από την έλευση εμβολίων, ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απαντούσε στις αγωνίες πως «το επόμενο κύμα θα το αντιμετωπίσουμε με τα εμβόλια». 

Μάλιστα, για να αποφύγει τότε η κυβέρνηση τις συνεχείς εκκλήσεις για την ενίσχυση του ΕΣΥ, υποστήριζε πως ήταν σε θέση στο πρώτο τρίμηνο του 2021 να εμβολιάσει όλο τον πληθυσμό.

Το ίδιο σχέδιο αποδείχτηκε και στο θέατρο του παραλόγου του προϋπολογισμού για το 2022. Με έναν προϋπολογισμό που σχεδόν προβλέπει τη λήξη της πανδημίας το πρώτο τρίμηνο του προσεχούς έτους, κέρδισαν χρόνο λέγοντας «ας δούμε τις επόμενες εβδομάδες τι σημαίνει η μετάλλαξη Ομικρον». 

Την επόμενη κιόλας ημέρα από την ψήφισή του, με πρώτο τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, επιχείρησαν να συνθέσουν τον «έκτακτο χαρακτήρα» της κατάστασης. Μια κυβέρνηση που επιμένει ταυτόχρονα από τη μια να διαφημίζει την «αριστεία» της και από την άλλη να επικαλείται τις έκτακτες καταστάσεις.

Είτε στην πανδημία είτε στην οικονομία ένα συνεχές τζογάρισμα, με γκανιότα τις ζωές των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου