Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης προτάσσει τον κίνδυνο για τη ζωή του φυλακισμένου και επικαλείται τη βασική αρχή του ανθρωπισμού. Η βασική επιχειρηματολογία του πρωθυπουργού διαπνέεται από το δόγμα νόμος και τάξη και λέει «όχι στον εκβιασμό» του Κουφοντίνα. Και οι δύο στάσεις είναι ευεξήγητες. Απευθύνονται σε διαφορετικό εκλογικό κοινό.
Είναι κατανοητό ότι ο κ. Μητσοτάκης απευθύνεται σε συντηρητικούς έως ακραίους δεξιούς ψηφοφόρους, οι οποίοι δεν μπορούν να διανοηθούν κάν ότι θα ικανοποιηθεί το αίτημα του Κουφοντίνα. Εξοργίζονται με τη στάση του, τη θεωρούν εκβιαστική και θέλουν η κυβέρνηση να τηρήσει άκαμπτη έως το τέλος στάση, αδιαφορώντας για το πολύ πιθανό ενδεχόμενο να επέλθει το μοιραίο.
Όμως: ο πρωθυπουργός μπορεί να εκλέγεται από ένα μέρος του εκλογικού σώματος, αλλά από την εκλογή του και μετά (πρέπει να) είναι «πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων», έστω κι αν αυτό είναι κλασικό κλισέ. Αλλά ακόμα κι αν ο κ.
Μητσοτάκης δεν μπορεί να σκεφθεί έτσι, καλό είναι να λάβει υπόψη του, πριν να είναι αργά, τις εξής παραμέτρους του θέματος και από καθαρά χρησιμοθηρική (για τον ίδιο, την κυβέρνηση και το κόμμα του) σκοπιά.
Πρώτον, η αναφορά του στην άρνηση μεταμέλειας του Κουφοντίνα ουδόλως αποτελεί δικαιολογητικό λόγο για την εκδικητική στάσης της κυβέρνησης απέναντί του. Είναι σαν να υπονοεί ότι, αν ο φυλακισμένος δηλώσει μεταμέλεια, θα ικανοποιηθεί το αίτημά του. Όμως, ο νόμος δεν απαιτεί κάτι τέτοιο. Και οι νόμοι ισχύουν για όλους, απεχθείς και αμετανόητους εγκληματίες. Καθετί διαφορετικό είναι απαράδεκτο.
Δεύτερον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι(σαν την) Μάργκαρετ Θάτσερ. Δεν βρισκόμαστε στη μακρινή δεκαετία του ’80, όταν η «σιδηρά κυρία» άφησε τον απεργό πείνας Μπόμπι Σαντς να πεθάνει. Και πρέπει να λάβει υπόψη του ότι ο Μπόμπι Σαντς έχει γραφτεί με φωτεινά γράμματα στην Ιστορία, η Θάτσερ το αντίθετο. Επομένως, ακόμα και για την προσωπική του υστεροφημία, ο κ. Μητσοτάκης έχει κάθε λόγο να αποτρέψει το θάνατο του Κουφοντίνα και να μην τον μετατρέψει σε Μπόμπι Σάντς .
Τρίτον, ο πρωθυπουργός πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του το ενδεχόμενο ο θάνατος του Κουφοντίνα να δημιουργήσει μια νέα γενιά τρομοκρατών και η χώρα να επανέλθει σε καταστάσεις που αποτελούν, εδώ και πολλά χρόνια, παρελθόν. Ελπίζω στο περιβάλλον του πρωθυπουργού να βρίσκονται νουνεχείς άνθρωποι, οι οποίοι θα του επισημάνουν τον κίνδυνο και θα τον προτρέψουν να αλλάξει στάση. Πάντως, ο κ. Χρυσοχοίδης κάτι περισσότερο ξέρει από αυτά…
Τέλος, ο πρωθυπουργός ας μην διαβάζει και ακούει τι λένε οι της Αριστεράς. Ας προσέξει τι λένε άνθρωποι υπεράνω υποψίας, φιλελεύθεροι, οι οποίοι έχουν διαφορετική ματιά. Ας διαβάσει αυτό που γράφει οhttps://www.news247.gr/giorgos-kaminis
: «Η Δημοκρατία τιμωρεί, αλλά δεν εκδικείται. Αν η κυβέρνηση είχε τη στοιχειώδη πολιτική φρόνηση να ακολουθήσει αυτήν την αρχή, δεν θα είχαμε φτάσει εδώ. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το ύψιστο αγαθό σε μια δημοκρατική κοινωνία είναι η ανθρώπινη ζωή. Πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί ο θάνατος από απεργία πείνας ενός ανθρώπου, έστω και κοινού δολοφόνου, καθώς και η αναγωγή του σε στρεβλό σύμβολο αγωνιστικότητας. Η εγκληματική δράση της 17 Νοέμβρη και του ίδιου του Κουφοντίνα ανήκει, ευτυχώς, στην ιστορία· πλήρως απαξιωμένη χάρη σε δραστικές ενέργειες της δημοκρατίας μας. Ας μην την επαναφέρουμε στο προσκήνιο εξαιτίας ασυγχώρητων λαθών».
Επιμύθιον: ας μην επιμείνει ο πρωθυπουργός στην άκαμπτη στάση, είναι λάθος. Και ας προσέξει αυτή τη ρήση του Τζον Κένεντι: «Ενας λάθος γίνεται σφάλμα μόνον αν προτιμήσουμε να μην το διορθώσουμε».
Ο Μητοτάκης δεν είναι Θάτσερ, να μη γίνει ο Κουφοντίνας Μπόμπι Σαντς - Γνώμες | News 24/7
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου