Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021

Επειδή όμως η ρήτρα αναπροσαρμογής δεν είναι άπαξ, το πρόβλημα θα επανέρχεται σε κάθε λογαριασμό ενέργειας και θα αφορά οριζόντια όλη την ελληνική κοινωνία. Ουδείς θα μπορεί να καλύπτεται πλέον πίσω από την επίκληση του διεθνούς προβλήματος στις τιμές ενέργειας και οι καταναλωτές δεν θα μπορούν να πληρώσουν τις εξωφρενικές χρεώσεις




Και πώς να ανταποκριθεί κάνεις σε λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας 400, 500, 1.000 ή 2.000 ευρώ όπου το 40% με 50% της χρέωσης διαμορφώνεται από τη ρήτρα αναπροσαρμογής σύμφωνα με το 10.1 ( έτσι βαφτίζουν πολλοί πάροχοι στο λογαριασμό την ΟΤΣ) ή αλλιώς οριακή τιμή συστήματος δηλαδή την τιμή χονδρικής με την οποία αγοράζουν το ηλεκτρικό ρεύμα οι πάροχοι.


H Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας είναι ένας μηχανισμός αναπροσαρμογής των χρεώσεων προμήθειας και αντικατοπτρίζει τις διακυμάνσεις του κόστους προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. 

Απαιτείται δε να είναι κάποιος αριστούχος στα Μαθηματικά ή μαθηματικός ο ίδιος, για να αποκρυπτογραφήσει (πατήστε εδω) τις πολύπλοκες εξισώσεις βάσει των οποίων ο κάθε προμηθευτής και όχι μόνο η ΔΕΗ, ενεργοποιεί τις ρήτρες, βασική παράμετρος των οποίων είναι η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος, που ακολουθεί το ξέφρενο ράλι των τιμών των CO2 και του φυσικού αερίου.

Ο τρόπος εφαρμογής της Ρήτρας Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας αποτυπώνεται στον εκάστοτε λογαριασμό.

Αυτή η ρήτρα …καταστροφής των ελληνικών νοικοκυριών τέθηκε σε εφαρμογή από την 05.08.2021 και όλοι οι πάροχοι δήθεν ενημέρωσαν τους πελάτες τους 60 μέρες πριν, δηλαδή μέσα στο κατακαλόκαιρο με την απλή ανάρτηση ενός pdf στις ιστοσελίδες τους. 

Έβγαλαν νομικά την υποχρέωση και τώρα στέλνουν τα ραβασάκια.

Οι τελευταίοι δύο λογαριασμοί είναι πραγματικά δυσβάσταχτοι. 

Το χαράτσι εμφανίζεται στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς διακριτά. 

Για κάθε ημερολογιακό μήνα υπολογίζεται η αντίστοιχη Πίστωση/Χρέωση Αναπροσαρμογής που προκύπτει από τον τύπο υπολογισμού, πολλαπλασιάζεται με τις kWh κατανάλωσης του ημερολογιακού μήνα και εφαρμόζεται στα Οικιακά τιμολόγια Γ1 και Γ1Ν (και δικαιούχοι ΚΟΤ), στα επαγγελματικά τιμολόγια Γ21, Γ22, Γ23, Ε21, Ε22, Ε23, στο τιμολόγιο Φωτισμού Οδών & Πλατειών ( ΦΟΠ) καθώς και στο Αγροτικό Τιμολόγιο Χαμηλής Τάσης. 

Πρώτοι άρχισαν να φωνάζουν οι αγρότες οι οποίοι προφανώς έχουν μετακυλήσει το κόστος στα προϊόντα αλλά ουδείς ασχολήθηκε στα μέσα ενημέρωσης καθώς οι υπουργοί στα πάνελ παρότρυναν «να μη μιλάει κανείς για την ακρίβεια για να μη συμβεί»
(καταπληκτικό ; ).

Τις τελευταίες εβδομάδες και οι οικιακοί καταναλωτές παίρνουν τα μαντάτα με το ταχυδρομείο.

Η Ρυθμιστική Αρχή ενέργειας είναι μάλλον αδύναμη να επιβάλλει κανόνες και αρκείται σε ανακοινώσεις και παραινέσεις, ενώ το γεγονός ότι οι εταιρείες πάροχοι ενέργειας είναι εκ των βασικότατων διαφημιζόμενων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης άρα και οικονομικών αιμοδοτών τους, έχει ως αποτέλεσμα τα σοβαρότατα παράπονα των καταναλωτών αν μην έχουν και περίοπτη θέση στη δημοσιότητα.

Τα πάνελ των τηλεοπτικλων εκπομπών ασχολούνται με τις VIP ΜΕΘ, η αντιπολίτευση δυσκολεύεται να συγκεκριμενοποιήσει το προβλημα μιλώντας με γενικότητες και έτσι δεν ασκείται η παραμικρή πίεση.

Το πρόβλημα όμως είναι υπαρκτό, διογκώνεται και η κυβέρνηση οφείλει να παρέμβει ουσιαστικά με πιο επαρκή μέτρα ανακούφισης των καταναλωτών. 

Οι προ εβδομάδων διαβεβαιώσεις την αρμόδιων υπουργών (Κώστας Σκρέκας, Άδωνις Γεωργιάδης) για αυξήσεις 2 έως 3 ευρώ το μήνα δεν επιβεβαιώθηκαν. 

Οι παρακλήσεις στους ιδιώτες παρόχους να συγκρατήσουν τις τιμές δεν εισακούστηκαν και ο Δεκέμβριος είναι οικονομικά μαρτυρικός για τα περισσότερα νοικοκυριά σε συνδυασμό με άλλους φόρους, τέλη κυκλοφορίας και λοιπά.

Επειδή όμως η ρήτρα αναπροσαρμογής δεν είναι άπαξ, το πρόβλημα θα επανέρχεται σε κάθε λογαριασμό ενέργειας και θα αφορά οριζόντια όλη την ελληνική κοινωνία.

Ουδείς θα μπορεί να καλύπτεται πλέον πίσω από την επίκληση του διεθνούς προβλήματος στις τιμές ενέργειας και οι καταναλωτές δεν θα μπορούν να πληρώσουν τις εξωφρενικές χρεώσεις. 

Όχι γιατί δεν θα θέλουν αλλά γιατί δεν θα μπορούν.
 Πολύ σύντομα από πολλούς θα υπάρξει στάση πληρωμών με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου