Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

Πόσοι τελικά είναι οι διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ σήμερα στην Ελλάδα; Μακάρι να ήξεραν...








https://www.ieidiseis.gr/ellada/121363/agnoia-tis-kyvernisis-gia-ton-arithmo-ton-diasolinomenon-ektos-meth

Πόσοι τελικά είναι οι διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ σήμερα στην Ελλάδα; Δεν το ξέρουμε ή δεν το λέμε για άλλους λόγους με την κυβέρνηση να απαντά ότι «ο αριθμός αλλάζει συνεχώς» και έτσι «δεν μπορούμε να δώσουμε συγκεκριμένους αριθμούς».

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου από το υπουργείο Υγείας η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ρωτήθηκε σχετικά και η απάντησή της ήταν η ακόλουθη:

«Στη Θεσσαλονίκη που βρέθηκα μπήκα σε όλες τις ΜΕΘ και υπάρχουν πχ στο ΑΧΕΠΑ μια μονάδα που δεν είναι καταγεγραμμένη και την έκαναν με αναπνευστήρες και αντλίες και σε αυτή υπάρχουν 12 ασθενείς. Είναι μια μονάδα εξαιρετική. Τους θεωρούμε όμως εκτός ΜΕΘ».

Και συμπλήρωσε «υπάρχει μια μεγάλη μερίδα ασθενών που είναι σε αναισθησιολογικό τμήμα σε συνθήκες πλήρης ΜΕΘ και υπάρχει και μια μερίδα ασθενών όχι πολλών που είναι σε απλό θάλαμο. Η προσπάθεια είναι μέχρι να διακομισθούν γιατί δεν μπορούν όλοι να μετακινηθούν και μοιραία παραμένουν στον θάλαμο. Κάθε χρόνο συμβαίνει αυτό. Ο δε αριθμός αλλάζει συνεχώς και να σας δώσω ένα στοιχείο σε λίγες ώρες θα αλλάξει. Δεν μπορώ να σας δώσω αριθμό

έχουμε 704 διασωληνωμένος και 1200 κρεβάτια μονάδας άρα η διακίνηση είναι σχετικά εύκολη.

Όταν μετράμε πρέπει να βλέπουμε ποιοι είναι διασωληνωμένοι, ποιοι δεν είναι, ποιοι είναι σε εξωσωματική οξυγόνωση. Όλα παίζουν σημασία και πρέπει να μετράμε από την αρχή. Πότε έφτασε ο ασθενής, πόσο σοβαρό περιστατικό είναι, πόσες πιθανότητες έχει να βγει αν έχει άλλα συνυπάρχοντα νοσήματα. Είναι αρκετοί οι παράγοντες που πρέπει να μετρήσουμε».

Αναλυτικά όσα είπε η υπουργός (22:50)

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στη δραματική κατάσταση στο ΕΣΥ και τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη για τις διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως ενώ η χώρα μας «καταγράφει εδώ και τρεις μήνες αρνητικά ρεκόρ θανάτων ανά εκατ. πληθυσμού σε όλη τη Δυτική Ευρώπη», «έχουμε έναν Πρωθυπουργό που παρουσιάζεται ως αρνητής της πραγματικότητας αλλά και αρνητής από χθες της ανάγκης ύπαρξης Μονάδων Εντατικής Θεραπείας».

«Όταν είπε χθες ότι είναι το ίδιο να είσαι στη ΜΕΘ και το ίδιο να είσαι διασωληνωμένος πρόχειρα εκτός ΜΕΘ, ξεπερνά κάθε όριο σχέσης με την πραγματικότητα» πρόσθεσε χαρακτηριστικά, ενώ στηλίτευσε το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης επέρριψε ευθύνες στους επιστήμονες για «λάθος στοιχεία για την προοπτική της πανδημίας» προκειμένου να δικαιολογήσει την αδράνειά του, σημειώνοντας πως «αυτό απαξιώνει τους επιστήμονες και τη σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στην επιστήμη».

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως όλοι αντιλαμβάνονται ότι «είναι άλλες οι πιθανότητες που έχει ένας ασθενής να μπορέσει να ανταποκριθεί και να έχει αξιοπρεπή περίθαλψη το 2021 και άλλες ένας ασθενής που διασωληνώνεται πρόχειρα χωρίς ιατρική φροντίδα», κατηγορώντας πως «αυτό πλέον είναι ευθύνη της κυβέρνησης, δεν ξεκίνησε προχθές η πανδημία» και χαρακτηρίζοντας «απορίας άξιο πώς για δύο συνεχόμενα χρόνια δεν υπάρχει ουσιαστική στήριξη του ΕΣΥ, των νοσοκομείων της περιοχής και των κέντρων Υγείας, προκειμένου να έχουν όλοι οι πολίτες το δικαίωμα σε αξιοπρεπή περίθαλψη».

Από την πλευρά του ο Νίκος Καπραβάλος είπε σχετικά: «Δεν υπάρχει θεραπεία εκτός ΜΕΘ. Όχι μόνο είναι υποβαθμισμένη η θεραπεία, είναι και επικίνδυνη. Δεν έχει καμία τύχη ο ασθενής εκτός ΜΕΘ. Καμία απολύτως», είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της Β' ΜΕΘ Νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στο Kontra News και τον Γιώργο Μελιγγώνη.

«Η διασωλήνωση και ο μηχανικός αερισμός, είναι μια εξειδικευμένη υπηρεσία, που προσφέρεται μόνο από εξειδικευμένους επιστήμονες σε ειδικούς χώρους, σε όλο τον κόσμο» σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι «από την πρώτη ώρα» είναι κρίσιμο να βρεθεί κλίνη ΜΕΘ «διότι δεν υπάρχει αυτή την στιγμή πουθενά στον κόσμο νοσηλεία εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας».

«Η θνητότητα στις ΜΕΘ έχει εκτοξευτεί»
Ο Νίκος Καπραβέλος επανέλαβε ότι το εμβόλιο είναι το μοναδικό μέσο προστασίας και υπογράμμισε τη σημασία της τρίτης δόσης. Όπως είπε, σ’ αυτό το τέταρτο κύμα της πανδημίας εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα «η θνητότητα στις ΜΕΘ έχει εκτοξευθεί κι αγγίζει το 50-60%, με τη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που εισάγονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας να είναι ανεμβολίαστοι».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου