Η θέση του υφυπουργού Ναυτιλίας δημιουργήθηκε τώρα για πρώτη φορά και την κατέλαβε ο βουλευτής Α Πειραιώς τη ΝΔ Κωνσταντίνος Κατσαφάδος.
Στο βιογραφικό του αναφέρεται ότι είναι οικονομολόγος και γεννήθηκε στον Πειραιά το 1979 έλκοντας την καταγωγή του από τη Μάνη και την Κάρπαθο.
Σπούδασε οικονομικά στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς από όπου απέκτησε και το Μεταπτυχιακό του στη «Διοίκηση Επιχειρήσεων – Μάνατζμεντ Τουρισμού».
Αυτό που δεν αναφέρεται στο βιογραφικό του είναι ότι το 2003 ηγήθηκε επίθεσης τραμπούκων της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ σε βάρος του πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς Β. Μπένου. Του επιτέθηκαν με πυροσβεστήρα για να αφαιρέσουν έγγραφα που τους ενδιέφεραν και δικάστηκαν το 2005.
Κατά έναν παράξενο τρόπο, δεν υπάρχουν στοιχεία για το αποτέλεσμα της δίκης στο διαδίκτυο.
Υπάρχουν, όμως, τα ρεπορτάζ της εποχής τα οποία δείχνουν πώς ένας βίαιος «μπαχαλάκιας», σύμφωνα με την αργκώ της ΝΔ, κατάφερε, παρά την προσωρινή διαγραφή του από το κόμμα του, να ανελιχθεί και να γίνει μέχρι και μέλος της κυβέρνησης Μητσοτάκη που υπόσχεται νόμο και τάξη στα πανεπιστήμια με την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός όρισε υφυπουργό Παιδείας τον Αγγ. Συρίγο, ακριβώς επειδή έχει πέσει θύμα βίας στο Πάντειο από «Κατσαφάδους».
Καθημερινή, 27.9.2003
Θερμό επεισόδιο με πρωταγωνιστές φοιτητές – εισβολείς και θύμα τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς συνέβη χθες το πρωί στο ίδρυμα.
Ειδικότερα, με έντονα αναπνευστικά προβλήματα διακομίσθηκε χθες σε ιδιωτικό νοσοκομείο ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Βασίλειος Μπένος ύστερα από προκλητική ενέργεια μικρής ομάδας φοιτητών, που έσπειραν πανικό ανοίγοντας πυροσβεστήρες με αποτέλεσμα να γεμίσει πτέρυγα του ιδρύματος με διοξείδιο του άνθρακα.
Πιο συγκεκριμένα, τα νεαρά άτομα, που φέρονται ως μέλη της παράταξης ΔΑΠ – ΝΔΦΚ, έχοντας στόχο να διακόψουν κλειστή συνεδρίαση του ιδρύματος για την εκλογή ενός διδάσκοντα σε θέση λέκτορα, προσπάθησαν να σπάσουν την πόρτα.
Αφού δεν τα κατάφεραν, άνοιξαν απ’ έξω από την αίθουσα τους πυροσβεστήρες με αποτέλεσμα ο χώρος να γεμίσει με διοξείδιο του άνθρακα (περιέχεται στους πυροσβεστήρες) το οποίο πέρασε και μέσα στην αίθουσα.
H ομάδα των φοιτητών είχε συγκεντρωθεί έξω από την αίθουσα και ήδη πριν από την έναρξη της συνεδρίασης είχε προκαλέσει φραστικά επεισόδια κατά των καθηγητών που προσέρχονταν, επιδιώκοντας να διαλύσει την συνεδρίαση.
Δυσφορία Μπένου
Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή του ιδρύματος κ. Βασίλειο Γκίκα, οι φοιτητές αυτοί παρουσιάζονται στο ίδρυμα ότι ανήκουν στην ΔΑΠ – ΝΔΦΚ. Βέβαια, ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ κ. Γεώργιος Παπανικολάου, μιλώντας χθες στην «K», στηλίτευσε την προκλητική συμπεριφορά, ενώ τόνισε ότι οι εν λόγω δύο φοιτητές εκπροσωπούσαν στο παρελθόν τη ΔΑΠ – ΝΔΦΚ στο ίδρυμα, αλλά η παράταξη πλέον δεν τους αναγνωρίζει.
Ο κ. Παπανικολάου επεδίωξε ο ίδιος να επισκεφθεί τον κ. Μπένο για να του εκφράσει τη λύπη του για το συμβάν. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις από πανεπιστημιακούς του ιδρύματος, το συμβάν συνδέεται με το γεγονός ότι συγκεκριμένη ομάδα φοιτητών δεν αναγνωρίζει την νομιμότητα της εκλογής των νέων πρυτανικών αρχών.
ΤΑ ΝΕΑ, 23/9/2005
Σε δίκη με την κατηγορία της επίθεσης εις βάρος του πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιά και άλλες κατηγορίες παραπέμπονται επτά φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά, μεταξύ των οποίων ο γιος του υφυπουργού Εξωτερικών Παν. Σκανδαλάκη και ένας δημοτικός σύμβουλος στο Κερατσίνι της παράταξης που πρόσκειται στη N.Δ.!
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που αποκαλύπτουν σήμερα «TA NEA», οι επτά φοιτητές θα δικαστούν στις 9 Φεβρουαρίου 2006 στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά, κατηγορούμενοι για απρόκλητη απλή σωματική βλάβη, παράνομη βία και διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας κατ' εξακολούθηση.
Σωματική βλάβη
Αυτό, καθώς φέρεται ότι τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Σεπτέμβριο 2003 με σειρά παράνομων πράξεων προκάλεσαν ελαφρά σωματική βλάβη στον τότε πρύτανη Βασ. Μπένο, προσπάθησαν να παρεμποδίσουν την εκλογή επίκουρου καθηγητή και να υφαρπάξουν από το γραφείο του πρύτανη έγγραφα που φέρονταν ως τίτλοι μεταπτυχιακών σπουδών, τους οποίους ο πρύτανης είχε αρνηθεί να υπογράψει κάνοντας λόγο για «μεταπτυχιακό-φάντασμα».
Κατηγορούμενοι είναι οι K. Κατσαφάδος (δημοτικός σύμβουλος), N. Σκανδαλάκης (γιος του υφυπουργού), Π.Φλέσουρας, X. Πολατσίδης, B. Φωτεινόπουλος, A. Λωσταράκος και Θ. Αλεξόπουλος.
Η επίθεση έγινε στις 26 Σεπτεμβρίου 2003, στην αίθουσα πρυτανικού συμβουλίου του Πανεπιστημίου όπου εξελισσόταν διαδικασία εκλογής καθηγητή.
Έξω από την αίθουσα είχαν συγκεντρωθεί περίπου 40 φοιτητές, οι οποίοι ζητούσαν να μπουν μέσα αντιδρώντας για δικούς τους λόγους στη διαδικασία.
Καθώς η συνεδρίαση ήταν «κλειστή», κάποιος πήρε έναν πυροσβεστήρα και από τη χαραμάδα της πόρτας άδειασε όλο τον αφρό στην αίθουσα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αποπνικτική ατμόσφαιρα και να προκληθεί ελαφρά αρρυθμία και λιποθυμική τάση στον πρύτανη, που βρισκόταν μπροστά στην πόρτα.
Παραβίασαν συρτάρια
Επίσης, στις 4 Ιουλίου 2003 και οι επτά κατηγορούμενοι φέρεται ότι ματαίωσαν και άλλη συνεδρίαση για εκλογή επίκουρου καθηγητή.
Τέλος, τον Ιούνιο του ιδίου έτους, τέσσερις εξ αυτών έκαναν κατάληψη στο γραφείο του πρύτανη με το πρόσχημα κάποιου φοιτητικού αιτήματος, προκειμένου να τον πιέσουν να τους δώσει σημαντικό αριθμό μεταπτυχιακών τίτλων τους οποίους ο πρύτανης δεν υπέγραφε υποστηρίζοντας ότι δεν είχαν συγκροτηθεί νομίμως.
Μάλιστα, την επομένη τα συρτάρια του γραφείου του είχαν παραβιαστεί, «χωρίς να πετύχουν τον σκοπό τους, καθώς ο παθών κρατούσε τους τίτλους σε ιδιωτικό χώρο φύλαξης», όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο.
Ρεπορτάζ Κ. Χατζίδη στο ΒΗΜΑ, 25/11/2008
Για πολλά πράγματα θα μπορούσε να κατηγορήσει κανείς το κόμμα της ΝΔ. Όχι όμως για έλλειψη πολυφωνίας στη λειτουργία των κομματικών της οργάνων. Αδιάψευστη μαρτυρία αποτελεί η περίπτωση του κομματικού στελέχους κ. Κ. Κατσαφάδου.
Παρ’ ότι ο πτυχιούχος οικονομικών από τον Πειραιά, είναι κατηγορούμενος για απρόκλητη επίθεση σε βάρος του πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Β. Μπένου, συμπεριλήφθη στη λίστα των υποψηφίων νομαρχιακών συμβούλων του Πειραιά με τον συνδυασμό του κ. Α. Ντινόπουλου.
Για τον εκρηκτικό του χαρακτήρα ο κ. Κατσαφάδος πριν από τρία χρόνια διεγράφη από τη σπουδάζουσα νεολαία του κυβερνώντος κόμματος, τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, όταν επικεφαλής φοιτητικής ομάδας επιτέθηκε και ψέκασε με πυροσβεστήρα τον κ. Β. Μπένο, στην προσπάθειά του να διαλύσει εν εξελίξει συνεδρίαση του εκλεκτορικού σώματος για την εκλογή μέλους ΔΕΠ.
Τα θλιβερά γεγονότα, τα οποία οδήγησαν τον κ. Μπένο στο νοσοκομείο με έντονα αναπνευστικά προβλήματα, σημειώθηκαν στις 26 Σεπτεμβρίου του 2003. Επικεφαλής μιας πενταμελούς σκληροπυρηνικής ομάδας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ο κ. Κατσαφάδος επιχείρησε να μπει στην αίθουσα συνεδριάσεων του Πρυτανικού Συμβουλίου.
Μόλις και μετά βίας ο τότε πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά, με τη βοήθεια ορισμένων καθηγητών, κατάφερε να κρατήσει κλειστή την πόρτα της αίθουσας, την οποία επιχειρούσε να παραβιάσει η ομάδα των «γαλάζιων παιδιών».
Η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική όταν μέσα από τη χαραμάδα της μισάνοιχτης πόρτας οι επιτιθέμενοι ψέκασαν τον πρύτανη του Πανεπιστημίου με τον πυροσβεστήρα που βρήκαν στην είσοδο του Πρυτανικού Συμβουλίου! Λίγο αργότερα ο κ. Μπένος λύγιζε από τα σύννεφα καπνού και η ομάδα των ΔΑΠιτών εισερχόταν θριαμβευτικά στην αίθουσα του Πρυτανικού Συμβουλίου.
Στο νοσοκομείο τον κ. Μπένο συνόδευσαν τότε ο κ. Αθανάσιος Κυριαζής, νυν ειδικός γραμματέας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στο υπουργείο Παιδείας, και ο πρώην αντιπρύτανης κ. Γιώργος Παπαστάμκος, νυν ευρωβουλευτής του κυβερνώντος κόμματος. Τους εν λόγω καθηγητές πλαισίωσαν στελέχη της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, τα οποία είχαν σπεύσει να συμπαρασταθούν στον κ. Μπένο.
Μία ημέρα αργότερα η ΔΑΠ, «με αίσθημα ευθύνης και σεβασμού προς την ακαδημαϊκή κοινότητα», αποφάσισε τη διαγραφή του κ. Κατσαφάδου, καταδικάζοντας την «ακραία και αντιδημοκρατική ενέργεια που έχει ως στόχο τη μη ομαλή λειτουργία» των πανεπιστημιακών οργάνων.
Ωστόσο η ΟΝΝΕΔ επιφύλαξε διαφορετική τύχη στον κ. Κατσαφάδο. Τον τίμησε με την εκλογή του στην Κεντρική Επιτροπή. Ακόμη καλύτερα κύλησαν τα πράγματα για τον κ. Κατσαφάδο στο χρηματιστήριο κομματικών αξιών της Ρηγίλλης.
Τα στελέχη της ΝΔ τον συμπεριέλαβαν μεταξύ των υποψηφίων νομαρχιακών συμβούλων του Πειραιά στον συνδυασμό «Υπερνομαρχία Δράσης» του κ. Αργύρη Ντινόπουλου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου