Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Τα τρολ και οι άλλοι






























































*Το δικαίωμα των χρηστών του Twitter στην ανωνυμία, επιλέγοντας ψευδώνυμο αντί για τα πραγματικά τους στοιχεία, είναι ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει και θα συνεχίσει να απασχολεί.
*Πέραν των όποιων -τεκμηριωμένων- απόψεων έχουν κατατεθεί, η ίδια η φύση και οι κανόνες του μέσου είναι αυτά που ορίζουν τα όρια.
*Για παράδειγμα, ένας λογαριασμός με ψευδώνυμο που δημοσιεύει συνταγές ή που αναφέρεται στην καθημερινότητά του συνήθως δεν προβληματίζει τους στρατούς των κομματικών τρολ.
*Δεν ισχύει φυσικά το ίδιο αν ο συγκεκριμένος (του παραδείγματος) λογαριασμός παίρνει πολιτική θέση.
*Σε αυτήν την περίπτωση θα είναι -για τους αντιπάλους- «πληρωμένος», «κομματικό τρολ», που ουσιαστικά του έχει (ή πρέπει να του) αφαιρεθεί η δυνατότητα αξιόπιστης/ανιδιοτελούς έκφρασης των απόψεών του με κάθε διαδικτυακό τρόπο.
*Το ελληνικό Twitter έχει γεμίσει από τέτοιες στρατιές – έχουμε αναφερθεί και στα προηγούμενα φύλλα.
*Θυμίζουμε μονάχα την περίπτωση του χρήστη «galaxyarchis», ο οποίος μάλιστα βεβηλώθηκε μετά θάνατον ακόμα και από αρχηγό κόμματος της αντιπολίτευσης.
*Πρόσφατα εντοπίστηκε ακόμα ένα παράδειγμα, με την προσπάθεια διαπόμπευσης χρήστη να παίρνει τη μορφή παραβίασης των προσωπικών δεδομένων και προσωπικής (διαδικτυακής) εξόντωσης.
*Ανεξάρτητα αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί με τη διαδικτυακή δράση των χρηστών που έχουν επιλέξει το δικαίωμα στην ανωνυμία -εφόσον δεν τελούνται αξιόποινες πράξεις-, στο σύνολό τους παραμένουν στο πλαίσιο που το ίδιο το μέσο έχει ορίσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου