Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

Η βασική του δέσμευση όταν ανέλαβε την ηγεσία της ΝΔ ήταν ότι θα εξυγιάνει τα οικονομικά της. Αλλά σύμφωνα με τον ισολογισμό του κόμματος για το 2019, οι οφειλές της Νέας Δημοκρατίας σε δάνεια έχουν φτάσει πλέον στο ύψος των 308,7 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι αμφίβολο αν υπάρχει άλλο κόμμα στον πλανήτη με τέτοια χρέη.

                                                                           

 






















Τα γενέθλια πέντε χρόνων από την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας γιορτάστηκαν από τον ίδιο με τρεις λέξεις στο instagram: Ανανέωση, διεύρυνση, μεταρρυθμίσεις.

Για τα δύο πρώτα έχει, σε μεγάλο βαθμό, δίκιο, με βάση τον φιλολογικό ορισμό των εννοιών.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης κέρδισε την αναμέτρηση με τον Ευ. Μεϊμαράκη χάρη στη στήριξή του από το ακραίο κέντρο που πήγε στις κάλπες να τον ψηφίσει από αντιΣΥΡΙΖΑ φανατισμό βλέποντας στο πρόσωπό του το τέλειο άλλοθι για την παράδοση στη Δεξιά.

Το προφίλ του φιλελεύθερου κεντρώου μεταρρυθμιστή φιλοτεχνήθηκε προσεκτικά από ένα ισχυρό μιντιακό σύστημα και από τον αντιΣΥΡΙΖΑ στρατό στα social media. Και κάπως έτσι κέρδισε την εσωκομματική μάχη και πήρε την εντολή να διεκδικήσει την επιστροφή στην εξουσία του κόμματος που χρεοκόπησε τη χώρα το 2009 επί πρωθυπουργίας Καραμανλή.

Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ τίμησε τον πολιτικό χώρο που τον τίμησε εκτιμώντας, προφανώς, την τεχνογνωσία του στη νομή της εξουσίας και την ετοιμότητά του να κάνει ό,τι μπορεί για να μην υπάρξει “δεύτερη φορά Αριστερά”.

Οι περισσότεροι από όσους βρίσκονται μαζί του σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι σπλάχνα από τα σπλάχνα της ΝΔ: Από τον υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη μέχρι τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Α. Σκέρτσο και από τον διευθυντή του γραφείου τύπου Δ. Τσιόδρα μέχρι τον λογογράφο του Γ. Βλαστάρη, πρόκειται για πρόσωπα που δεν έχουν περάσει από τον κομματικό σωλήνα της ΝΔ.

Οσο για τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γρ. Δημητριάδη, η βασική του ιδιότητα είναι ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στην κυβέρνηση μετέχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως ο Μ. Χρυσοχοίδης και η Λ. Μενδώνη, πρώην βουλευτές του Ποταμιού όπως ο Χ. Θεοχάρης και ο Γ. Αμυράς, εκσυγχρονιστές της κεντροαριστεράς όπως ο Π. Τσακλόγλου και ο Κ. Πιερρακάκης.

Η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ ανανεώθηκε κατά περίπου 30%, αν η ανανέωση ορίζεται ως ανάδειξη νέων προσώπων: Μπογδάνος, Παπαδημητρίου, Μαρκόπουλος, Καιρίδης είναι μερικοί από τους πρωτοεκλεγέντες βουλευτές που προέρχονται από τον αγαπημένο στον Κυρ. Μητσοτάκη χώρο των ΜΜΕ.

Επομένως, η διεύρυνση του κόμματος είναι δεδομένη. Και η ανανέωση.

Μόνο που ως προς το περιεχόμενο, πέρα από την επιφάνεια, ούτε η διεύρυνση ούτε η ανανέωση έφεραν αναβάθμιση του πολιτικού λόγου και της πολιτικής πρότασης της ΝΔ.

Γιατί οι εισερχόμενοι αποδέχτηκαν την κουλτούρα Βορίδη-Αδωνι-Βούλτεψη, προσαρμόστηκαν δηλαδή στους κανόνες της βαθιάς ΝΔ, αφήνοντας πίσω τα δικά τους πολιτικά προτάγματα με αναφορά στον προοδευτικό χώρο.

Με άλλα λόγια, όσοι προέρχονται από τη διεύρυνση δεν έφεραν τον δικό του αέρα στο κυβερνών κόμμα αλλά μολύνθηκαν από τον ήδη υπάρχοντα.

Ο Πιερρακάκης πχ είναι πολύ αποτελεσματικότερος υπουργός από τον Γεωργιάδη αλλά ακούγεται συντριπτικά λιγότερο και ο Τσακλόγλου έχει πολύ περισσότερα να πει από την Βούλτεψη αλλά δεν τα λέει και δεν θα τα πει.

Το συμπέρασμα είναι ότι το άνοιγμα του Κυρ. Μητσοτάκη στο κέντρο έγινε με όρους προσκλήσεων συμμετοχής στο σύστημα εξουσίας. Δεν υπήρξε αξιακή-ιδεολογική προσέγγιση αλλά μια συμφωνία που παραπέμπει σε προσλήψεις στελεχών από διευθύνοντα σύμβουλο μεγάλης εταιρείας βάσει βιογραφικών και προσωπική συνέντευξης.

Με τις μεταρρυθμίσεις στο κόμμα πάλι, είναι απορίας άξιο τι εννοεί ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Η βασική του δέσμευση όταν ανέλαβε την ηγεσία της ΝΔ ήταν ότι θα εξυγιάνει τα οικονομικά της.

Αλλά σύμφωνα με τον ισολογισμό του κόμματος για το 2019, οι οφειλές της Νέας Δημοκρατίας σε δάνεια έχουν φτάσει πλέον στο ύψος των 308,7 εκατομμυρίων ευρώ.

Είναι αμφίβολο αν υπάρχει άλλο κόμμα στον πλανήτη με τέτοια χρέη.

Ισως να εννοεί αυτό.

https://tvxs.gr/news/i-apopsi-mas/pente-xronia-kyriakos-mitsotakis-palio-os-neo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου