Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020, 11:11
Εδώ και μία δεκαετία ο Κωνσταντίνος Αγοραστός εκλέγεται περιφερειάρχης Θεσσαλίας. Με λίγα λόγια και βάσει της απλής λογικής, οφείλει να γνωρίζει λεπτομερώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια την οποία διοικεί.
Οι ανάγκες της Καρδίτσας ως προς την αντιπλημμυρική θωράκισή της είναι γνωστές και διαχρονικές. Κάθε λογικός παρατηρητής και κάθε συνειδητός πολίτης θα απαιτούσε από τους αιρετούς άρχοντες κάθε βαθμίδας
να έχουν επιληφθεί του προβλήματος.
Η πρόσφατη καταστροφή λόγω του αυξημένου όγκου βροχόπτωσης κατέδειξε πως εδώ και μία δεκαετία η Περιφέρεια και ο εκλεγμένος περιφερειάρχης ούτε προετοιμάστηκαν για μία συγκυριακή έστω αντιμετώπιση της απειλής, αλλά και ούτε προγραμμάτισαν την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων για να θωρακίσουν την Καρδίτσα. Τα αποτελέσματα τα είδαμε όλοι.
Όταν η Νέα Δημοκρατία ήταν στην Αντιπολίτευση και οι ξεχειλισμένοι χείμαρροι και τα μπαζωμένα ρέματα έπνιξαν τη Μάνδρα, τότε ο σημερινός πρωθυπουργός και τα στελέχη του εξαπέλυσαν μύδρους κατά της Περιφέρειας και της εκλεγμένης περιφερειάρχη. Και σωστά.
Σήμερα Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην Καρδίτσα για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τις καταστροφές. Γνωρίζει προφανώς αυτά τα οποία διαπίστωσε και η δημοσιογραφική έρευνα. Άραγε θα είναι τόσο καυστικός και επιθετικός κατά του νυν περιφερειάρχη Θεσσαλίας όσο ήταν στο παρελθόν κατά των πολιτικών αντιπάλων του;
Ακούσαμε με προσοχή τις καταγγελίες των αρμόδιων περιφερειακών συμβούλων οι οποίοι εντόπισαν το πρόβλημα. Ακόμα και την ύστατη στιγμή θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η απόλυτη καταστροφή αν είχε κινητοποιηθεί η Περιφέρεια για να μεταφέρει αδρανή υλικά προκειμένου να ενισχύσει το επίμαχο ανάχωμα το οποίο υποχωρώντας άφησε ελεύθερη τη ροή των ορμητικών υδάτων, που κατέκλυσαν τον αστικό ιστό αντί να διοχετευτούν στα χωράφια. Ούτε αυτό έγινε. Η αδιαφορία της Περιφέρειας ήταν εγκληματική.
Ειδικότερα για τις καταστροφές στον θεσσαλικό κάμπο μίλησαν στο zougla.gr οι περιφερειακοί σύμβουλοι Γιάννης Γεννάδιος και Κώστας Καντερές.
Ο κ. Γεννάδιος ανέφερε πως πράγματι οι συνθήκες ήταν δύσκολες, ωστόσο επισήμανε πως η Περιφέρεια δεν προετοιμάστηκε όπως έπρεπε για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας.
«Θεωρούμε ότι όντως οι συνθήκες ήταν δύσκολες, υπήρχε όμως μία προειδοποίηση για πάνω από 140 χιλιοστά βροχής, τελικά ήταν 180 χιλ. Εμείς ως περιφερειακοί σύμβουλοι θεωρούμε ότι η Περιφέρεια δεν προετοιμάστηκε ούτε για τα 140 χιλ. Θεωρούμε ότι υπήρξε μία αδράνεια και ότι ακόμα και την ημέρα της βροχόπτωσης, όταν η βροχή στα ορεινά είχε δείξει τα δόντια της, δεν έγινε κάποια μεταφορά αδρανών υλικών ώστε να ενισχυθεί το ανάχωμα από την πλευρά της πόλης στο ύψος του δρόμου της γέφυρας και δεν έγινε μία προσπάθεια τα μικρά φράγματα που είναι στο ύψος της επιχείρησης του Κόρακα να χαμηλώσουν και άλλο ώστε να οδηγηθεί το νερό στα χωράφια. Το πρόβλημα αυτό το γνωρίζει η Περιφέρεια που έχει 10 χρόνια τώρα και δεν έχει προχωρήσει σε αντιπλημμυρικά έργα. Η σίγουρη λύση ήταν ένα αντιπλημμυρικό έργο. Τώρα συζητάμε για προσωρινή λύση με αδρανή υλικά από τη στιγμή που δεν υπάρχει μόνιμο έργο. Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και στο Μουζάκι» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στον ίδιο τόνο κινήθηκαν και οι δηλώσεις του κ. Κώστα Καντερέ, επίσης περιφερειακού συμβούλου, ο οποίος υπογράμμισε πως δεν υπήρξε καμία προετοιμασία από την πλευρά της Περιφέρειας. «Δεν έγινε ούτε καθαρισμός ποταμών, ούτε αντιπλημμυρικά έργα εδώ και 10 χρόνια. Γνώριζαν τον κίνδυνο και πως στα ορεινά έπεφτε αρκετή βροχή. Έπρεπε να προσπαθήσουν. Όπως το 1994, που οχυρώθηκε η πόλη και πήγε το νερό προς τα χωράφια. Έπρεπε να ρίξουν αδρανή υλικά στην είσοδο της πόλης και να πήγαινε το νερό προς τα χωράφια. Απούσα και η περιφερειακή αρχή και ο αντιπεριφερειάρχης και ο δήμαρχος. Ακόμα στο κέντρο της πόλης δεν έχει ρεύμα» υπογράμμισε.
Τόσο ο κ. Γεννάδιος όσο και ο κ. Καντερές, μαζί με τον δημοτικό σύμβουλο και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιάννη Σβάρνα, υπέγραψαν ένα κείμενο-καταγγελία στο οποίο αναφέρονται στην καταστροφή από την κακοκαιρία και στις κινήσεις που θα έπρεπε να είχαν γίνει για την αντιμετώπιση του «Ιανού».
Το κείμενο-καταγγελία είναι το εξής
Ζούμε μια πρωτόγνωρη καταστροφή, σε δύσκολες καιρικές συνθήκες. Η πόλις εάλω. Για πρώτη φορά από τη δημιουργία της. Δυστυχώς αμαχητί, χωρίς την παραμικρή πρωτοβουλία, χωρίς τις απαιτούμενες εκ των προτέρων ενέργειες αλλά και με ανεπαρκή εκ των υστέρων προσπάθεια.
Είναι πέραν πάσης φαντασίας για τις αρχές της Περιφέρειας και του Δήμου να μη γνωρίζουν ότι η Αχίλλειος πτέρνα της πόλης, όσον αφορά τα πλημμυρικά φαινόμενα, είναι το ανάχωμα της τεχνικής τάφρου 3-2 ή Φαγάνα ή Γάβρας όπως είναι πιο γνωστή.
Η δικαιολογία για έντονη βροχόπτωση και αιφνιδιασμό από μόνη της δεν ευσταθεί. Θα ευσταθούσε εφόσον Περιφέρεια και Δήμος εξαντλούσαν την προσπάθειά τους και δεν αποδεικνυόταν αρκετή. Εφόσον εφάρμοζαν το σχεδιασμό τους και δεν αρκούσε. Τότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα φαινόμενα ξεπέρασαν τις δυνατότητες των αρχών και συνέβη το αναπόφευκτο. Τώρα όμως γνωρίζουμε ότι ως Καρδίτσα δε δώσαμε καν τη μάχη. Οι αρμόδιες αρχές δε σχεδίασαν απολύτως τίποτα, όπως εξάλλου παραδέχονται μιλώντας για αιφνιδιασμό. Μπορούσε να γίνει κάτι; Ασφαλώς.
Η βροχόπτωση έδειξε αρκετά νωρίς «τα δόντια της» στα ορεινά. Ακόμη και αν δεν υπήρχε αρχικό σχέδιο, έπρεπε να ληφθούν τα εξής άμεσα μέτρα:
α) Ενίσχυση του αναχώματος της τάφρου.
β) Παράλληλα με την ενίσχυση του αναχώματος, αποθήκευση αδρανών υλικών για προσθήκη ανάλογα με το ύψος νερού. Η δικαιολογία του Δημάρχου ότι δεν είχαμε αδρανή υλικά μόνο θλίψη προκαλεί. Δίπλα είναι το λατομείο, αλλά και πολύ κοντά χιλιάδες κυβικά αδρανή υλικά αποθηκευμένα.
γ) Σπάσιμο του αναχώματος από την αντίθετη πλευρά για εκτόνωση του νερού στα χωράφια κι όχι στην πόλη. Σημειώνεται ότι η ζημιά στον κάμπο θα ήταν ίδια, αφού είτε μέσω της πόλης είτε εκτός αυτής τα νερά πάλι τα χωράφια θα πλημμύριζαν.
Αντί αυτών των ενεργειών και της προσπάθειας να αξιοποιηθούν στελέχη της δημόσιας διοίκησης που χειρίστηκαν αντίστοιχες καταστάσεις τη δεκαετία του ’90 με μεγαλύτερα ύψη βροχής, ακολούθησε μοιρολατρία και αναρτήσεις στα social media.
Προηγούμενη μέρα και προετοιμασία δεν υπήρξαν ποτέ. Η επόμενη μέρα σημαδεύτηκε επίσης από την απόλυτη απουσία τόσο της Περιφέρειας όσο και του Δήμου. Τη στιγμή που και οι δύο είναι ενισχυμένες με περίπου 200 επιπλέον άτομα 8μηνης απασχόλησης, κανείς δε βρέθηκε δίπλα στους δοκιμαζόμενους συμπολίτες που έβλεπαν τους κόπους μιας ζωής να χάνονται.
Το μεγαλύτερο τμήμα της πόλης μετά από δύο 24ωρα παραμένει χωρίς ρεύμα. Γιατί δεν προμηθεύτηκαν βενζινοκίνητες αντλίες και σε συνεργασία με την Πυροσβεστική να αδειάσουν τους υπόγειους υποσταθμούς της ΔΕΗ ώστε να γίνει σύντομα η ηλεκτροδότηση;
Οι δε δηλώσεις του Περιφερειάρχη και του Δημάρχου Καρδίτσας ότι θα ξανακάνουν τα πράγματα καλύτερα μόνο οργή προκαλούν. Μια συγγνώμη θα άμβλυνε το αίσθημα αδικίας των συμπολιτών που γνωρίζουν ότι αρκούσαν συγκεκριμένες εργασίες ώστε να διοχετευθούν τα νερά έξω από την πόλη, προς τα χωράφια. Εξάλλου, αν υπήρχαν τόσα πολλά χρήματα ώστε όλα να γίνουν καλύτερα σε λίγες ημέρες γιατί δε χρησιμοποιήθηκαν για τη βελτίωση των υποδομών ώστε να μην ακολουθούν καταστροφές που εντείνονται από την άγνοια και την αδιαφορία των αρχών; Η μέχρι σήμερα πρακτική δείχνει ότι η αποτροπή είναι πολύ περισσότερο αποτελεσματική καθώς οι αποζημιώσεις είναι ισχνές και δεν αρκούν να καλύψουν τις ζημιές των πληγέντων. Ελπίζουμε αυτό να μην ισχύσει και αυτή τη φορά να αποζημιωθούν οι πληγέντες στο ακέραιο.
Δυστυχώς για τον τόπο μας, οι πολλές φωτογραφίες, οι φιέστες και η προπαγάνδα των αρχών δε λύνουν προβλήματα. Αντιθέτως τα κουκουλώνουν και τα διογκώνουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου