Σε πρακτικό επίπεδο, στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό στην Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε την είδηση: Επιβεβαίωσε ότι το lockdown – που ξεκίνησε με προοπτική τριών εβδομάδων – θα κλείσει τουλάχιστον τετράμηνο, είτε ως έχει, είτε σε πιο ήπια μορφή.
Αυτό τουλάχιστον μαρτυρά, ως ειλημμένη ήδη κυβερνητική απόφαση, η ανακοίνωση του πρωθυπουργού για μείωση ενοικίου κατά 80% τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο στα καταστήματα του λιανεμπορίου και της εστίασης που θα είναι κλειστά, όπως είπε, και το επόμενο δίμηνο.
Σε πολιτικό επίπεδο, έδωσε στίγμα άγχους- άγχους να δείξει ότι δεν είναι ο πρωθυπουργός των ελίτ.
Δήλωσε με ένταση, και με εμφανή δόση σαρκασμού, ότι η παροχή του μειωμένου ενοικίου «δεν είναι αντικοινωνικό μέτρο και δεν αφορά το μεγάλο κεφάλαιο, αλλά τους μικρομεσαίους».
Τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνησή του στήριξε την κοινωνία και την οικονομία «χωρίς να επιβάλει ούτε έναν νέο φόρο» - αφού οικειοποιήθηκε για μια ακόμη φορά το «μαξιλάρι» των 37 δις -, είπε ότι η ανάπτυξη πριν από την επίθεση του κορονοϊού είχε ξεπεράσει για πρώτη φορά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο χωρίς όμως να το τεκμηριώσει, και επανέλαβε ότι διαφύλαξε τις θέσεις εργασίας χωρίς όμως ο ισχυρισμός του να επαληθεύεται από τα επίσημα στοιχεία για την απασχόληση.
Κατέληξε δηλώνοντας ότι η μείωση των ανισοτήτων είναι «κεντρική επιλογή».
Δεν εξήγησε όμως πως συνάδει αυτή η επιλογή με το γεγονός ότι – με βάση τα στοιχεία της Eurostat – η Ελλάδα είχε την δεύτερη μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος στην Ευρώπη κατά την πανδημία και εκείνοι που επλήγησαν περισσότεροι ήταν οι άνθρωποι με την χαμηλότερη κλίμακα εισοδημάτων και οι εργαζόμενοι.
Και, ως εκ τούτου, άφησε μάλλον ημιτελή την… στροφή στον σοσιαλισμό.
Στα εθνικά θέματα και στα ελληνοτουρκικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπέρασε τον ενταφιασμό των κυρώσεων στην σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών και επιχείρησε να βγει στην αντεπίθεση προαναγγέλλοντας την άμεση υπογραφή της συμφωνίας για τα Rafale . Και στην διαχείριση της υγειονομικής κρίσης έστριψε δια της ελπίδας ανακοινώνοντας την «επιχείρηση Ελευθερία» - την επιχείρηση εμβολιασμού του πληθυσμού.
Σε επίπεδο πολιτικού ήθους η αποστροφή του προς τον Νίκο Φίλη – «φορέστε την μάσκα σας, είστε και ευπαθής» - δεν καταγράφεται στις ευτυχέστερες στιγμές του πρωθυπουργού, παρ ότι αργότερα του ζήτησε κατ΄ ιδίαν συγγνώμη.
Στο κάδρο των πολιτικών συσχετισμών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρήκε, για μια ακόμη φορά το τελευταίο διάστημα, απέναντι του σύσσωμη την αντιπολίτευση. Ο Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε τετραπλή αποτυχία στην κυβέρνηση – στην πανδημία, την στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας, την διαχείριση των δημοσίων οικονομικών και τα εθνικά θέματα.
«Αποτύχατε σε όλα» ήταν το βασικό μήνυμά του, μαζί με την ανάδειξη του ελλείμματος ενσυναίσθησης το οποίο καταλογίζει με ένταση ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση:
«Συμπεριφέρεστε σα να είστε πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και όχι της Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά.
Στα ελληντουρκικά διαπίστωσε κίνδυνο για «την μεγαλύτερη εθνική ήττα της γενιάς μας», πιέστηκε όμως από την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να μην καταψηφίσει αλλά ούτε να υπερψηφίσει τις δαπάνες για την άμυνα – την επιλογή του «παρών» την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπέδειξε ως «ανέξοδο πατριωτισμό».
Η Φώφη Γεννηματά ξεκίνησε και τέλειωσε την ομιλία της σε φουλ αντικυβερνητική γραμμή. Δεν αντιπολιτεύτηκε τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ιδιαίτερα σκληρή με την κυβέρνηση τόσο στην οικονομία όσο – και κυρίως – στα εθνικά θέματα, και κατέληξε μιλώντας για «νέα αλλαγή» και για προοδευτική διακυβέρνηση ως κοινωνικό αίτημα.
Ο Αλέξης Τσίπρας πήρε το νήμα, και χαρακτήρισε «εύλογη» την θέση Γεννηματά υπέρ της ανάγκης «να υπάρξει μια άλλη, προοδευτική διακυβέρνηση».
Το μήνυμά του και οι γέφυρες ήταν σαφείς αλλά ανταπόκριση δεν υπήρξε, ούτε προβλέπεται να υπάρξει άμεσα, με δεδομένη την νέα υπαρξιακή κρίση στο ΚΙΝΑΛ.
Την ίδια ώρα, άλλωστε, που η Φώφη Γεννηματά μιλούσε από το βήμα της Βουλής, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλούσαν στην παρουσίαση του βιβλίου του Ανδρέα Λοβέρδου – στηρίζοντας ατύπως την προεκλογική εκστρατεία του τελευταίου για την ανάληψη της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής.
Και στηρίζοντας, μαζί, και την μελλοντική συμπόρευση ΚΙΝΑΛ και Νέας Δημοκρατίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου