Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

Και στην περίπτωση του Αντώνη Ρηγόπουλου, και στην περίπτωση του Μάριου Μπίκου, αρνήθηκε να επέμβει η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. - Η Υπηρεσία αυτή πρέπει να καταργηθεί!

 





Για τις συνέπειες του σχεδίου Χρυσοχοΐδη για την ελευθερία του Τύπου, προειδοποιεί η οργάνωση Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (Reporters Sans Frontières – RSF) σε Δελτίο Τύπου υπό τον τίτλο «Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές της Ελλάδας για την αστυνόμευση διαδηλώσεων απειλούν την ελευθερία του Τύπου»

Η RSF αναφέρει πως το σχέδιο Χρυσοχοΐδη εκπονήθηκε χωρίς διαβούλευση με εκπροσώπους των ΜΜΕ και πως η «στρατηγική» υπό την οποία θα ορίζεται «συγκεκριμένη περιοχή» για τους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων και «σύνδεσμος της Αστυνομίας» που θα λειτουργεί ως πηγή ενημέρωσης των δημοσιογράφων, θα περιορίσει τις δραστηριότητες των δημοσιογράφων και θα διευκολύνει τις αρχές να διαδώσουν τη δική τους εκδοχή των γεγονότων εις βάρος της ανεξάρτητης κάλυψης.

«Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη πρέπει να αναθεωρήσει τις νέες εθνικές κατευθυντήριες γραμμές για την αστυνόμευση διαδηλώσεων σε διαβούλευση με εκπροσώπους των δημοσιογράφων, για να φτάσει σε συμφωνία που δεν θα παραβιάζει τη δημοσιογραφική δραστηριότητα και την ελεύθερη βούληση», δήλωσε ο Πάβολ Σζαλάι, επικεφαλής του γραφείου Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βαλκανίων της RSF. 

«Ζητάμε επίσης από την Ελληνική Αστυνομία να προστατεύσει και να σεβαστεί τους δημοσιογράφους και να σταματήσει αμέσως κάθε πράξη βίας και εκφοβισμού εναντίον τους κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων ή σε σχέση με ζητήματα που άπτονται της προσφυγικής κρίσης».

Η RSF επισημαίνει πως οι σχέσεις μεταξύ της αστυνομίας και των δημοσιογράφων στην Ελλάδα είναι «τεταμένες», υπενθυμίζοντας ότι η ΕΛ.ΑΣ. συχνά αποτρέπει τους φωτορεπόρτερ από το να κάνουν τη δουλειά τους. Θέτει ως χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Αντώνη Ρηγόπουλου, που δέχτηκε επίθεση και συνελήφθη κατά της διάρκεια της διαδήλωσης της 17ης Νοεμβρίου 2020.

Παράλληλα, επισημαίνει τη συστηματική παρενόχληση από τις ελληνικές αρχές των δημοσιογράφων που καλύπτουν την προσφυγική κρίση, με το παράδειγμα των Danilo Campailla και Ιάσωνα Αθανασιάδη που συνελήφθησαν αυθαίρετα στο νησί της Λέσβου πρόσφατα, αλλά και γερμανικού τηλεοπτικού συνεργείου που συνελήφθη τον Οκτώβριο χωρίς κατηγορίες και χωρίς πρόσβαση σε δικηγόρο για επτά ώρες, με «ξεκάθαρο σκοπό», όπως αναφέρει το δελτίο τύπου της RSF, «να τους αποθαρρύνει από τη συνέχιση της δημοσιογραφικής τους δουλειάς».

Τέλος, το δελτίου τύπου υπενθυμίζει την αλγεινή θέση της Ελλάδας στον Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου της RSF, όπου ανάμεσα σε 160 χώρες βρίσκεται στην 65η θέση.

https://www.koutipandoras.gr/article/apeili-gia-tin-eleytheria-toy-typoy-shedio-hrysohoidi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου