Ακόμη και τα σκληρά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ αναγκάζονται πλέον να αναγνωρίσουν ως «είδηση» τις εξελίξεις στην υπόθεση Φουρθιώτη.
Από τη στιγμή που το Μέγαρο Μαξίμου αντέδρασε δείχνοντας τη Δικαιοσύνη και απεμπολώντας οποιαδήποτε πολιτική ευθύνη, έγινε σαφές ότι από τη φάση της εξαφάνισης του θέματος ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της κυβέρνησης περνά στη φάση της διαχείρισης με το μικρότερο δυνατό πολιτικό κόστος.
Ακριβώς όπως συνέβη με την υπόθεση Λιγνάδη: Στην αρχή συσκότιση/συγκάλυψη, μετά άδειασμα του πρωταγωνιστή του σκανδάλου και νίψιμο χεριών.
Ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης που έριξε τη «βόμβα» αποκαλύπτοντας την απάτη Φουρθιώτη με το πρόγραμμα ΣΥΝ-εργασία και την εισβολή στο γραφείο του με μπράβους δύσκολα θα έχει πολιτικό μέλλον στη ΝΔ, όπως ήδη συζητείται σε «γαλάζιους» κύκλους.
Δεν του συγχωρούν ούτε ότι «έκανε μάγκα» τον Κ. Βαξεβάνη, μιλώντας στην εφημερίδα του ούτε ότι έβγαλε σκελετούς από το ντουλάπι δίνοντας συνέχεια σε μια υπόθεση που προσπαθούσαν να τη θάψουν.
Το γεγονός ότι συνεχίζει να μιλά στα ΜΜΕ για το ίδιο θέμα, δίνοντας τροφή στη συζήτηση γύρω από το σκάνδαλο, τους εξοργίζει ακόμη περισσότερο. Ο ίδιος εμφανίζεται σε συνομιλητές του πολύ σίγουρος για τον εαυτό του. Υπερασπίζεται την επιλογή του να μιλήσει, ξέρει πως δεν θα ξαναγίνει υπουργός και εργάζεται για το πολιτικό του κεφάλαιο.
Οι παρενέργειες πολλές. Ηδη υπουργοί που έχουν προγραμματισμένες συνεντεύξεις θέτουν ως όρο, σύμφωνα με πληροφορίες, να μην ερωτηθούν για το συγκεκριμένο ζήτημα. Και μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί πρόθυμος βουλευτής να δώσει απαντήσεις.
Η «γραμμή» στα ΜΜΕ στα οποία το Μέγαρο Μαξίμου έχει επιρροή είναι να μην ανοίγει συζήτηση για τον Μ. Φουρθιώτη αλλά το πρόβλημά τους είναι τι θα κάνουν αν ρίξει το γάντι στέλεχος της αντιπολίτευσης που θα βρίσκεται στο ίδιο πάνελ.
Δεν πέρασε άλλωστε απαρατήρητο ότι ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης είπε ότι ορθά το θέμα έρχεται στη Βουλή και περιμένει τις απαντήσεις του Μ. Χρυσοχοϊδη την Παρασκευή (σε ερώτηση του Γ. Καμίνη) σημειώνοντας ότι όσο είναι βουλευτής δεν έχει συναντήσει ξανά ανάλογη περίπτωση.
Οι κακεντρεχείς στη ΝΔ λένε ότι η μύγα που τσίμπησε τον Ν. Κακλαμάνη έρχεται από την Α' Αθήνας στην οποία εκλέγεται και όπου θα υπάρξει συνωστισμός στις επόμενες εκλογές με πρώτο βαρύ όνομα στο ψηφοδέλτιο τον Κυριάκο Πιερρακάκη.
Είτε έτσι είτε αλλιώς υπάρχουν αρκετοί δυσαρεστημένοι στο εσωτερικό της ΝΔ επειδή δεν αξιοποιήθηκαν στον ανασχηματισμό ή επειδή θα δυσκολευτούν να εκλεγούν ξανά λόγω νέων αφίξεων στην εκλογική τους περιφέρεια και μάλιστα εκλεκτών του Κ. Μητσοτάκη.
Για όλους τους πικραμένους του κυβερνώντος κόμματος η υπόθεση Φουρθιώτη είναι ιδανικό πεδίο κριτικής μεσοπρόθεσμα.
Και για το λόγο αυτό στο επιτελείο του πρωθυπουργού έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν ότι μπορεί να προκύψει και άλλος Νικήτας Κακλαμάνης.
Στην πιο δύσκολη θέση όλων είναι ο διάδοχος του Γ. Βρούτση, Κ. Χατζηδάκης, στο υπουργείο Εργασίας, ο οποίος υποχρεώνεται να ασχοληθεί με τις εισπράξεις του Μ. Φουρθιώτη από το πρόγραμμα ΣΥΝ-εργασία.
Με καθυστέρηση μηνών οφείλει να μαζέψει τα σπασμένα και εκτίθεται για την μέχρι τώρα αδράνεια και τη σπουδή που επιδεικνύεται μόνο μετά τις αποκαλύψεις που έκαναν οι πολιτικοί τους αντίπαλοι.
Αμήχανη η θέση του Κ. Χατζηδάκη, αμήχανη η θέση και όλων όσοι θα υποχρεωθούν κάποια στιγμή να λογοδοτήσουν για την προστασία του Μ. Φουρθιώτη μέχρι τώρα.
Ο ίδιος ο Φουρθιώτης άλλωστε προσέφυγε στο ΣτΕ για τη μείωση (και όχι διακοπή σύμφωνα με όσα αναφέρει ο δικηγόρος του) της αστυνομικής φρουράς του και αυτό δείχνει ότι δεν πρόκειται να πέσει αμαχητί.
Εχει πολλά να χάσει και όπως όλα δείχνουν θα δώσει μάχη.
Το ερώτημα είναι αν και πόσα πυρομαχικά έχει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου